Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Δευτέρας

Οι αλλαγές που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης για τον Πόθεν Έσχες και οι τρεις διαφωνίες του για τον εκλογικό νόμο, η φορολογική σύμβαση για τις επιχειρήσεις, οι προσδοκίες των επενδυτών για τη Σοφοκλέους, οι αποδόσεις των επενδυτικών εταιριών, αλλά και η υπερκάλυψη της έκδοσης του ΟΛΠ, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Δευτέρας
Οι αλλαγές που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης για τον Πόθεν Έσχες και οι τρεις διαφωνίες του για τον εκλογικό νόμο, η φορολογική σύμβαση για τις επιχειρήσεις, οι προσδοκίες των επενδυτών για τη Σοφοκλέους, οι αποδόσεις των επενδυτικών εταιριών, αλλά και η υπερκάλυψη της έκδοσης του ΟΛΠ, απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Κακλαμάνης: Βαθιά τομή για τα Πόθεν Έσχες επιχειρεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σύμφωνα με τα Νέα, ώστε να υπάρξει διαφορά στην πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα εκφράζει – για τον εκλογικό νόμο – διαφωνία για την προώθηση της λίστας, την καθιέρωση ”διπλής κάλπης” και βουλευτών πολλών ταχυτήτων.

Εκλογικός Κύκλος: Ο εκλογικός κύκλος είναι αυτός που θα βαρύνει σημαντικά στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του 2004, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όσο και στην επιδείνωση ορισμένων μακροοικονομικών μεγεθών, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Υψηλές προσδοκίες τρέφουν πλέον οι Έλληνες επενδυτές για τις μετοχές του Χ.Α., όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, έχοντας μεταβάλλει πλήρως την πριν από λίγους μήνες στάση τους, καθώς δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μέσα από το site της εφημερίδας δείχνει ότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα αναμένουν άνοδο τους επόμενους μήνες, ενώ το 35% πιστεύει ότι ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 2.500 μονάδες και θα πλησιάσει τις 2.750 μονάδες.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο παραθέτοντας αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΧΑ, Παναγιώτη Αλεξάκη αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης και θετικής πορείας στη Σοφοκλέους, ενώ κάνει λόγο για επιθετική πολιτική προσέλκυσης αξιόλογων εταιριών.

Μερίσματα: Παρά την κάμψη των κερδών της βιομηχανίας, το 2002 ήταν η χρονιά του ”ρεκόρ των μερισμάτων” καθώς, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, πενήντα επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη άνοδο μερισμάτων διανέμουν στους μετόχους τους ”χρυσά μερίσματα” αυξημένα κατά 240,2 εκατ. ευρώ έναντι του 2001.

Επενδυτές – Φορολογία: Πριν ακόμη η κυβέρνηση υπογράψει τη Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης, δια της οποίας υπόσχεται κάποια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ετοιμάζεται να υπογράψει το νέο μέτρο της φορολογικής σύμβασης για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Επιχειρήσεις: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις των εισηγμένων, καθώς όπως τονίζει η Ημερησία με εντολή του υπουργείου Οικονομίας, μετά από αίτημα και των ίδιων των επιχειρήσεων, θα κλείσουν χρήσεις που εκκρεμούν εδώ και δέκα χρόνια.

Επίσης, η Ημερησία κάνει αναφορά σε υψηλούς συντελεστές αποσβέσεις για επιβράβευση των επιχειρήσεων για επενδύσεις, συμπληρώνοντας τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις για την απόσβεση της αξίας των παγίων στοιχείων από τη χρήση 2003.

Τράπεζες: Για θερμό φθινόπωρο για τις εμπορικές τράπεζες κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι τίθεται η λύση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ προσθέτει ποια είναι τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας καθώς και τις επιλογές της Εμπορικής για τη Γενική.

Επενδυτικές: Αισθητή βελτίωση της αποδοτικότητας των εισηγμένων στο Χ.Α. επενδυτικών καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία στο τέλος του περασμένου μηνός, η μέση εσωτερική αξία των μετοχών τους διαμορφώθηκε σε 1,74 ευρώ, το μέσο discount σε 1,25%, η μέση απόδοση εσωτερικής τους αξίας για το πρώτο φετινό εξάμηνο σε 1,53% και η μεταβολή της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους στο δεύτερο τρίμηνο 2003 σε 18,74%.

Τρόφιμα: Υψηλές αποδόσεις έχουν καταγράψει οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών τροφίμων στο 10μηνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία προσθέτει τους λόγους εκείνους που επηρέασαν την πορεία των μετοχών.

ΟΛΠ: Εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε το επενδυτικό κοινό για τον ΟΛΠ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά τουλάχιστον 20 φορές, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως η τελική τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 8,8 ευρώ.

Interfish: Ξεκινάει από την Τετάρτη η διαπραγμάτευση της Interfish, με τιμή έναρξης τα 4,7 ευρώ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Volkswagen: ”Βουτιά” πραγματοποίησαν τα κέρδη εξαμήνου της Volkswagen, σύμφωνα με την Ημερησία, λόγω του ακριβού ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v