Ανέβασε ταχύτητες η Σοφοκλέους!

Κόντρα στη ”θερινή ραστώνη” κινήθηκε η Σοφοκλέους, λαμβάνοντας αφορμή από τη θετική κίνηση των ευρωαγορών. Αξια αναφοράς τα κέρδη των τραπεζών (2,45%) όσο και του FT 20 (1,77%). Τι κρύβει η φημολογία για ΕΥΔΑΠ (15,41%).

Ετεροχρονισμένη, ίσως, η αντίδραση της Σοφοκλέους στην περιρρέουσα θετική τάση των Ευρωαγορών. Αρκούντως ικανοποιητική όμως, έστω και με χαμηλότερους, σε σχέση με χθες, όγκους συναλλαγών και τζίρο.

Δύσκολο να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, θα το επιχειρήσουμε όμως, με δείγματα αποδελτίωσης της συνεδρίασης.

Κατ΄ αρχήν, τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου (2,45%) και του FTSE-20 (1,77%) συνολικότερα είναι άξια αναφοράς. Όχι τόσο επειδή είναι υψηλά αυτά καθ’ αυτά, αλλά διότι ”ιστορικά”, το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον, η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών λειτουργεί ως σηματωρός της τάσης για την ευρύτερη αγορά.

Τόσο τα κέρδη (3,5%) της Εμπορικής με μόλις 33 χιλ. τεμάχια, όσο και το + 2,5% της Εθνικής με 225 χιλ. τεμάχια καταδεικνύουν την σχετική έλλειψη πωλητών. Η αγορά όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ”ρηχή”, υπό το πρίσμα της πρόσφατης απουσίας αγοραστών.

Επειδή όμως η προδιάθεση (bias στα αγγλικά) είναι εμφανώς ανοδική, η προαναφερθείσα εξέλιξη φαντάζει θετική, καθώς αποδεικνύεται πως ίσως η Σοφοκλέους να έχει ήδη βρει την νέα βάση ”εξόρμησης” πάνω από τις 2.100 μονάδες.

Τεχνικά, η απροθυμία απόπειρας διάσπασης των 2.100 μονάδων είναι – παραδόξως – θετική. Κι αυτό γιατί είναι προτιμότερο να συνεχιστεί η συσσώρευση στο εύρος 2.050-2.100 και στη συνέχεια να έχουμε το break-out, παρά να πηγαίναμε σε ένα ακόμα false break-out.

Πάντως, με τη σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 4,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, εξακολουθούμε και πιστεύουμε πως υπάρχει νωθρότητα. Εποχικό ίσως το φαινόμενο, χρήζει όμως προσοχής. Και κυρίως, επιτρέπει την διαμόρφωση τάσεων με σχετική... ευκολία.

Τέλος, σας παροτρύνουμε σε μια πιο προσεκτική ματιά στην αγορά παραγώγων. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της η συγκεκριμένη αγορά, και με εξαίρεση την περίοδο της αναβάθμισης αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2001, η ύπαρξη υποτιμήσεων ήταν ενδημική. Το ότι η συντριπτική πλειονότητα των ΣΜΕ επί μετοχών διαπραγματεύεται πλέον με υπερτίμηση, καταδεικνύει την πραγματική προδιάθεση ανόδου. Αποτυπώνεται γαρ. Το θέμα είναι να το δούμε και στην υποκείμενη...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone (κέρδη 0,56%), της ΔΕΗ (κέρδη 0,33%) και της Δυναμική Ζωή (κέρδη 6,29%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 151 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 1,95% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν 2 πακέτα 1.788.680 και 486.220 μετοχών της Infoquest στα 2,30 ευρώ, ένα πακέτο 240.000 μετοχών της Lamda Development στα 5,33 ευρώ, ένα πακέτο 120.000 μετοχών της ΟΠΑΠ στα 10,16 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Intralot στα 15,58 ευρώ.

Επίσης, 4 πακέτα του ΟΤΕ, όπου το ένα 100.000 μετοχές στα 10,70 ευρώ και τα υπόλοιπα τρία από 60.000 τεμάχια στα 10,72 και 10,74 ευρώ, ένα πακέτο 50 μετοχών της Plias στα 1,02 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 15,25 ευρώ και ένα πακέτο 97.449 μετοχών της Γερμανός στα 15 ευρώ.

Υ.Γ. Όσο για το... φημολογούμενο στόρι της ΕΥΔΑΠ, θα περιμένουμε νεώτερα. Μην ξεχνάτε ότι πριν από έναν χρόνο είχε ”παιχθεί” η ιστορία με την Vivendi Environnement.

Το πρόβλημα είναι πως η συγκεκριμένη εταιρία αντιμετωπίζει δυσβάστακτα χρέη, ύψους 14 δισ. ευρώ, ενώ η μητρική Vivendi προχωρεί σε πωλήσεις των εκτός core business δραστηριοτήτων.

Άλλωστε, ο οίκος Standard & Poor’s σε έκθεσή του (19 Δεκεμβρίου 2002) σχολιάζοντας το υψηλό χρέος της Vivendi Environnement, δεν ”βλέπει” δυνατότητα οποιασδήποτε κίνησης εκ μέρους της εταιρίας που θα διόγκωνε περαιτέρω το χρέος της.

Η φημολογία για την Environnement αποτυπώθηκε σε σημερινό τηλέγράφημα του πρακτορείου Reuters, με τίτλο ”η Vivendi εκτιμάται ως διεκδικητής της ελληνικής ΕΥΔΑΠ”.

Στο τηλεγράφημα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως σύμφωνα με ”πηγή” της ΕΥΔΑΠ, ”θα ήταν λογικό για τη Vivendi να ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεριδίου στην ΕΥΔΑΠ, καθώς ήδη υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία στην ανατολική Ευρώπη”.

Επειδή όμως οι συμμετοχές των ”εμπλεκομένων” έχουν αποκτηθεί σε σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, κι επειδή το να είσαι χρεοκοπημένος στο τρέχον χρηματοοικονομικό περιβάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση πια, να δούμε.



Το +15,4% της μετοχής δείχνει ότι αν μη τι άλλο οι ”κερδοσκόποι” ποντάρουν. Εκ του ασφαλούς, δύσκολο να προσδιοριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v