Κοιτά (και) προς τις 2.200 η Σοφοκλέους!

Με οδηγό τις τράπεζες (2,88%) η Σοφοκλέους κινήθηκε αυτόνομα από τις διεθνείς αγορές, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας. Ξεχώρισαν Alpha, Εμπορική και Intracom, κέρδη 11,20% για τις Εκδόσεις, στο 9/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές, αυξημένος ο τζίρος και υπεραπόδοση για Mid 40.

Back to back καταγραφή νέου υψηλού τρέχοντος έτους για το γενικό δείκτη τιμών, ο οποίος προσπέλασε σαν να μην υπήρχε το θεωρητικό επίπεδο αντίστασης των 2.100 μονάδων, ουδέποτε επέστρεψε για να το δοκιμάσει, και με ένα εντυπωσιακό demarage ανοιχτών αγορών σε Εμπορική, Intracom, Βιοχάλκο και 3E πηγαίνοντας προς το κλείσιμο, έκλεισε στις 2.146,77 μονάδες με κέρδη 2,43%.

Σημειωτέον ότι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 15 Ιουλίου 2002 στις 2.146,71 μονάδες.

Σημεία αναφοράς οπωσδήποτε οι κινήσεις στο ΧΠΑ, καθώς από το μεσημέρι η εμφάνιση ισχυρής τραπεζικής ΑΧΕ ως αγοραστής σε ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20, αλλά και σε ΣME σε επιμέρους τίτλους, με τις τιμολογήσεις εκείνη τη στιγμή να πραγματοποιούνται με premium, δεν άφησε κανένα περιθώριο οπισθοδρόμησης στην υποκείμενη αγορά, με τους τίτλους του FTSE 20 να υπεραποδίδουν της ευρύτερης αγοράς, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες (2.88%).

Ωστόσο η προσπέλαση των 19 ευρώ από την Εμπορική, η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,86%, όσο και η ανταπόκριση της Intracom (4,44%) στην αναβάθμιση από την HSBC, αλλά και η παντελής έλλειψη προσφοράς σε σειρά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγούν σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής είναι η δυνατότητα αποκόμισης κερδών χωρίς να επιστρατεύονται περιφερειακές επενδυτικές δυνάμεις, εξαλείφοντας κατά αυτό τον τρόπο από τη εξίσωση, την ανάγκη διαμόρφωσης των αποδεκτών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας εν όψει της λήξης του μήνα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ευρέως ότι παρά τη διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο εννέα προς ένα υπέρ των πρώτων, η περιφέρεια δεν έχει ακόμη αφομοιώσει πλήρως την περιρρέουσα τάση, και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί από την Παρασκευή, οπότε και οι συνθήκες δραστηριοποίησης των επενδυτικών σχημάτων θα είναι σαφώς ανοδικότερες λόγω του ανοίγματος νέων βιβλίων και συνεπώς δυνατότητας ”αέρα”.

Δεν περνάει επίσης απαρατήρητη η ενίσχυση του ρυθμού συναλλακτικής δραστηριότητας κατά το πρώτο και το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πληθώρα επενδυτικών σχημάτων που αυτή τη στιγμή ”γεννάει” κεφάλαια τα οποία τοποθετεί σε τίτλους, όπως Alpha Bank, 3E, Εθνική και Βιοχάλκο.

Εάν δε προσέξει κανείς και τα κέρδη 48,5% της Interfish κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της αλλά και συνυπολογίζοντας και την ρευστότητα που θα εισέλθει στην αγορά με την έναρξη εισαγωγής του ΟΛΠ, αντιλαμβάνεται πως η διάθεση ρευστότητας μπορεί να συντελεστεί με σχετική ευκολία χωρίς τη συνήθη προαπαιτούμενη ενίσχυση του ”αέρα” στο σύστημα.

Η προδιάθεση ανόδου όμως εξακολουθεί να αποτυπώνεται πιο πιστά στην αγορά παραγώγων, όπου είναι προφανές πως οι συγκεκριμένες επενδυτικές δυνάμεις υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζουν με σχετική ευκολία την τάση, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αυτή τη στιγμή αντίρροπη δύναμη που να δημιουργεί αντιστάσεις.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 205 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 35,76% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone (κέρδη 3,69%), της ΔΕΗ (κέρδη 4,17%) της Δυναμική Ζωή (κέρδη 0,81%) και της Interfish (κέρδη 52,34%).

Πραγματοποιήθηκαν 2 πακέτα των 200.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,85 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Τέρνα στα 4,94 ευρώ, ένα πακέτο 17.000 μετοχών της Alfa Alfa Holdings στα 1,10 ευρώ, ένα πακέτο 158.000 μετοχών της Ελγέκα στα 5,66 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 326.000 τεμάχια της Θεμελιοδομής στα 3,28 ευρώ, ένα πακέτο 3.500 μετοχών της Περσεύς στα 6,26 ευρώ, ένα πακέτο 200 τεμάχια της Κρέκα στα 3,52 ευρώ και ένα πακέτο 1.000 μετοχών της Altec στα 1,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v