Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Πώς είδαν οι αναλυτές το "σπάσιμο" με την RWE

Με αρκετά εμφανή απογοήτευση αλλά και αισιοδοξία για πιθανή μελλοντική επέκταση στα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν οι αναλυτές την αλλαγή των σχεδίων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Επιχείρησης με την RWE.

ΔΕΗ:Πώς είδαν οι αναλυτές το σπάσιμο με την RWE
Με αρκετά εμφανή απογοήτευση αλλά και αισιοδοξία για πιθανή μελλοντική επέκταση στα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν οι αναλυτές την αλλαγή των σχεδίων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Επιχείρησης με την RWE.

Για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την RWE κάνει λόγο η Alpha Finance στο πρωινό report της, αναφέροντας την πίεση από τα συνδικάτα και την κυβέρνηση. Είναι φανερό, συνεχίζει η χρηματιστηριακή, ότι η ΔΕΗ πρέπει να έρθει σε κάποια συμφωνία με τους εργαζομένους προκειμένου να εφαρμόσει το στρατηγικό της σχέδιο.

Χωρίς τη διαφοροποίηση της παραγωγής και στον λιθάνθρακα, η ΔΕΗ και η ελληνική αγορά ενέργειας θα χάσουν ένα σημαντικό εναλλακτικό καύσιμο και οι τιμές χονδρικής της ενέργειας μπορεί εξ αυτού στο μέλλον να είναι υψηλότερες. Παρά την εξέλιξη αυτή, η ΔΕΗ θα μπορούσε να χτίσει μονάδες λιθάνθρακα σε συνεργασία με εγχώριους εταίρους και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για δύο άδειες. Η Alpha Finance παραμένει θετική για τη μετοχή.

Η ματαίωση του joint venture με την RWE κατά την HSBC καταδεικνύει πόσο μακριά είναι ακόμη η ΔΕΗ από το καταστεί πλήρως εμπορική εταιρία κοινής ωφελείας και όχι μια γραφειοκρατική δημόσια οντότητα. Επίσης η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της Επιχείρησης κ. Αθανασόπουλος δίστασε να ζητήσει από την κυβέρνηση νέες αυξήσεις τιμολογίων, παρά το ότι αναγνώρισε πως η πρόσφατη άνοδος του πετρελαίου αντιστάθμισε περίπου τα 2/3 από την πρόσφατη κατά 7% αύξηση των τιμολογίων τον Δεκέμβριο.

Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ απέτυχε να «περάσει» το αρχικό MoU προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, το νέο μνημόνιο υπονοεί την πιθανότητα επέκτασης στα γειτονικά Βαλκάνια, αναφέρει η Proton.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v