Με τις τράπεζες η διάσπαση των 2.100

Με τις τράπεζες σε ρόλο ”οδηγού” επιβεβαιώνεται η δυναμική της αγοράς, η ανθεκτικότητα των 2.040 μονάδων και η ευχέρεια προσέγγισης και υπέρβασης των 2.110 μονάδων. Κινητικότητα παρατηρείται σε ΕΥΔΑΠ και Εμπορική, ενώ συντηρείται το ενδιαφέρον και στα μεσαία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Έσωσαν την παρτίδα” χθες οι τράπεζες. Ο βαρύτερος κλάδος της Σοφοκλέους- αυτός που μπορεί να δώσει την είδηση και να κάνει τη διαφορά, επιστρατεύτηκε χθες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το θετικό είναι πως αυτή η κίνηση πραγματοποιήθηκε και ευοδώθηκε με αφορμή και κάποιες ουσιαστικές κινήσεις, πρακτικές σκέψεις, που αφορούν καταρχήν στη συμμετοχή των Γάλλων στην Εμπορική τράπεζα.

Βγήκαν πάντως αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ και αυτό συνέβη στην περιοχή της τελευταίας και πιο ισχυρής ”στήριξης” για την μετοχή του ομίλου, όπως και για τις Alpha και Eurobank.

Ο ΟΤΕ στα 10,7 ευρώ απλά επιβεβαιώνει τη δυναμική του προς τα 11,5 ευρώ σε αυτή τη φάση. Η μετοχή- στήριγμα της αγοράς όμως, τις τελευταίες τουλάχιστον ημέρες, είναι η ΔΕΗ με την καταγραφή χθες νέας υψηλής τιμής.

Το θετικό κλίμα ακόμη που διαμορφώθηκε από τα blue chips– δηλαδή τις τράπεζες- εκμεταλλεύτηκαν άμεσα όσοι δραστηριοποιούνται στο υπόλοιπο της αγοράς.

Κίνηση που επιβεβαιώνει αφενός μεν τον τρόπο λειτουργίας του T+3 στο τέλος κάθε μήνα, όσο και την παρεμβατικότητα αρκετών επενδυτικών σχημάτων.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν της Εθνικής, ΟΤΕ και ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ –όχι τόσο λόγω φημών, όσο γιατί η κυβέρνηση όντως αναζητεί στρατηγικό επενδυτή- αλλά και οι ΕΧΑΕ, Intracom και ΟΠΑΠ.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, σηματωρούς αποτελούν (λόγω εισαγωγής σήμερα) η μετοχή της Intersys, αλλά και οι Χατζηιωάννου, Intertech, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Αλσίνκο, και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Σημείωση: Στο προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας είχε επισημανθεί η ανάγκη αφενός μεν της επιβεβαίωσης της ”στήριξης” των περίπου 2.040 μονάδων, όπως και της δυνατότητας της αγοράς να αντιδράσει μέχρι σήμερα προς την υψηλή τιμή των 2.110 μονάδων.

Πρακτικά, η αγορά παραμένει σε εύρος ασφαλείας, οι ισχυροί παίκτες διατηρούν την παρεμβατικότητά τους και επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, ενώ αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η αυξημένη βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου.

Να σημειωθεί, ότι η διαφορά στην κεφαλαιοποίηση των Εθνικής- Eurobank φθάνει στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το χθεσινό 11άρι της Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες αιτιάσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ και Επενδύσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v