Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο;

Όταν όλα πάνε στραβά λίγοι έχουν το θάρρος να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Όσοι αγόρασαν μετοχές στα μέσα Μαρτίου και πούλησαν το επόμενο δίμηνο έβγαλαν καλό μεροκάματο. Είναι όμως η ίδια περίπτωση σήμερα;

Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο;
Η χρηματιστηριακή ιστορία διδάσκει ότι τα μεγάλα κέρδη βγαίνουν όταν η μεγάλη μάζα των επενδυτών τα βάφει μαύρα και η ψυχολογία πέφτει στα τάρταρα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι δείκτες μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας που έχουν μεγάλοι ξένοι οίκοι, όπως π.χ. η Credit Suisse και η Merrill Lynch, έπεσαν χθες στα χαμηλά όπου βρέθηκαν τον Μάρτιο.

Όμως, ακόμη κι αν δεν έπεσαν τόσο χαμηλά, θα πρέπει λογικά να μην απέχουν πολύ.

Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τις αγορές από τη σκοπιά των contrarians, δηλαδή εκείνων που δεν ακολουθούν το ρεύμα.

Άκρως ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού εμφανίζονται να έχουν σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε ρευστά διαθέσιμα.

Αυτό τουλάχιστον ανέδειξε η μηνιαία έρευνα της Merrill Lynch, που καταγράφει τις απαισιόδοξες απόψεις των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων για τις αγορές και ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όταν έχει κανείς τόσο ρευστό είναι αναπόφευκτο να βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένοντας να δει τα επιθυμητά σημάδια για να ξαναγοράσει μετοχές.

Δυστυχώς όμως τα θετικά σημάδια δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρα η τόσο ισχυρά ώστε να βάλουν αυτή την τεράστια ρευστότητα να δουλέψει.
Ίσως κανείς να μην έδινε τόσο σημασία στη συμβουλή-προειδοποίηση της Royal Βank of Scotland προς τους πελάτες της για πιθανό χρηματιστηριακό κραχ το γ΄ τρίμηνο αν δεν βασιζόταν σε μια πραγματικότητα:

Στο μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς χρειάζεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό σε μια περίοδο όπου πολλές οικονομίες, βρίσκονται σε φάση αδυναμίας.

Σε αυτό προστίθεται η διαπίστωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων εμφανίζουν κόπωση στην καλύτερη περίπτωση και μεγάλη μείωση των κερδών τους στη χειρότερη.

Αυτό το μήνυμα αρχίζει να εμπεδώνεται και από τη Σοφοκλέους η οποία υποχώρησε χθες για 8η συνεδρίαση στη σειρά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πτώση των μετοχών μέχρι σήμερα έχει προεξοφλήσει το κακό σενάριο.

Η απάντηση είναι καταφατική με μία προϋπόθεση:

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν θα είναι μεγαλύτερη σε βάθος και σε διάρκεια σε σχέση με τον μέσο όρο αντίστοιχων κρίσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Αν αποδειχτεί χειρότερη, τότε όντως ο εχθρός του φθηνού θα είναι το φθηνότερο και η Σοφοκλέους δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v