Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εμπόδιο ή αφετηρία οι 4.015 μονάδες;

Με τον… αέρα των ξένων αγορών δείχνει να «ξυπνά» και η ελληνική, όπου ο Γ.Δ. επανέρχεται υψηλότερα των 4.000 μονάδων. Υπεραποδίδει ο Mid 40, με σημαντικά κέρδη ο 20άρης. Θετική απόδοση για περίπου 150 τίτλους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι ξένες αγορές παρασύρουν επιτέλους και την ελληνική. Οι αγοραστές επανέρχονται μετά τη σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών στη μετοχή της ΔΕΗ, ωθώντας μέχρι και 3,5% υψηλότερα την τιμή προς τα 27,92 ευρώ.

Οι αγοραστές περνούν στην αντεπίθεση στο σύνολο των μετοχών του FTSE 20, εξαιρουμένου του ΟΠΑΠ, και σε ένα όλο και ευρύτερο μέρος της μεσαίας αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Δύο ισχυρά εφοπλιστικά ονόματα, που συμμετέχουν ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου, φέρεται να αυξάνουν περαιτέρω το ποσοστό τους.

Η μετοχή της Marfin Popular περνά στα 5,12 ευρώ (2,5%), ο τίτλος της Εθνική στα 32,72 ευρώ (2,2%), ενώ ανάλογη κίνηση σημειώνεται σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στα Ελληνικά Χρηματιστήρια οι Ολλανδοί του Stichting εμφανίζονται με ποσοστό 6,3%, αποκομίζοντας για ακόμα μία φορά υπεραξίες από την τοποθέτησή τους.

Στον Μυτιληναίο φέρεται να τοποθετούνται ξένα επενδυτικά κεφάλαια, μετά την τελευταία διήμερη παρουσίαση του ομίλου σε θεσμικούς στο Λονδίνο.

Αυξημένες συναλλαγές παρατηρούνται στη μετοχή της Αγροτικής στα 2,66 ευρώ, ενώ από τεχνικής πλευράς χρήζει αναφοράς η θυγατρική της ασφαλιστική στα 2,88 ευρώ.

Για τη θυγατρική της ΑΤΕ καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετοχικές αλλαγές, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από τους βασικούς δείκτες, κρατάμε την αντίδραση του FTSEM 40 (1,9%) έναντι του FTSE 20 (1,4%) και τη θετική απόδοση για περίπου 140 μετοχές.

Oι εισηγμένες Σωληνουργεία Κορίνθου (3,76 ευρώ), Betanet (0,68 ευρώ), Κλουκίνας - Λάππας (5,74 ευρώ), Αθηνά (1,27 ευρώ), ΕΚΤΕΡ (1,27 ευρώ), Info-Quest (2,28 ευρώ), Ιατρικό (3,12 ευρώ), SingularLogic (2,36 ευρώ), Κορρές (12,9 ευρώ) καταγράφουν απόδοση μεγαλύτερη του 5%. Και έπονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση Σαράντης, ΓΕΚ, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Forthnet, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΟΛ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, Blue Star, Alapis, Sprider και (αυτό είναι το ενθαρρυντικό) αρκετές ακόμα.

Μένει να φανεί στη συνέχεια, ειδικότερα όμως προς το κλείσιμο και στη φάση της διαδικασίας δημοπρασίας, η συμπεριφορά κυρίως του συγκεκριμένου ξένου σταθερού πωλητή στη μετοχή της Εθνικής, δεδομένου ότι οι ξένες αγορές διατηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

Από τεχνικής πλευράς, ενδεχόμενη υπέρβαση των 4.015 μονάδων θα έδινε σχετικό… αέρα για τη συνέχεια.

Στο διάστημα από 11/4 έως και 17/4 υψηλή τιμή έχει καταγραφεί ενδοσυνεδριακά στις 4.109,6 μονάδες (11/4), με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει την προηγούμενη Παρασκευή με υποχώρηση 1,6% (4.004,8 μονάδες) και τη διόρθωση να συνεχίζεται τη Δευτέρα 14/4 μέχρι τις 3.937,8 μονάδες σε κλείσιμο.

Χθες σημειώθηκε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 4.013,5 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρείται να υπερβεί αυτή την κορυφή λίγο μετά τις 14:05.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v