Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης

Το κύμα των αποκρατικοποιήσεων, το χθεσινό ”ρεκόρ κλεισίματος έτους” στη Σοφοκλέους, η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξαμήνου των επενδυτικών εταιριών, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος, όπως και ο κλάδος των τροφίμων, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης
Το κύμα των αποκρατικοποιήσεων, το χθεσινό ”ρεκόρ κλεισίματος έτους” στη Σοφοκλέους, η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξαμήνου των επενδυτικών εταιριών, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος, όπως και ο κλάδος των τροφίμων, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Αποκρατικοποιήσεις: Οι ελληνικές επιχειρήσεις καθίστανται και πάλι ελκυστικές για τους ξένους, με τις εταιρίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επισημαίνει το Βήμα.

Προϋπολογισμός: Υπό προεκλογική πίεση θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2004, τα βασικά μεγέθη του οποίου αναμένεται να καθοριστούν σε σειρά συσκέψεων μετά τις 18 Αυγούστου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ελληνική Οικονομία: Σιγουριά και αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και μετά το 2004 εκφράζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο Κέρδος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει και Δ΄ΚΠΣ.

Σοφοκλέους: Αναθάρρησαν οι επενδυτές στη Σοφοκλέους και οδήγησαν χθες τον Γενικό Δείκτη σε νέο ρεκόρ έτους, και συγκεκριμένα στις 2.095,77 μονάδες, με πρωταγωνιστές τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ και δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, τονίζει το Βήμα, ενώ η Ημερησία τονίζει πως σήμερα η Σοφοκλέους δοκιμάζει το φράγμα των 2.100 μονάδων.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η Σοφοκλέους έκανε χθες την έκπληξη κινούμενη και πάλι κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες δέχτηκαν πιέσεις. Σύμφωνα με την Καθημερινή η αφύπνιση της Σοφοκλέους σκιάζει τα παράγωγα ο τζίρος των οποίων περιορίστηκε στο 51% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον συνολικό τζίρο της αγοράς μετοχών, ενώ η Εξπρές τονίζει πως για τη Σοφοκλέους ”πίδακας” ήταν η ΕΥΔΑΠ.

Ευρώ: Το κόστος της ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε το περασμένο έτος και η αλλαγή, σύμφωνα με το Βήμα, οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία του ευρώ, ενώ η Αθήνα καταλαμβάνει την 59η θέση στην παγκόσμια λίστα της ακρίβειας.

ΗΠΑ: ”Βουτιά” έκανε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, παγώνοντας κυριολεκτικά τις προσδοκίες για επικείμενη και δη ορμητική ανάκαμψη, όπως τονίζει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για απογοήτευση στις αγορές από τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Φορολογία: Σημαντικά φορολογικά κίνητρα χρονικής διάρκειας μέχρι 3 ετών και απαλλαγές ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει για τους αποκαλούμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς το σχέδιο νόμου που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει η Καθημερινή. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η κερδοφορία είναι προϋπόθεση

Τρόφιμα: Για παραβάσεις στην υγιεινή και στην ασφάλεια τροφίμων που αφορούσαν μεταξύ άλλων στη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, κάνει λόγο το Βήμα. Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία μια στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης παραβαίνει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το πρώτο εξάμηνο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα.

Η Καθημερινή τονίζει πως ο ελληνικός τιμάριθμος των τροφίμων παίρνει ”φωτιά” καθώς τον Ιούνιο εμφανίζει άνοδο 8,7% έναντι 2,2% του μέσου όρου στην ΕΕ.

Ναυτιλία: Στα 8,9 δισ. δολ. ανήλθαν οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων στο επτάμηνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ξηρού φορτίου (αξία 2,5 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν τα τάνκερς (αξίας 4,6 δισ. δολ.), αναφέρει η Ημερησία.

Τουρισμός: Περισσότερα δωμάτια αλλά με μειωμένες τιμές ζητούν οι τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης για τους επισκέπτες της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με την Ημερησία. Σύμφωνα με το Κέρδος, με αιχμή το αίτημα για διπλασιασμό των συντελεστών απόσβεσης των παγίων στοιχείων, οι ξενοδόχοι συναντήθηκαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, στην οποία και παρέδωσαν τη λίστα με τα βασικότερα αιτήματα του κλάδου.

Επενδυτικές: Μεικτή εικόνα κατέγραψε η δραστηριοποίηση των μεγάλων επενδυτικών που τελούν υπό το καθεστώς συγχώνευσης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: ”Φωτιά” στον πληθωρισμό βάζουν οι νέες αυξήσεις τις οποίες δρομολογεί η ιδιωτική ασφάλιση, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος ζωής έχει παρουσιάσει αύξηση έως 15%.

ΔΕΗ: Πακέτο μέτρων επενδυτικού χαρακτήρα αλλά και προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού εξήγγειλε το υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρει το Βήμα.

Εμπορική Τράπεζα: Οι Γάλλοι φέρονται σύμφωνα με την Εξπρές να είναι οι κυρίαρχοι στην Εμπορική, καθώς η Credit Agricole είναι έτοιμη να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 10% των μετοχών και να αποκτήσει ηγετικό ρόλο, ενώ το μόνο ”αγκάθι” για την οριστική συμφωνία φαίνεται πως είναι το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την Τράπεζα Αττικής, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία με τη συγχώνευση-μαμούθ αλλάζει το τοπίο στον τραπεζικό τομέα.

ΕΛΠΕ: Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΕΛΠΕ – ΟΚΤΑ όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων βρίσκεται προς αναθεώρηση.

MLS Πληροφορική: Στο παρασκήνιο των limit down στην MLS Πληροφορική αναφέρεται η Ημερησία, η οποία κάνει λόγο για βίαιη ρευστοποίηση μετοχών από off shore εταιρία που κατείχε το 8% της εισηγμένης, ενώ ο μέτοχος του 72% τονίζει πως εκείνος δεν πουλάει. Το Κέρδος προσθέτει πως η διοίκηση της εταιρίας αποποιείται οποιασδήποτε συμμετοχής, ενώ υπόσχεται θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Λούλης: Ενισχύει τη θέση του στα Βαλκάνια η Λούλης, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο κατασκευάζει μύλο στην Αλβανία.

ΣΕΚΑΠ: Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης οδηγείται η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία ελέγχεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Αγροτική Τράπεζα, και ορισμένες επίσης προβληματικές επιχειρήσεις, επισημαίνει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v