Εισαγόμενη και... ντόπια η ”διόρθωση”!

Με την αμερικάνικη αγορά, τον ”σημαιοφόρο” των διεθνών χρηματιστηριακών τάσεων, να υποχωρεί χθες κατά 1,31% (120 μονάδες) στον Dow και κατά 1,82% στον Nasdaq, το σήμα της ”διόρθωσης” ίσως δόθηκε... γενικώς.

Εισαγόμενη και... ντόπια η ”διόρθωση”!
Με την αμερικάνικη αγορά, τον ”σημαιοφόρο” των διεθνών χρηματιστηριακών τάσεων, να υποχωρεί χθες κατά 1,31% (120 μονάδες) στον Dow και κατά 1,82% στον Nasdaq, το σήμα της ”διόρθωσης” ίσως δόθηκε... γενικώς.



Τώρα, αν η ”διόρθωση” σ’ αυτή τη φάση είναι η απαρχή μιας εκτενέστερης πτωτικής κίνησης που όταν ολοκληρωθεί θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου ανοδικού κύματος των αγορών, αυτό δεν είναι προσδιορίσιμο και θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία σαν ένα φυσιολογικό και υγιές φαινόμενο στον ευρύτερο κύκλο των αγορών.

Η Σοφοκλέους χωρίς να διαθέτει (προς το παρόν) στοιχεία αυτόνομης συμπεριφοράς είναι ταγμένη σαν μικρότερη αγορά να παίρνει τα εναύσματα διαμόρφωσης του δικού της ”κλίματος” από τις ξένες αγορές με μικρότερο ρόλο να παίζουν οι εσωτερικές πολιτικές ή και επιχειρηματικές ειδήσεις.

Αν πάρουμε τις δύο τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις σαν μια ”διορθωτική” φάση της αγοράς μας, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάμποσο δρόμο ακόμα μπροστά μας πριν οι χαμηλότερες τιμές ικανοποιήσουν τους επενδυτές ως νέα επίπεδα ”ευκαιρίας”.

Τα γεγονότα που θα μπορούσαν ίσως να επηρεάσουν την ”διορθωτική” εξέλιξη ως προς τη χρονική της διάρκεια ή τη δυναμική της είναι μεταξύ άλλων:

-H ”επενδυτική ημερίδα” που πραγματοποιείται σήμερα στον ΟΤΕ και που μπορεί να παράγει αρνητικά σχόλια από μεριάς θεσμικών επενδυτών και αναλυτών με την αντίστοιχη επίπτωση στη τιμή της μετοχής του Οργανισμού.

-Η δημοσιοποίηση χθες το απόγευμα των δικαστικών εξελίξεων για τις μετοχές- ”φούσκες” με την προέκταση της υπόθεσης στο να συμπεριλάβει ως κατηγορούμενους άπαντα τα μέλη του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς από το ’98 και εντεύθεν.

Μια υπόθεση που, όπως διατείνονται πολλοί, έχει χάσει πλέον την αρχική της ”αίγλη” και λαϊκή ελκυστικότητα, έχοντας εν πολλοίς προεξοφληθεί από την αγορά ότι θα ήταν θέμα χρόνου η επάνοδος του θέματος στην επικαιρότητα μετά την... περιπέτεια της κας Μπουρμπούλια.

Πάντως, η επιμονή των μικροεπενδυτών στην ”περιφέρεια”, όπως την είδαμε τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι σημάδι ότι ο ”λαός” δεν θυμάται παρά λίγα πράγματα από το ’99.

Ο ”λαός” εμφανίζεται διατεθειμένος να ξαναρισκάρει μπας και ισοφαρίσει μέρος των παλαιότερων ζημιών του. Κι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η δίψα για κεφαλαιακά κέρδη μιας μερίδας των μικροεπενδυτών αδιαφορεί για το μέγεθος του ρίσκου που τα συνοδεύει.

Ενδεχομένως σήμερα, ανάλογα με τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η αγορά να συνεχίσει στο χθεσινό αβέβαιο μοτίβο, το ”μπρος”-”πίσω” συμπληρώνοντας έτσι ένα ακόμα μέρος της ”διόρθωσής” της.

Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι δεν θα βγούν εκείνοι που επιλέγουν μετοχές με βάση όχι την ”ορμή” της αγοράς, αλλά τα κέρδη, τη μερισματική απόδοση και άλλα... βαρετά, πλην όμως εξόχως ουσιαστικά, στοιχεία.

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v