Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμασία στη Σοφοκλέους και για τις 3.600

Σε νέα χαμηλά έτους η αγορά, με την Eurobank να υποχωρεί περισσότερο, την Alpha Bank να κινδυνεύει να «χάσει» τα 19 ευρώ και την τεχνική εικόνα της Εθνικής να προβληματίζει χαμηλότερα των 31 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τη διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κυμαίνεται γύρω στο 0,8% (DAX στη Φραγκφούρτη), στο ΧΑ ο Γ.Δ. υποχωρεί προς τα χαμηλά των 3.600 μονάδων.

Με "βαρίδι" τον 20άρη και τους πωλητές να επιμένουν σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Χαμηλές τιμές για την Εθνική στα 3,54 ευρώ, με την περιοχή των 31-31,5 ευρώ να χάνεται, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τεχνικούς αναλυτές και χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Πωλητές, όμως, υπερισχύουν σε Alpha Bank, Πειραιώς, με την τιμή της δεύτερης να κινείται προς τα χαμηλά των 18,3 ευρώ.

Αναμφίβολα, η εικόνα της αγοράς παραμένει αποκαρδιωτική, με τον 20άρη προς τις 1.930 μονάδες και «βλέποντας» τα χαμηλά έτους προς την περιοχή των 1.895 μονάδων.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα, στην 9η κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση – μέχρι στιγμής – παραμένουν ψήγματα τεχνικότητας, τουλάχιστον για κάποιους δείκτες και ορισμένες μετοχές.

Για παράδειγμα από τις μετοχές του 20άρη υπάρχουν αρκετές, των οποίων η τρέχουσα τιμή κυμαίνεται υψηλότερα της χαμηλής έτους, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να αποκλείει την προοπτική περαιτέρω διόρθωσής τους.

Όμως, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, κρίσιμο θεωρείται, όχι μόνο το διήμερο 19-20/06, αλλά η στάση ξένων επενδυτών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και μετά.

Είναι επίσης εμφανές πως σε υπερ-πουλημένες μετοχές αρκετοί δείκτες και μετοχές «χρωστούν» μία τεχνική αντίδραση, μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται, ειδικά σε αυτήν τη φάση η έξωθεν βοήθεια.

Υπάρχουν παίχτες που χωρίς να αποκλείουν την προοπτική υποχώρησης σημαντικά χαμηλότερα, δίνουν πόντους στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης.

Βέβαια, με την Εθνική χαμηλότερα των 30 ευρώ να «επιστρέφει» σε ελάχιστες τιμές ετών, υπάρχει όντως ένα πρόβλημα.

Για την πλειονότητα των μετοχών, καταγράφεται χαμηλότερη τιμή, είναι ελάχιστες, περίπου 20 αυτές που αντιδρούν ανοδικά.

Σημαντικότερη υποχώρηση με αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται για την Τρ. Αττικής (χαμηλό ημέρας τα 3,42 ευρώ), Intralot (10,6 ευρώ), Μαίλλης (0,72 ευρώ), Καρδασιλάρης (0,93 ευρώ), Σάτο (1,37 ευρώ), ΝΕΛ (0,51 ευρώ), Αlco (1 ευρώ).

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει περισσότερο, είναι οι νέες χαμηλές τιμές (μέχρι τώρα ενδο-συνεδριακά), για Eurobank (στα 16,12 ευρώ), η υποχώρηση της Πειραιώς μέχρι την κρίσιμη περιοχή των 18,3 ευρώ, ο κίνδυνος να «χαθούν» τα 19 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και η επιδεινούμενη τεχνικά εικόνα για τη μετοχή της Εθνικής.

Ρόλο αντίβαρου στη συνεχιζόμενη διόρθωση του 20άρη επιχειρείται να διαδραματίσουν η ΔΕΗ, που αντιδρά στα 20,84 ευρώ (1,66%), Coca Cola στα 19,5 ευρώ (1,56%), ΜIG στα 5,70 ευρώ (0,15%).

Μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης, η ταλαιπωρία του Γ.Δ. συνεχίζονταν λίγο υψηλότερα της ζώνης των 3.600 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v