Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΗ-RWE, Οι πραγματικοί στόχοι

«Παράθυρο» συνεργασίας εφ΄ όλης της ύλης μεταξύ ΔΕΗ - RWE αφήνει το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας. Πιθανά πεδία «προνομιακής σύμπραξης» οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, η εκμετάλλευση του λιγνίτη & το φυσικό αέριο.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΗ-RWE, Οι πραγματικοί στόχοι
Προνομιακός, στρατηγικός συνομιλητής της ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει η RWE με το υπό επικύρωση νέο Μνημόνιο Συνεργασίας που φέρνει σήμερα η διοίκηση της Επιχείρησης στο διοικητικό συμβούλιο.

Με δεδομένο ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει αφήσει ήδη να διαρρεύσει πως δεν προτίθεται να προβάλει αντιδράσεις, όπως έπραξε για το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας, το καινούργιο που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Δ.Σ. ανοίγει "παράθυρο" συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE εφ' όλης της ύλης.

Κι αυτό γιατί εκτός από τους τρεις άξονες συνεργασίας τους οποίους παρουσίασε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος (λιθάνθρακας στην Αλβανία, φυσικό αέριο στην Ελλάδα και αιολικά πάρκα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες), καταγράφεται η πρόθεση των δύο πλευρών να αξιολογήσουν γενικά ευκαιρίες ανάπτυξης θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα, χωρίς να προσδιορίζεται αν θα είναι μόνον από φυσικό αέριο ή αν θα περιλαμβάνουν και άλλο καύσιμο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανοίγεται ο δρόμος για την RWE να εισέλθει και στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, καθώς αναφέρεται σαφώς ότι «τα μέρη προτίθενται να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αλληλοϋποστηριχτούν σε διάφορες περιοχές της αλυσίδας αξιών, όπως στην εξόρυξη, προμήθεια, παραγωγή και πώληση λιγνίτη και φυσικού αερίου».

Η αναφορά αυτή που συμπεριλαμβάνεται στο Μνημόνιο δεν θεωρείται τυχαία. Κι αυτό γιατί υπάρχει η γνωστή απόφαση της Κομισιόν που αντιδρά στην εκχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη από το ελληνικό δημόσιο στη ΔΕΗ, απόφαση την οποία προτίθεται να εφεσιβάλει η Επιχείρηση στα αρμόδια δικαστικά όργανα της Ε.Ε.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει νέα ορυχεία λιγνίτη και καθώς είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή αν θα καταφέρει να κερδίσει την αγωγή προς την Ε.Ε., καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Επιχείρηση, ενόψει ενός δυσάρεστου σεναρίου να χάσει τη συγκεκριμένη «μάχη» στην Ε.Ε., να ενδιαφέρεται να έχει έναν έτοιμο εταίρο, ώστε να διατηρήσει μερίδιο στα λιγνιτικά αποθέματα μέσω μιας κοινοπραξίας.

Στο Μνημόνιο, εξάλλου, δεν αναφέρεται ρητώς η διάζευξη την οποία πρόβαλε η διοίκηση της ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα της οψιόν του 30% για τη ΔΕΠΑ. Ενώ ο κ. Αθανασόπουλος προφορικά υποστήριξε ότι «αν πάρουμε το 30% της ΔΕΠΑ δεν έχει νόημα η συνεργασία με την RWE στο φυσικό αέριο», αυτό δεν καταγράφεται στο νέο Μνημόνιο.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr υποστήριξαν ότι «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσαμε να το πούμε στον υποψήφιο εταίρο μας», αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει ρήτρες ούτε για τη μία ούτε για την άλλη πλευρά σε περίπτωση αθέτησης συμφωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ αναδεικνύει την RWE σε προνομιακό συνομιλητή της, αγνοώντας όλες τις κοινοτικές διαδικασίες που επιτάσσονται για τέτοιου είδους ενέργειες. Είναι νωπό ακόμη το παράδειγμα με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τα οποία η κυβέρνηση επιδίωξε αρχικά να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να επιλέξει στρατηγικό επενδυτή, συμφωνίες τις οποίες αναγκάστηκε να πάρει πίσω και να προχωρήσει σε ανοιχτούς διαγωνισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v