Από Ευρώπη η (νέα) αφορμή για άνοδο

Τα θετικά εναύσματα που παρέχει η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη αξιοποιούνται καταλλήλως στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τη σκυτάλη της ανόδου. Κλειδωμένη η ΕΥΔΑΠ, σημαντικά κέρδη για Εθνική.

Τα θετικά εναύσματα που παρέχει η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη αξιοποιούνται καταλλήλως στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τη σκυτάλη της ανόδου, αφού σε επίπεδο κλαδικού δείκτη ενισχύονται σε ποσοστό 1,30%, με την Εθνική να ενεργεί από το πρωί ως σηματωρός καταγράφοντας κέρδη 1,8%.

Ακολουθούν κατά πόδας Alpha Bank και Εμπορική με κέρδη που υπερβαίνουν το 1%, εν μέσω όμως περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ο τζίρος προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές με κυριότερα 2 πακέτα ύψους 2,5 εκατ. τεμαχίων της Infoquest στα 2,3 ευρώ.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα κέρδη 13% της ΕΥΔΑΠ στον απόηχο της πρόθεσης του Δημοσίου να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, κίνηση που αφομοιώνεται αντανακλαστικά και από την ΕΥΑΘ, η οποία ενισχύεται σε ποσοστό 7%.

Εν τούτοις, η ευρύτερη αγορά παρότι επιδεικνύει σημάδια αφύπνισης παραμένει εν πολλοίς μουδιασμένη, αφού μόλις 11 μετοχές καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ενώ στον αντίποδα στο ίδιο ποσοστό υποχωρούν πέντε, κάτι που δείχνει πως τουλάχιστον σε επίπεδα αγοράς η τάση συσσώρευσης παραμένει, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών να διαμορφώνεται στο 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, τάση που θα θέλαμε να βελτιωθεί ώστε να πειστούμε έχουν ανεβρεθεί οι καινούριες ισορροπίες.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε τη συνεχιζόμενη άρνηση των εμπλεκομένων στο ΧΠΑ να τιμολογήσουν διόρθωση της υποκείμενης αγοράς, αφού τόσο σε επίπεδο ΣΜΕ επί των δεικτών FTSE20 όσο και σε επίπεδο ΣΜΕ επί μετοχών, η πλειονότητα των πράξεων γίνεται με premium, τάση που παραδοσιακά προδιαθέτει σε περαιτέρω άνοδο της υποκείμενης αγοράς.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στις εταιρίες συμφερόντων Λαναρά, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή απόφαση συγχώνευσης και ΛΑΝΝΕΤ και Lantec, εξέλιξη που καταδεικνύει την κλιμακούμενη κινητικότητα στον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v