Με... εισαγόμενα καύσιμα η Σοφοκλέους

Η ανάκαμψη των ξένων χρηματιστηρίων περιορίζει σημαντικά, τουλάχιστον για σήμερα-αύριο, το ενδεχόμενο μιας εγχώριας διόρθωσης προς τις 2.040 μονάδες. Αντιθέτως, χρήζουν προσοχής τα αντανακλαστικά βραχυπρόθεσμων παικτών και ειδικότερα εκείνων που πρόσφατα αποκόμισαν σημαντικά κέρδη. Στον τραπεζικό κλάδο ”παίρνει κεφάλι” και πάλι η Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την έξωθεν αφορμή που χρειαζόταν η Σοφοκλέους της την δίνει η Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η ανοδική τάση στα ξένα ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο και για το ελληνικό χρηματιστήριο, που κατά πάσα βεβαιότητα θα αποφύγει σήμερα την επιβεβαίωση χαμηλότερων ”στηρίξεων”.

Πάντως, γύρω από τις 2.040 μονάδες έχει διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα μια ανθεκτική ”στήριξη”, σημείο αναφορά για όσους προσβλέπουν στην επόμενη αντίδραση. Θα χρειαστούν όμως και... εσωτερικά καύσιμα για να κινηθούμε και πάλι προς τις 2.110 μονάδες, με αιχμή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Παρά το ότι ο κλάδος δεν έχει ολοκληρώσει την πρόσφατή του διόρθωση, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να επισπεύσει τις εξελίξεις γύρω από το ΤΤ, να διαμορφώσει κλίμα, κατά πάσα πιθανότητα θα αποδώσει καρπούς, τουλάχιστο σε αυτή τη φάση.

Αποτελεί άλλωστε ”κοινή εκτίμηση” ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη αποτελεί ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης εν όψει εκλογών. Είναι ενδεικτικό πως χθες στο σύνολό τους τα κυριακάτικα φύλλα αναφέρονταν στην βεβαιότητα κυβερνητικών και φίλα προσκείμενων κυβερνητικών παραγόντων, πως η αγορά μπορεί αν κινηθεί υψηλότερα.

Το σημείο όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής δεν είναι τόσο το ΤΤ, αν τελικά μέσω Αττικής καταλήξει στις Εθνική ή Eurobank, αλλά ότι η κεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών έχει ”γείρει” υπέρ της Εθνικής.

Ανοδική τάση λοιπόν, ελέω ξένων αγορών, που θα μπορούσε να γίνει θετικότερη, σήμερα -στις επόμενες συνεδριάσεις- εάν ”αφυπνιστεί” ο ΟΤΕ. Επιμέρους αλλά και καίρια ζητήματα που αφορούν τον Οργανισμό, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, θα επιληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά συνέπεια, δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε, πως η Σοφοκλέους δικαιούται διόρθωσης προς τις 2.040 μονάδες, και θεωρούμε πιθανή την ανταπόκριση της, στο κάλεσμα των ξένων.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα πέραν της Εθνικής, Eurobank και ΟΤΕ, είναι λόγω θέσης η Τράπεζα Αττικής αλλά και η Alpha. Επίσης, μετοχές εταιριών που μετά την τελευταία σημαντική άνοδο, διόρθωσαν σημαντικά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Θα περιμένουμε, σήμερα, λόγω και λήξης του μήνα, να δούμε τη συμπεριφορά επενδυτικών σχημάτων, χρηματιστηριακών, λόγω του Τ+3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v