Crash Test στις 2.000 μονάδες

Καθαρές συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ, καταγραφή νέου ενδοσυνεδριακού χαμηλού από τα τέλη Αυγούστου και επάνοδος σε επίπεδα υψηλότερα των 2.020 μονάδων χαρακτήρισαν τη σημερινή θυελλώδη συνεδρίαση στο ΧΑ. Δύο σενάρια - οπτικές γωνίες για την αγορά.

Και πάλι... τεχνικά. Με εφαλτήριο την – επιτυχή – δοκιμασία ανεύρεσης στήριξης στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών που έχουμε επισημάνει πολλάκις, ήτοι στις 1.995 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.996,35 μονάδες, και στη συνέχεια απόπειρα αντίδρασης, που έλαβε έκταση προς το κλείσιμο, με συνέπεια ο Δείκτης να κλείσει με άκρως αξιοπρεπείς απώλειες της τάξης του 0,86%, στις 2,021,94 μονάδες.

Να είστε απόλυτα σίγουροι πως υπήρχαν και χειρότερα. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πάντα μιλάμε, διότι σε επίπεδο αγοράς χρειάζεται κανείς να είναι ιδιαίτερα τολμηρός για να μιλήσει για στηρίξεις.

Όταν ενδοσυνεδριακά οι ανοδικές μετοχές φτάνουν τις 11, και στο κλείσιμο, με μπόλικο καλλωπισμό, φτάνουν τις 50, είναι προφανές ότι η ”μάζα”, το retail, μένει παγερά αδιάφορο μπρος στην αντίδραση των τίτλων του FTSE-20. Κι αν μη τι άλλο, ο κόσμος δεν ”μαζεύει” χαρτιά στα χαμηλά. Κάποιοι ”προστάτες” ενεργοποιούνται, για να σώσουν τα προσχήματα.

Από την άλλη, όσοι μένουν ακόμα στο παιχνίδι φαίνεται να ”ταμπουρώνονται” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Χαρακτηριστικό άλλωστε το ότι ο FTSE-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλεσε μόλις 0,52%, όταν την ίδια ώρα ο FTSE Small Cap βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί κατά 4,32%, για να περιορίσει τις απώλειες του στο 2,84%.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναλύσει κανείς τη σημερινή συνεδρίαση. Ή μπορεί να αποδεχθεί πως το Χ.Α. βρίσκεται στην τελευταία φάση αντίδρασης του, και έπεται μεγάλη πλαγιολισθητική και επιταχυνόμενη πτώση, ή μπορεί να υποθέσει πως σε μια κάκιστη ημέρα για τις διεθνείς αγορές, η Σοφοκλέους ήδη βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης της δικής της διόρθωσης, έχοντας βρει την στήριξη στις 1.995 μονάδες.

Παραδόξως, η συμπεριφορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραπέμπει προς το δεύτερο σενάριο, ας το ονομάσουμε ”αισιόδοξο”.

Σε αντίθεση, η ευρύτερη αγορά δείχνει να συμπεριφέρεται με βάση το πρώτο σενάριο.

Ακόμα κι αν συνταχθούμε με τα μηνύματα που εκπέμπει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, οφείλουμε να αναρωτηθούμε ανοιχτά ποια είναι η προστιθέμενη αξία μιας αγοράς, όπου ο Γενικός Δείκτης δεν αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στο εύρος του ταμπλό.

Κι εν πάση περιπτώσει, ποιος ο λόγος ο Δείκτης να κρατιέται – από όποιους και σε όποιο επίπεδο θέλετε – όταν ο τζίρος των 98 εκ. ευρώ (8 εκ. σε πακέτα) δείχνει πως έχουν μείνει στην αγορά ελάχιστοι.

Τέλος, όσον αφορά το ΧΠΑ, αποδεικνύεται πως η υπερτίμηση των ΣΜΕ Οκτωβρίου οφειλόταν στη μετακύλιση, στον ίδιο βαθμό όμως σημαντικά discounts δεν βλέπουμε. Άρα, πτώση δεν τιμολογείται άμεσα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 33,11% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 39.700 τεμάχια της Alpha Bank στα 17,64 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 16,70 ευρώ, ένα πακέτο 364.000 τεμάχια των ΚΑΕ στα 14,60 ευρώ και ένα πακέτο 40 τεμάχια της Πειραιώς Leasing στα 7,20 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 9.637 τεμάχια της Εθνικής Τράπεζας στα 17,80 ευρώ, ένα πακέτο 186 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 17,04 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v