Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το hedge fund που έριξε τη Σοφοκλέους

Επιθετικές ρευστοποιήσεις σε ΕΤΕ, EFG, OΠΑΠ, 3E, Τιτάν εκδηλώνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις από τα funds της Thornburg, επιτείνοντας την πτώση και διευκολύνοντας το άνοιγμα short θέσεων στον 20άρη.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το hedge fund που έριξε τη Σοφοκλέους
Οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών μετοχών από τα funds (κυρίως hedge funds) της Thornburg ευθύνονται, σύμφωνα με χρηματιστές, για το μέγεθος της πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες επτά - οκτώ συνεδριάσεις.

Τα funds της Thornburg Investment φέρονται να μειώνουν επιθετικά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, θέσεις σε ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα έναντι ενδεχόμενων αιτήσεων για εκροές, λόγω της αναταραχής που δημιουργούν για τον όμιλο τα προβλήματα της ομογάλακτης, όχι όμως ομόσταυλης, Thornburg Mortgage.

Σύμφωνα με desks εγχώριων ΑΧΕ, που εκτελούν εντολές ξένων, εδώ και μερικές συνεδριάσεις τα funds της Thornburg Investment μειώνουν την έκθεσή τους στους τίτλους των Εθνικής, EFG Eurobank, OΠΑΠ και Coca Cola 3E, ενώ μικρότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στην Τιτάν.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, βάσει των όγκων που έχουν διενεργηθεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι οι ρευστοποιήσεις των funds του αμερικανικού ομίλου έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Coca Cola και πιθανώς στις τράπεζες και ολοκληρώνονται και στους υπόλοιπους τίτλους του ελληνικού τους χαρτοφυλακίου.

Στην περίπτωση της Coca Cola οι ρευστοποιήσεις συνέπεσαν με το profit warning της διοίκησης για την τρέχουσα χρήση, επιτείνοντας την ένταση των πιέσεων καθώς εκδηλώθηκαν περισσότερο επιθετικά απ' ό,τι ανανενόταν.

Επιθετικότερες είναι και οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ, όπου φημολογείται ότι τα funds της Thornburg έχουν υπολογίσιμη θέση (πάνω από 2%). Η συνειδητοποίηση του προγράμματος πωλήσεων προκάλεσε και άνοιγμα επιθετικών short θέσεων στον 20άρη ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, επιτείνοντας έτι περαιτέρω την πτώση του Χ.Α.

Το αμερικανικό hedge fund ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ζημίες ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι οποίες ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που ανέμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα οι ζημίες -ανά προνομιούχο- μετοχή ανήλθαν στα 20,64 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες 3,32 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, πάντως, δεν τα αντιμετωπίζει το hedge fund της Thornburg που επενδύει σε μετοχές, αλλά το Thornburg Mortgage, το οποίο έχει τον ίδιο ιδρυτικό μέτοχο.

Μάλιστα, η Thornburg Ιnvestment με ανακοίνωσή της διευκρινίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την Thornburg Mortgage και ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των αμοιβαίων κεφαλαίων και των hedge funds της δεν έχουν επενδύσει σε κανένα προϊόν της Mortgage.

Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι τα υπό διαχείριση funds της Thornburg Investment ρευστοποιούν κάποιες θέσεις σε όλες τις αγορές, προκειμένου να έχουν διαθέσιμα για ενδεχόμενες αιτήσεις εκροών λόγω της αναταραχής από την υπόθεση της Thornburg Mortgage.

Υπενθυμίζεται ότι τα funds του Carlyle είχαν προβεί σε σειρά επιθετικές ρευστοποιήσεις και σε ελληνικές μετοχές τον περασμένο Μάρτιο, συμβάλλοντας καθοριστικά μαζί με την περικοπή πιστώσεων από τη ΜΑΝ στο να δουν ο 20άρης και ο Γενικός Δείκτης νέα χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v