Το σταυροδρόμι (και πάλι) των 2.100 μονάδων

Με την Αμερική να γυρίζει αναπάντεχα κάτω χθες, την Σοφοκλέους να έχει προσεγγίσει για άλλη μια φορά τις 2100 μονάδες και τον (καλό) μήνα Ιούλιο να διανύει την προτελευταία του μέρα, η αγορά βρίσκεται μπροστά στο κλασικό δίλημμα της συνέχισης του ενθουσιασμού με αυτονομία ή με τα δεκανίκια των ξένων αγορών...

Το σταυροδρόμι (και πάλι) των 2.100 μονάδων
Η μη αναμενόμενη πτώση χθες (και δη κατακόρυφη) της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα το ”γύρισμα” της αμερικάνικης αγοράς, τάση που ακολούθησαν αμέσως και οι ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση την Γερμανία.

Και πάλι η Σοφοκλέους έδειξε χθες τάσεις αυτονόμησης, αν και αυτό είναι σχετικό, αφού το τέλος της δικής μας συνεδρίασης συνέπεσε πριν το άνοιγμα της Αμερικής.

Η άνοδος μάλιστα, λίγες μόνο μονάδες μακριά από το (ψυχολογικό) ορόσημο των 2.100 στον Γενικό Δείκτη, έδωσε λαβή για άλλη μια φορά σε προσδοκίες ανοδικού ξεσπάσματος με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε συνέχιση του ”θερινού” ράλι με την βοήθεια των ”ειδήσεων” από πλευράς κυβέρνησης που είναι εμφανές πλέον ότι έχει θέσει τη Σοφοκλέους στο επίκεντρο της άμεσης στρατηγικής της.

Η ”περιφέρεια” και χθες είχε την τιμητική της, αλλά από την αντίθετη πλευρά της Δευτέρας, σημειώνοντας κέρδη 2,31% στον δείκτη FTSE 80, αφήνοντας όλους εκείνους που νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τη χρυσοφόρο πηγή των κερδών να ελπίζουν και να ονειρεύονται αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές της μικρής κεφαλαιοποίησης που αδυνατούν να παρουσιάσουν πειστικά στοιχεία βελτίωσης των μεγεθών τους.

Για σήμερα, δυο μέρες πριν το τέλος του μήνα, είναι ενδεχόμενο η αγορά να κινηθεί αυτόνομα και πάλι αγνοώντας μικρές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές επικεντρωνόμενη αντίθετα στην αναμονή της συνέχισης του ορυμαγδού ”καλών” ειδήσεων (και φερέλπιδων ανακοινώσεων για ”ιδιωτικοποιήσεις”) από την πλευρά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χριστοδουλάκη.

Φυσικά, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι περισσότερες των εξαγγελιών μέλλουν να μείνουν στο τραπέζι των σχεδιασμών των εμπνευστών τους που στοχεύουν στην βελτίωση και συντήρηση ενός θετικού χρηματιστηριακού ”κλίματος” που θα έχει τις αντίστοιχες πολιτικές επιπτώσεις.

Χθες τα δεικτοβαρή χαρτιά δημιούργησαν ”κλίμα” και έσυραν την υπόλοιπη αγορά ανοδικά με πρωτοστατούντες μετοχές εταιριών που έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα στα κυβερνητικά σχέδια ανόδου της Σοφοκλέους, όπως της ΕΥΔΑΠ (που αίφνης ανακάλυψε την Vivendi Environment ως υποψήφιο στρατηγικό εταίρο λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χριστοδουλάκη για πώληση του 20,3% των μετοχών της που κατέχει το δημόσιο) κ.α.

Αν σήμερα οι ξένες αγορές αγνοήσουν την χθεσινή οπισθοχώρηση της Αμερικής και δείξουν τάσεις διατηρήσιμης ανόδου θα επηρεασθεί και η Σοφοκλέους αντίστοιχα και οι πιθανότητες είναι να ξαναδούμε τις 2.100 μονάδες στον Γενικό Δείκτη με την βοήθεια των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σε αντίθετη περίπτωση και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια μικρή διόρθωση δεν θα απέτρεπε τη βασική ανοδική τάση και δεν θα άλλαζε την θετική διάθεση των μικροεπενδυτών.

K.K.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v