Απαιτείται αντίδραση από τα blue chips

H διαδικασία διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια και οι δικαστικές αποφάσεις, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Ζητούμενο αποτελεί η ”στήριξη” στις 1.960- 1.965 μονάδες, αλλά και η άμεση αντίδραση από μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται και σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η διαδικασία διόρθωσης σε διεθνές επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος αιχμή είναι αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών και αφορμή η έκθεση της JP Morgan.

Διόρθωση σε επίπεδο δείκτη σημειώνεται όμως και στη Σοφοκλέους, με την αγορά από τεχνικής πλευράς να έχει περιθώριο να κινηθεί χαμηλότερα. Αναλυτές θεωρούν την περιοχή των 1960-1965 μονάδων ως μια ανθεκτική περιοχή στήριξης και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Το συσχετίζουν, μάλιστα, με το ενδεχόμενο αντίδρασης από Δευτέρα του Dow Jones.

Τεχνικά, οι μετοχές των Εθνικής και Alpha συνεχίζουν να βρίσκουν αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, παρά το ότι ο ΟΠΑΠ αντλεί ρευστότητα και σήμερα. Η ”αδύναμη μετοχή” για τον FTSE 20 παραμένει ο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι χθες προσπάθησε να κινηθεί προς τα 10 ευρώ.

Εάν και σήμερα συμβεί το πιθανότερο, δηλαδή μια ήπιων τόνων διολίσθηση του δείκτη, μπορεί να συντηρηθεί το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον σε μετοχές εταιριών κυρίως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Τακτική καθαρά βραχυπρόθεσμη, που δεν μπορεί όμως να συντηρηθεί χωρίς ουσιαστική αντίδραση των blue chips, πέραν της Δευτέρας- Τρίτης.

Μετοχές εταιριών όπως οι Προμότα, Ηλέκτρα, Αστήρ, Datamedia., Κωτσόβολος, Σελόντα, Λοδις, Βαλκάν κ.α. μπορεί να βρεθούν στο προσκήνιο, χωρίς αυτό να... αρκεί.

Η αγορά χρειάζεται άμεσα, από τη Δευτέρα κιόλας ”κίνηση” σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20. Αφενός μεν για να διατηρηθεί η τάση, αφετέρου για να ενεργοποιηθεί η επόμενη αντίδραση πέραν των 2045 μονάδων.

Σημείωση: Μπορεί με την χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών να επεκτείνεται ο έλεγχος για μετοχές ”φούσκες” του 1999, πλην όμως η αγορά δεν έχει λόγους να φοβηθεί τα χειρότερα. Ακόμη και εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, μένει να διαπιστωθούν, να αποδοθούν, ειδάλλως η αγορά δεν χρειάζεται άλλες εισαγγελικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει παράλληλα με την δικαστική διαδικασία να συνεχίσει ανεπηρέαστη το δρόμο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v