Αέρας από... ΟΠΑΠ στα πανιά της Σοφοκλέους

Ύστερα από την διορθωτικού χαρακτήρα πορεία της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, περιμένουμε σήμερα την επαναφορά στις 2.000+ μονάδες, εγχείρημα σαφώς ευκολότερο ύστερα και από την επιτυχή γ΄ μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

Πολύ πιθανό η σημερινή συνεδρίαση να αποδειχθεί... προβλέψιμη. Τόσο η αντίδραση- επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους των διεθνών αγορών – η οποία συνεχίζεται και σήμερα το πρωί – όσο και η συνεχιζόμενη αυτονόμηση των τίτλων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης την Παρασκευή, παρέχουν ”στίγματα” μιας αγοράς που επιθυμεί να αναρριχηθεί προς νέα υψηλά.

Έως ότου γίνει αυτό, θα πρέπει να επανακτηθούν οι 2.000 μονάδες, εγχείρημα που φαντάζει σχετικά ”ευκολότερο” μετά και την επιτυχή – έως και άκρως επιτυχή – γ΄ μετοχοποίηση της ΟΠΑΠ, κάτι που σημαίνει πως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια μπορούν πλέον, με σχετική ”άνεση” (κυρίως ρευστότητας), να δώσουν στον FTSE-20 νέα κίνηση.

Τρία πράγματα χρειάζονται προσοχή σήμερα. Καταρχήν, σε περίπτωση οπισθοδρόμησης– έστω και ενδοσυνεδριακά – θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιωθούν οι 1.950 μονάδες. Απέχουμε βέβαια, αλλά χρήσιμο είναι να ξέρουμε μέχρι πού υπάρχει σχετική ”ανοχή”.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως ο Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε εβδομαδιαία βάση με μόνο 1 ανοδική και 4 πτωτικές συνεδριάσεις. Διορθωτικού χαρακτήρα, ήτοι περιμένουμε σήμερα την επαναφορά στην... τάξη και τις 2.000+ μονάδες.

Κατά δεύτερο λόγο, η κίνηση της Περιφέρειας και δη ποίοι τίτλοι θα ”πρωταγωνιστήσουν”. Τόσο την Πέμπτη και ιδίως την Παρασκευή, είδαμε τους θεωρητικά ”υστερήσαντες” του τριμήνου από πλευράς αποδόσεων να κινούνται έντονα ανοδικά.

Εάν εδραιωθεί η τάση, θα έχουμε να κάνουμε με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ”καθολικής” ανόδου της τελευταίας τριετίας. Το πόσο καλό είναι αυτό, ας μην το κρίνουμε. Καταδεικνύει όμως τη σαφή προδιάθεση ανάληψης ρίσκου, κι αυτό είναι θετικό για μια αγορά που επιχειρεί συνολικά να ανακτήσει δυνάμεις.

Τρίτον, τα παράγωγα. Αξιοσημείωτη, πηγαίνοντας προς την λήξη, η αδυναμία των contrarians να επιβάλλουν άποψη. Και πώς να το κάνουν, όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα +3% ή +4% σε επίπεδο Δείκτη να φέρει τα πάνω κάτω; Αν συνεχιστεί η έλλειψη προσφοράς, θα το λάβουμε ως το κατεξοχήν δείγμα γραφής πως η αγορά προδιαθέτει σε νέα άνοδο.

Υ.Γ. Τα επίπεδα ρευστότητας είναι το ”κλειδί”. Το ότι η αγορά έπεφτε με 100 εκ. και... κάτι, είναι δείγμα μιας αγοράς όπου οι πωλητές παύουν να είναι επιθετικοί. Το ζήτημα είναι οι αγοραστές, σήμερα, να ”βάλουν” λεφτά. Λεφτά που είναι περισσότερα μετά το πέρας των δημοσίων εγγραφών του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v