Συνέχεια της ”διόρθωσης” στην περιφέρεια;

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω χθες, η Σοφοκλέους δεν κατάφερε να αντλήσει κατεύθυνση, και στην ”περιφέρεια” ήχησαν οι σάλπιγγες της υποχώρησης. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τα αποτελέσματα των τραπεζών και μόνο κάτι μη αναμενόμενο θα μπορούσε να ανατρέψει την εντύπωση της ”κόπωσης” και την διάθεση ρευστοποιήσεων από τους ”μικρούς”.

Συνέχεια της ”διόρθωσης” στην περιφέρεια;
Μπορεί δυο δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ και Alpha) να έσωσαν τα προσχήματα στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά στην ”περιφέρεια” ήχησαν οι σάλπιγγες της υποχώρησης με άγνωστο ζητούμενο το πόσο ακόμα θα διαρκέσει η ”διόρθωση” στην αγορά.

Ούτε η Κυριακάτικη επιβεβαίωση των από καιρό κυκλοφορούντων φημών για την αναπόφευκτη πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην ”Εθνική”, κατάφεραν να αντιστρέψουν στο τέλος της την συνεδρίαση παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε στηρίξει σ’ αυτό το χαρτί την συνέχιση του καλού ”κλίματος”.

Το παράδοξο χθες ήταν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν είχαν μεν ενθουσιώδη συμπεριφορά αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής μας συνεδρίασης κινούνταν με θετικό πρόσημο (όπου και έκλεισαν τελικά) χωρίς να καταφέρουν να επηρεάσουν την Σοφοκλέους.

Ίσως ο προβληματισμός για την διάρκεια του χρηματιστηριακού μας ράλι να αποτέλεσε την αιτία να αποκομίσουν ικανοποιητικά κέρδη οι μικροεπενδυτές της ”περιφέρειας” μετά από την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η ανοδική τάση και η βελτίωση του ”κλίματος” που αποτελεί εμφανές πλέον το άγχος από κυβερνητικής πλευράς για εδραίωση κλίματος σταθερότητας στην χρηματιστηριακή μας αγορά.

Μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ανακοινώθηκε και η απόφαση συγχώνευσης της Lannet με την Lantec (συμφερόντων Λαναρά), που ενδεχομένως - εν απουσία άλλων ”παρεμβατικών” ειδήσεων - να αποτελέσουν αφορμή για μια ακόμα προσπάθεια επανεκκίνησης της μηχανής της ”περιφέρειας”.

Πάντως τα μηνύματα από τις ξένες αγορές δεν είναι αρνητικά αλλά ούτε και θετικά στο βαθμό που να καταγράψουν σημαντικά κέρδη παρασύροντας στο διάβα τους και τις μικρότερες αγορές σαν την Σοφοκλέους.

Έτσι, ενώ απ’ έξω μπορεί όντως να έρθει σπινθήρας ανοδικής κίνησης, η αγορά θα συνεχίζει να συμπεριφέρεται με ”διορθωτικές” διαθέσεις εδώ εκτός κι αν υπάρξουν ειδήσεις μη αναμενόμενες και προεξοφληθείσες για μετοχές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν άρδην την κατάσταση ”κόπωσης” και προβληματισμού που φαίνεται να συμβαδίζει με τις παραδοσιακές θερινές διακοπές των ελλήνων.

Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τραπεζών (μετά την ”Εθνική”), καθώς και οι επιχειρούμενες κινήσεις ”τόνωσης” του χρηματιστηριακού ”ηθικού” από τον υπουργό οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, είναι δύο παράγοντες που άνετα μπορούν να διαμορφώσουν ”κλίμα” αλλά όχι για πολύ...

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v