Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτώση του πετρελαίου ελπίζει η Σοφοκλέους

Στενεύουν τα περιθώρια στο ΧΑ, μετά την υποχώρηση της Wall και τη βουτιά της Κίνας κατά 6,72%. Κόντρες ορισμένων ξένων με ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους και κινήσεις των αγορών στο… χείλος των στηρίξεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Χοντραίνει» το… παιχνίδι στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, για επιθετικές ρευστοποιήσεις σε ελληνικά blue chips από το χαρτοφυλάκιο της Thornburg κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος, σε μία φάση που το ΧΑ μετρά 8 στις 8 αρνητικές συνεδριάσεις.

Είναι προφανές πως ο κόμπος φτάνει – αν δεν έχει φτάσει ήδη – στο χτένι, όσον αφορά στον ρόλο των ξένων επενδυτικών οίκων, στις σχέσεις ορισμένων εξ’ αυτών με ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στην αδυναμία σύμπτυξης ενός εγχώριου μετώπου κόντρα στην υποτιμητική κερδοσκοπία ορισμένων διεθνών επενδυτικών κύκλων.

Ούτως ή άλλως, σε σημείο καμπής βρίσκονται στο ΧΑ ο Γ.Δ. και ορισμένες μετοχές του 20άρη, για τις οποίες χθες καταγράφηκε νέα χαμηλή τιμή έτους.

Το περιβάλλον στις ξένες αγορές παραμένει αμφίσημο, καθώς στη Wall καταγράφηκε χαμηλό τριμήνου, ωστόσο, ο Dow διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα των 12.000 μονάδων και για τον S&P 500 σώθηκε η παρτίδα των 1.330 μονάδων.

Βέβαια οι αγορές έχουν συνέχεια και αύριο λήγει η τριπλή σειρά παραγώγων – σύνθετων προϊόντων, κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τη μεταβλητότητα των αγορών.

Σε αυτό το περιβάλλον η Royal Bank of Scotland κάνει λόγο για χρηματιστηριακό… αρμαγεδδόνα σε τρεις μήνες, ο Ν. Δρόσος αναφέρεται σε 204 διαχειριστές που συνιστούν… πωλήσεις και ο προβληματισμός παραμένει στο κόκκινο στην αγορά.

Ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία η Deutsche Bank ξεκινά την κάλυψη του ΜIG με τιμή στόχο τα 7,1 ευρώ και σύσταση «αγοράς».

Η Eurobank παρουσιάζει 38 εισηγμένες σε Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Στην ενέργεια, νέα φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ – ΗΡΩΝ (Τέρνα) συμφωνείται για την εκμετάλλευση της θερμο-ηλεκτρικής μονάδας της πρώτης από τη δεύτερη.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος στη χθεσινή αναφορά του κάνει λόγο για έλλειψη διάθεσης αντίδρασης ή έστω αυτοάμυνας στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίζοντας εμμονική τη θέση των πωλητών, και θεωρώντας κρίσιμο το ενδεχόμενο διάσπασης της ζώνης 1.940-1.925 για τον FTSE.

Το ενδεχόμενο της αντίδρασης παραμένει από προχθές ανοιχτό, μία κίνηση αντανακλαστική που όμως δεν έρχεται, προβληματίζοντας ακόμη και διορατικούς παίχτες της αγοράς μας.

Θεωρώντας ως αντιπροσωπευτικότερο εκπρόσωπο αυτής της επενδυτικής ομάδας τον επονομαζόμενο Serraio, ο οποίος έδινε πόντους σε μία τεχνική ανοδική αντίδραση τις προηγούμενες ημέρες, θα περιμένουμε τη συσχέτιση της αγοράς, της βραχυπρόθεσμης τάσης, με την αυριανή «τριπλή λήξη».

Αυτό, γιατί λόγω και των πρωτοφανών κινητοποιήσεων που – επιτέλους – σημειώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μία σειρά ενδείξεων, που μπορεί να οδηγούν σε έστω προσωρινή αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, θα περιμένουμε τις κινήσεις των αγορών από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Εάν υπάρξει πράγματι διάθεση για αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου και μεταφορά μέρους έστω της ρευστότητας που έχει κερδηθεί από το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα παράγωγα του «μαύρου χρυσού» στις αγορές μετοχών, τότε τα ξαναλέμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v