Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ-Πωλητές: Υπάρχει έρωτας μεγάλος

Στο ΧΑ και το "8" είναι κόκκινο, καθώς η αγορά φέρεται παραδομένη στα ποικιλώνυμα ξένα κεφάλαια. Τα νέα χαμηλά και οι συμπτώσεις του triple witching. Τα αξιόλογα των δημοπρασιών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πλειοδοτούν σε απαισιοδοξία οι διεθνείς Αγορές. Μάλιστα στην περιρρέουσα απαισιόδοξη ατμόσφαιρα ήλθε να προστεθεί και η σημερινή άποψη της RBS που για το επόμενο τρίμηνο “βλέπει” καθολικό κραχ στα χρηματιστήρια και τις πιστωτικές Αγορές.

Οι ξένοι διαχειριστές ψηφίζουν αναφανδόν “overweight” στα μετρητά και φαίνεται να “τιμωρούν” με πωλήσεις περισσότερο τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ίσως και λόγω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ στην Σοφοκλέους και το οκτώ είναι κόκκινο. Σε μία Αγορά παραδομένη στα ποικιλώνυμα ξένα κεφάλαια και στις “εισαγόμενες” εκθέσεις που κυριολεκτικά “έχει πετάξει πετσέτα”, οι οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μπορεί να μην “λένε” τίποτα, πλην ίσως για τους εναπομείναντες λάτρεις των στατιστικών ή για τους κωδικούς που συνεχίζουν πεισματικά να κινούνται με περιθώρια δανεισμού (margin).

Σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Σοφοκλέους είχε να “δει” από το διάστημα 11/6/02 έως 20/6/02, όμως σύμφωνα με την ίδια ΑΧΕ, τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν 5,6%, ενώ οι τελευταίες οκτώ “κόκκινες” συνεδριάσεις έχουν αφαιρέσει από τον Δείκτη 11,17%.

Ενδιαφέρουσα και η προσέγγιση της Fortius ΑΧΕΠΕΥ που κρούει καμπανάκι κινδύνου και επισημαίνει ότι τυχόν καθοδική διάσπαση της ζώνης 1940-1925 (για τον FTSE) με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει “διάπλατα τις πόρτες” για πολύ πιο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, καταστρατηγώντας στην ουσία όλο το τελευταίο ανοδικό κύμα, που είχε πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2006.

Πάντως ίσως αξίζει υποσημείωσης και αναφοράς ότι τα πρώτα χαμηλά έτους, για τον Γενικό Δείκτη, σημειώθηκαν στις 20/3 και στις 21/3 έληγε το triple witching Μαρτίου, ενώ το triple witching Ιουνίου λήγει μεθαύριο Παρασκευή 20/6.

Είναι πλέον πασιφανές για όλους όσους έχουν την υπομονή και το κουράγιο και παρακολουθούν τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, ότι οι πωλητές και “γεμάτο οπλοστάσιο” από τίτλους του FTSE διαθέτουν και οι κινήσεις τους στο ταμπλό θυμίζουν κινήσεις μπαλέτου με αρμονία και προγραμματισμό.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή στην Σοφοκλέους θα πάρει τον λόγο το “ένστικτο αυτοσυντήρησης”, όμως για μία Αγορά που συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση αντίδρασης ή έστω αυτοάμυνας, το “κάποια στιγμή” ακούγεται πολύ αόριστο και ίσως και αρκετά μακρινό (!).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η εμμονή των πωλητών, (αλλοίμονο αν ξέρουν γιατί συνεχίζουν τις επιθετικές πωλήσεις), ο κατεβασμένος τζίρος και η διαφορετική κατεύθυνση που έδωσαν στα κλεισίματα Δεικτοβαρών τίτλων οι δημοπρασίες (έκλεισαν στα υψηλά ημέρας ΟΠΑΠ και Ελ. Τεχνοδομική και στα χαμηλά ημέρας οι Coca-Cola, MPB, Moor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Κύπρου).

Αναλυτικότερα για τις μετοχές του FTSE, η Coca-Cola μετά από την σφοδρή πίεση των τελευταίων συνεδριάσεων, προσπάθησε σήμερα να δώσει κάποια αντίδραση, όμως τον τελευταίο λόγο είχαν οι δημοπρασίες που την έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.

Ο ΟΤΕ έδωσε μία αντίδραση που ξεκίνησε στις 15.16, έφτασε τον τίτλο μέχρι τα 16,94 ευρώ και έκλεισε σχετικά χαμηλότερα, αλλά με αξιοσημείωτα κέρδη.

Αξιοσημείωτα κέρδη και για τον ΟΠΑΠ, όμως τα περισσότερα από αυτά ήταν αποτέλεσμα των τελικών δημοπρασιών.

Ευεργετικά λειτούργησαν οι δημοπρασίες και για την Eurobank που επίσης έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, αφού πρώτα είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 37 μηνών.

Σε χαμηλά 37 μηνών και με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Αγροτικής.

Παρά τις αρχικές διακυμάνσεις, μετά τις 14.00 η Εθνική κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε οριακά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 1,4%.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 5% για την ΔΕΗ, του 4% για την Motor Oil, του 3% για Κύπρου και MPB και του 2% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Αγροτική και Alpha Bank (σήμερα έδειξε ότι ήταν από τις πρώτες επιλογές των πωλητών).

Αξιοσημείωτες απώλειες για την Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG.

Και πάλι ο Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μέχρι τις 10.38, από εκεί και πέρα συνεχής πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 3640,36 μονάδες, στις 16.30 βρέθηκε στις 3655,4 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3662,42 με απώλειες 0,99%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 274 εκατ. από τα οποία τα 19,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Αν ληφθεί υπ΄ όψιν η ενδοσυνεδριακή εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική αναλογία με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 169 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 10,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v