Άνοδος με ”χρυσές εφεδρίες” ΔΕΗ και ΟΤΕ

Σε ΟΤΕ και ΔΕΗ έδωσαν σήμερα τη σκυτάλη της ανόδου οι τράπεζες που μετά από μία εβδομάδα εμφάνισαν υποαπόδοση έναντι του Δείκτη. Εμφανής πλέον η τροχιά προσέγγισης των 2.100 μονάδων, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει σε υψηλό ημέρας.

Με τις τράπεζες να εμφανίζουν σήμερα κάποια μετριοπαθή δείγματα ”κόπωσης”, υποαποδίδοντας για πρώτη φορά του Γενικού Δείκτη αυτή την εβδομάδα, και τον ΟΠΑΠ (-0,6%) να επιδίδεται σε μια άκρως φυσιολογική διόρθωση στον απόηχο της πρόσφατης ανατίμησης κατά 20% σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αγορά επικεντρώθηκε σήμερα στον ΟΤΕ (3,1%) και την ΔΕΗ (3,6%).

Η περαιτέρω ώθηση στο Γενικό Δείκτη τιμών τον φέρνει εμφανώς πλέον σε τροχιά προσέγγισης των 2.100 μονάδων.

Ωστόσο, η Περιφέρεια εμφανίστηκε μάλλον ”μουδιασμένη”. Η τελική σχέση 3,5 ανοδικών για κάθε μία πτωτική μετοχή να είναι μεν ικανοποιητική, αν και σίγουρα υπήρχαν προσδοκίες για κάτι ακόμα καλύτερο, ιδιαίτερα εάν συνυπολογίσει κανείς την καλλωπιστική προσπάθεια του τελευταίου δεκαλέπτου, όταν η σχέση διαμορφώνονταν στο ”πενιχρό” 2 προς 1 υπέρ των πρώτων.

Πάντως, με 19 μετοχές στο ”μικρό” ή το ”μεγάλο” limit-up, καθίσταται προφανές πως διάθεση για ”υπερβολές” και intraday trading σίγουρα υπάρχει, ενώ με 60 μετοχές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όταν μόλις 3 υποχώρησαν με αυτό το ποσοστό, η αγορά συνέχισε ευρέως να ”δίνει” σε όσους την εμπιστεύονται.

Βασικό σημείο αναφοράς σίγουρα η ”κυκλική” φύση της ζήτησης, ακόμα και μεταξύ των τίτλων του FTSE-20, χωρίς να περνάει απαρατήρητο το κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας και δη στις 1.078,12 μονάδες, με κέρδη 1,77%, εξέλιξη που τεχνικά παραπέμπει σε περαιτέρω άνοδο.

Όσον αφορά την αγορά παραγώγων, η ολοκληρωτική απουσία πωλητών ουσιαστικά ”ωθεί” όσους διατηρούν θέσεις short να συνεχίζουν να κλείνουν στην αγορά, συντηρώντας και ενισχύοντας την ανοδική κίνηση της υποκείμενης αγοράς, ενώ στην τιμολόγηση των ΣΜΕ είναι κάτι παραπάνω από προφανής η προδιάθεση ανόδου και στον FTSE-20 και στον Mid-40.

Τέλος, η διατήρηση του τζίρου στην περιοχή των 220 εκ. ευρώ (9,3 εκ. σε πακέτα) ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την διάχυση της ζήτησης, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκ των 224 εκ. ευρώ του τζίρου χθες, τα 40 εκ. αφορούσαν συναλλαγές μόνο επί της μετοχής της ΟΠΑΠ.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημικής, της Σαραντής Γλυκά, της Ηπειρωτικής, της ΔΕΗ, της Δυναμική Ζωή και της Αφοί Κορδέλου.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Φιερατέξ, της ΕΛΤΟΝ, της Κέκροψ, της Ευρωπαϊκής Πίστης, της ΕΤΜΑ προνόμιο, της Μινέρβα, της Eurodrip, της ΕΤΕΜ και της ΑΛΚΟ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 217 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 2,69% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 9,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 10,5 ευρώ, δύο πακέτα 175.000 και 66.000 μετοχών αντίστοιχα του ΟΠΑΠ στα 10,32 ευρώ το καθένα, ένα πακέτο 178.796 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,29 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Eurobank στα 14,46 ευρώ, ένα πακέτο 240.000 μετοχών της Sex Form στα 5,34 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Γερμανός στα 15,04 ευρώ και ένα πακέτο 10.640 μετοχών της Ιντρακόμ στα 6,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v