Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα "φώτα" στραμμένα σε ΤΤ, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια στρέφεται το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Ζητούμενη η ισορροπία βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ενδιαφέρον και για επιλεγμένα της μεσαίας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τα ξένα χρηματιστήρια σε φάση αναζήτησης ισορροπίας, στο ελληνικό παρατηρούνται καθημερινά όλο και πιο… ενδιαφέροντα πράγματα.

Όπως για παράδειγμα η στρεβλή διαμόρφωση της τελικής τιμής μετοχών του FTSE 20, με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Ένα θέμα που επαναφέρει ο κ. Θανάσης Σταυρόπουλος, εκτιμώντας πως… οι δημοπρασίες τάραξαν τη χαλαρότητα της χθεσινής συνεδρίασης (*).

Κατά τα άλλα, στο Χ.Α. μαίνεται μια ενδιαφέρουσα τραπεζική… αντιπαράθεση, καθώς αφορά στις Εθνική και Eurobank, στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το προσκήνιο είναι αυτό που γίνεται γνωστό τις τελευταίες ημέρες, αλλά το παρασκήνιο είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον και… συνωμοσιολογικό.

Αυτό γιατί πέραν των άλλων, στην… αντιπαράθεση υπάρχει και τρίτος παίκτης που θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε αυτόνομα είτε υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, σε εύθετο χρόνο.

Το σίγουρο είναι πως η διοίκηση της Εθνικής και προσωπικά ο κ. Τάκης Αράπογλου δεν θα παρέδιδε ποτέ αμαχητί το Τ.Τ., πόσο μάλλον όταν στη διοίκηση του Ταμιευτηρίου βρίσκεται ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης.

Σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια παίζονται πολλά, με τους Γερμανούς να βρίσκονται μια… ανάσα από την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Το κλιμάκιο των Γερμανών που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας, οι επαφές και οι συναντήσεις τους με κορυφαίους παράγοντες και στελέχη, παραπέμπουν σε διευθέτηση της εκκρεμότητας πιθανότατα μετά τις γιορτές.

Στην ενέργεια βιώνεται το ελληνικό παράδοξο, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, συμπτύσσεται ένα… μέτωπο κατά της απελευθέρωσης.

Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι η μεταφορά από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία" πως η χώρα μας «είναι η μόνη από τις 141 που υπέγραψαν το πρωτόκολλο και δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής αερίων ρύπων». Ο τίτλος του σχετικού θέματος σημειώνει πως «μας απέβαλαν από το Κιότο» και κάνει λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας μας από την απόφαση επιτροπής του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στα της αγοράς, θεωρούμε τεχνητή τη διαμόρφωση τουλάχιστον του FTSE 20 στα χαμηλά των 2.098 μονάδων, καθώς με βάση τις… προτελευταίες πράξεις ο 20άρης κατέγραφε τουλάχιστον τις μισές απώλειες από το τελικό -1,7%.

Θεωρούμε εικονική τιμή τα 33,10 ευρώ της Εθνικής (στα χαμηλά της ημέρας) και ορισμένων μετοχών του FTSE 20.

Αντίθετα, κρατάμε την ανοδική αντίδραση και μάλιστα με αύξηση συναλλαγών σε μετοχές εταιριών όπως Revoil (στο 1,16 ευρώ), Μαΐλλης (0,78 ευρώ), Forthnet (5,78 ευρώ), Intracom (2,25 ευρώ), ΟΛΘ (28,78 ευρώ), Unibrain (3,40 ευρώ), Αγροτική Ασφαλιστική (3,08 ευρώ) αλλά και των Δρομέας, Αττικές Εκδόσεις, Κρι Κρι, Κλουκίνας - Λάππας, Μουζάκης.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, Βιοχάλκο, Αττικής, Σωληνουργείων Κορίνθου, ΟΛΠ, Τέρνα και ακόμη τριών - τεσσάρων αυτής της κατηγορίας με απόδοση μεγαλύτερη του 2%.

(*) Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι της αγοράς γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει με την… ελληνική εφαρμογή της διαδικασίας της δημοπρασίας. Γνωρίζουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες, τον μηχανισμό, τη μεθόδευση και τους λόγους που συνήθως εξυπηρετεί μια τέτοια «μόχλευση».

Έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι «παίκτες» κινούνται κατά κανόνα πίσω από αυτήν τη διαδικασία. Έχουν όλα τα στοιχεία, πωλητές, αγοραστές, πράξεις, τα πάντα.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο δεν επιχειρούν λειτουργικότερη εφαρμογή του μέτρου, εν πάση περιπτώσει πιο αντιπροσωπευτική για την αγορά.

Αποτελεί ξεκάθαρη χειραγώγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για την αγορά Παραγώγων, που επί της ουσίας το σύνολο της διάρκειας μιας συνεδρίασης «ακυρώνεται» από μια διαδικασία η οποία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό, ίσως και λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v