204 fund managers συνιστούν… πωλήσεις

Οι περιστάσεις προφανώς καλούν σε νηφαλιότητα και περισυλλογή. Πώς έκαναν στη… "Βρυξέλλα" όταν τους χάλασε την πρώτη φορά η "σάλτσα" του Ευρωσυντάγματος; Ε, να! Αυτό θέλει τώρα και το "μαγαζάκι" μας…

204 fund managers συνιστούν… πωλήσεις
Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Οι αγορές γυρίζουν όταν και ο τελευταίος αισιόδοξος γίνει απαισιόδοξος.

Έτσι, τουλάχιστον, θέλουν τα αρχέγονα χρηματιστηριακά "πιστεύω"... του φίλτατου και συνήθως -αισιόδοξου- Αθανάσιου, ο οποίος χθες κατά τρόπο μάλλον μονότονο επαναλάμβανε: "RBS, RBS, RBS…", βουτηγμένος στην απαισιοδοξία…

Το επιχείρημά του ακλόνητο: όταν ο ασθενής είναι εμπύρετος για οκτώ ημέρες δεν του δίνεις ασπιρίνη, αλλά κοιτάς να δεις τι φταίει…

Δηλαδή, αν όλοι αυτοί που καθημερινά "χώνουν" ό,τι έχουν και δεν έχουν, κατά τρόπο -πρέπει να ομολογήσω- αριστοτεχνικό, γνωρίζουν κατιτίς παραπάνω…

Σκέτη καλλιτεχνία στο ταμπλό. Τη μία "χώνουν" αυτό, την άλλη εκείνο, τον έχουν τσαταλιάσει τον 20άρη…

Έως ότου χθες ήρθαν από τη μία η RBS από την άλλη η Merrill Lynch και μας τα "εξήγησαν"… όλα.

Να είστε έτοιμοι για "καθολικό κραχ", λέει στους πελάτες της η σκοτσέζικη τράπεζα, την ίδια ώρα που 204 fund managers τους οποίους ρώτησε η Merrill Lynch συνιστούν πωλήσεις…

Μάλιστα, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τους οποίους ρώτησε η φίλη Merrill τηρούν την πιο αρνητική στάση των τελευταίων 10 χρόνων απέναντι στα χρηματιστήρια, λέγοντας "να είστε underweight στις μετοχές και να στραφείτε προς τα μετρητά μαζικά"…

(Προσωπικώς είμαι πανέτοιμος για μια τέτοια στροφή, αλλά -απλώς- μου λείπουν τα μετρητά…)

Πάντως, οι περιστάσεις προφανώς καλούν σε νηφαλιότητα και περισυλλογή.

Πώς έκαναν στη… "Βρυξέλλα" όταν τους χάλασε την πρώτη φορά… η σάλτσα του Ευρωσυντάγματος, ένα πράγμα; "Περίοδο περισυλλογής" το είπαν τότε (την τωρινή, μετά το φιάσκο του Δουβλίνου, δεν μας είπαν βέβαια πώς θα την ονομάσουν).

Ε, να! Αυτό θέλει τώρα και το "μαγαζάκι" μας.

Έτσι, νηφάλιος χρηματιστής, με τον οποίο επικοινώνησε η στήλη, επισημαίνει (ως θετικό στοιχείο, μέσα σε όλη αυτήν την καταχνιά) ότι η χθεσινή πτώση έγινε με χαμηλότερο του συνήθους τζίρο… Και αυτό το γεγονός το βρίσκει ενθαρρυντικό.

Ακόμη επισημαίνει ότι το "μαγαζάκι" μας έχει ψιλοανεξαρτητοποιηθεί από τα μεγάλα μαγαζιά του εξωτερικού (όταν αυτά ανεβαίνουν, εμείς συνεχίζουμε προς τα κάτω…) καθώς και ότι σε κάθε στρογγυλό "σκαλοπάτι" του Δείκτη προς τα κάτω, έως το 3.100, υπάρχουν στηρίξεις…

Τι ακριβώς συμβαίνει χαμηλότερα απλώς δεν το ρώτησα. Είχα χάσει κάθε ενδιαφέρον...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v