Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίδες ανόδου από το θετικό momentum

Δικαίωμα σε ελπίδες συνέχισης της αντίδρασης δίνει το θετικό momentum της Σοφοκλέους, με προϋποθέσεις, την αύξηση του τζίρου και την απουσία έξωθεν αρνητικών εκπλήξεων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μίγμα θετικών παραμέτρων ώθησε χθες αγορά, βασικούς δείκτες και το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό υψηλότερα. Η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 4.080 μονάδες απομακρύνει σε αυτήν την φάση το ενδεχόμενο μίας υποχώρησης χαμηλότερα των 3.900 μονάδων, ενώ δίνονται υποσχέσεις για κάτι καλύτερο.

Να σημειωθεί πως το ενδοσυνεδριακά υψηλό στη συνεδρίαση της 11ης/4 είναι οι 4.109 μονάδες, από κει δηλαδή που ξεκινούσε η διόρθωση της Παρασκευής - Δευτέρας (14/4).

Η αγορά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έκανε έναν γύρο και έρχεται να συναντήσει τα προηγούμενα επίπεδα (από όπου ξεκινούσε η διόρθωση) με αιχμή τράπεζες, blue chips αλλά και αρκετές μετοχές εταιριών μεγάλης – μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κυρίως δύο ήταν οι μοχλοί που συνέβαλαν στη θεαματική αναστροφή του κλίματος και της τάσης.

Αναμφίβολα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Citigroup, που αν και… κάκιστα, δεν ήταν «τόσο χειρότερα» όσο τα περίμεναν οι ξένοι αναλυτές. Τουλάχιστον σύμφωνα με το έγκυρο Marketwatch φάνηκε πως η Citigroup «προσγειώνεται μεν απότομα αλλά χωρίς… να συντριβεί στο έδαφος».

Η συγκυρία ήταν καλή, την κατάλληλη στιγμή που «γύριζαν» ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές και οι επενδυτές με υψηλό αριθμό «ανοιχτών θέσεων πώλησης» κινδύνευαν να εγκλωβιστούν.

Σημαντικό μέρος της ρευστότητας που «παίχτηκε» από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, αποδίδεται στην εσπευσμένη κίνηση «ανοιχτών παικτών» να καλύψουν τα νώτα τους αγοράζοντας όπως είναι υποχρεωμένοι σε ανάλογες περιπτώσεις από την υποκείμενη αγορά.

Ο FTSE 20 διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από την υψηλή τιμή στη συνεδρίαση της 11ης/4. Όμως ο Mid 40 και ο SC 80 είχαν καλύτερες τιμές (σε κλείσιμο) από το ενδοσυνεδριακά υψηλό της 11ης/4.

Αυτή η τεχνική… λεπτομέρεια δίνει ελπίδες για συνέχεια στη «μόχλευση» ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

Βέβαια από την Δευτέρα ο… χορός ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου συνεχίζεται στις ΗΠΑ, με την τάση να παραμένει σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη από την ειδησεογραφία.

Η Εθνική πέτυχε χθες σε υψηλό τα 33,86 ευρώ, για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο στα 33,82 ευρώ. Η κορυφή των τελευταίων έξι συνεδριάσεων είναι λίγο υψηλότερα των 34 ευρώ και αυτή λογικά θα είναι η πρώτη αντίσταση που ενδεχομένως να δοκιμαστεί από μεθαύριο, κιόλας.

Πειραιώς και Κύπρου «έκλεισαν» στη μέγιστη τιμή συνεδρίασης, στα 20,80 και 8,62 ευρώ αντίστοιχα. Ενθαρρυντική και η εικόνα της Alpha Bank στα 20,60 ευρώ, των Eurobank, Marfin Popular.

Αυξημένες συναλλαγές και σε Τιτάνα, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΤΕ.

Όσον αφορά στον Οργανισμό, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στη χώρα μας κλιμάκιο Γερμανών εκπροσώπων της D.T. για έναν επόμενο κύκλο συζητήσεων.

Αυτό που φαίνεται να παίζεται μεταξύ γερμανικής – ελληνικής πλευράς είναι η «χωροθέτηση» του διοικητικού συμβουλίου.

Με την προϋπόθεση πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αρωγό τα ξένα χρηματιστήρια θα ήταν πολύ πιθανή η συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης.

Η Εμπορική Χρηματιστηριακή εκτιμά πως ενδεχόμενη υπέρβαση της περιοχής αντίστασης, με αύξηση συναλλαγών θα άνοιγε τον δρόμο για επαναφορά προς τις 4.300 μονάδες.

Άποψη που συμμερίζονται ακόμη αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.


-------------------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 4.000 μονάδες με ένα δυναμικό σερί από τα χαμηλά των 3.900 μονάδων διασπώντας διαδοχικά τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών βελτιώνοντας παράλληλα το momentum της αγοράς. Ακόμα οι συναλλακτικοί όγκοι δεν εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και η παραμονή της αγοράς πάνω από τις 4.000 μονάδες «απαιτεί» την διατήρηση των συναλλακτικών όγκων πάνω από τα 300 εκ. ευρώ.

Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες, ο δείκτης ΜΑCD διατήρησε το αγοραστικό σήμα από προηγούμενη διάσπαση των 4.000 μονάδων και βασικότερο όλων το «τεχνικό» ανοδικό περιθώριο που πλέον έχει ο Γενικό Δείκτης και που βάζει την αγορά στην λογική μιας κίνησης 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στις 4.400 μονάδες αναμένουμε ότι θα δοθεί μια από τις πιο καθοριστικές μάχες της φετινής χρονιάς αφού είναι η σημαντικότερη ζώνη προσφοράς που συναντά ο Γενικός Δείκτης πριν την περιοχή των 4.700 μονάδων, όπου η πτωτική μακροπρόθεσμη τάση διατηρεί τον χαρακτήρα.

Παραδοσιακά οι δύο εβδομάδες πριν και μετά το Πάσχα έχουν μειωμένη συμμετοχή και δεν θα αποκλείαμε μια μικρή στάση της αγοράς σε λίγο καλύτερα επίπεδα τιμών (4.100 – 4.150 μονάδες) πριν από την νέα εκτόνωση του Γενικού Δείκτη την οποία αναμένουμε μετά την αργία της πρωτομαγιάς".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.080,65 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,89%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 21,21%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 2,88%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,63%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,76% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-2,02%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,70%), της Τεχνολογίας (-1,02%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,92%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά. Εξ αυτών, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (5,56%), των Τραπεζών (4,39%), των Πρώτων Υλών (4,24%), του Εμπορίου (3,66%), των Κατασκευών και Υλικών (3,58%) και των Ασφαλειών (3,17%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Χαλυβδοφύλλων (25%), Νάκας (21,49%), Κλουκίνας – Λάππας (20%), Alter (17,24%), Elbisco (16,47%), Καραμολέγκος (15,75%), Εικόνα – Ήχος (14,81%), Άλφα Γκρίσιν (12,35%), Χατζηιωάννου (11,76%) και Σιδενόρ (11,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΙΕΚΑΤ (-26,32%), Κλωνατέξ (ΠΟ -16,67%), Ελφίκο (-13,49%), Βιοσώλ (-13,43%), Κέκροψ (-13,39%), ΝΕΛ (-12,33%), Βιοσώλ (ΠΟ -10,17%), Forthnet (-9,76%), Epsilon Net (-9,43%) και Σέλμαν (-9,38%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v