Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΤ: Μονομαχία 2 κολοσσών για το φθηνό χρήμα

Εγχώρια "μονομαχία" μεταξύ Eurobank και ΕΤΕ φαίνεται να προκαλεί η κίνηση της δεύτερης ν' αποκτήσει πάνω από 5% του Τ.Τ. Κίνητρο αμφοτέρων το "φθηνό χρήμα" των καταθετών του. Το... έπαθλο όμως το κρατά το Δημόσιο.

  • του Γιώργου Μαντέλα
ΤΤ: Μονομαχία 2 κολοσσών για το φθηνό χρήμα
Σε μονομαχία για δύο, μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί από πλευράς εγχώριων τραπεζών  η υπόθεση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, την είσοδο δηλαδή της ΕΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος του "πακέτου" που απέκτησε η ΕΤΕ ήρθε από πωλητή που κινήθηκε μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, κάτι που σημαίνει ότι ο όμιλος της Πειραιώς ήταν σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη κάποιων συγκεντρωμένων μετοχών προς πώληση, αλλά δεν τις απέκτησε  (σ.σ. άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν η Eurobank γνώριζε ότι υπάρχει τέτοιο πακέτο και προσπάθησε να το αποκτήσει ή όχι).

Από την πλευρά τους η Alpha και η Marfin, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο θέμα.

Κι από την άλλη, τα ελεύθερα "προς αγορά" ποσοστά ολοένα και μειώνονται, ενώ οι τιμές κτήσης ανεβαίνουν, τη στιγμή που το Δημόσιο κατέχει άμεσα 34,43% και έμμεσα 9,904%, μέσω των ΕΛΤΑ,  ποσοστό δηλαδή που αθροιστικά φτάνει στο 44,33% και το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ως προς την πλειοψηφική ισχύ του.

Εμμέσως την κίνηση της ΕΤΕ εμφανίζεται τώρα ότι είχε... προαναγγείλλει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης όταν την επομένη της εξαγοράς του πακέτου από τη Eurobank έλεγε πως "αίσθησή" του είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλες τράπεζες που θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο. Κι επιβεβαιώθηκε.

Κύκλοι προσκείμενοι στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν, πάντως, πως ο κ. Αλογοσκούφης δεν γνώριζε την πρόθεση της Εθνικής να αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Από την Εθνική, όμως, σχεδόν την είχαν "υποσχεθεί" στον ανταγωνισμό, όταν έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την τράπεζα του ομίλου Λάτση. Και προτίμησαν να αγοράσουν 26% ακριβότερα τη δική τους συμμετοχή στο Τ.Τ., σε σχέση με τη Eurobank, παρά να αφήσουν την τελευταία να μονοπωλεί το σχετικό ενδιαφέρον.

Στην Εθνική φέρονται αποφασισμένοι να μπουν για τα καλά "σφήνα" στα σχέδια της Eurobank για το Τ.Τ. Κι αν χρειαστεί, "να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα". Δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από το μέγαρο Μποδοσάκη, ότι η τοποθέτηση είναι καθαρά "επενδυτική".

Άλλωστε, έτσι χαρακτήρισαν και τη δική τους. Κι έστειλαν το μήνυμά τους. Στη Eurobank, πάλι, το πήραν. Ζητούμενο είναι τώρα αν και πότε θα απαντήσουν.
 
Όλα, όμως, δείχνουν ότι ο μεταξύ τους "πόλεμος" μόλις τώρα αρχίζει με απώτερο στόχο την απόκτηση του Ταμιευτηρίου, όταν τεθεί θέμα διαγωνισμού από την πλευρά του Δημοσίου. 

Από το υπουργείο Οικονομίας προειδοποιούν ότι η αρχική θέση τους για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για το Τ.Τ. στο εξωτερικό παραμένει σταθερή.

Εν τούτοις είναι πλέον σαφές ότι σε περίπτωση που γίνει διαγωνισμός θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθούν έξω οι εγχώριοι ενδιαφερόμενοι. Η Eurobank φρόντισε να προειδοποιήσει σχετικά μέσω δηλώσεων που έκανε ο κ. Νίκος Καραμούζης, ενώ εκεί αποσκοπεί καταφανώς και η κίνηση της Εθνικής.

Επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι άλλα placements με αντικείμενο το μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού δεν πρόκειται να γίνουν. Κι αυτό θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο, αφού δύσκολα ακόμη και το ίδιο το Δημόσιο μπορεί να ξέρει σε ποια χέρια θα καταλήξει ένα placement.

Άλλωστε, τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank  διαθέτουν ήδη ποσοστά που επίσημα ξεπερνούν το 5%, ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόσθετα, "ανεπίσημα" ποσοστά που κατέχονται εμμέσως.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να εμποδίσει τη μία ή την άλλη τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της αγοράζοντας από άλλους μετόχους, παρότι από ένα σημείο και μετά κάτι τέτοιο  θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό "φούσκωμα" των τιμών.

Κι αυτό το γνωρίζουν και οι δύο. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τα κίνητρά τους, είναι γεγονός ότι η Eurobank είχε και έχει κάθε λόγο να θέλει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λόγω της μεγάλης και σχετικά χαμηλότοκης καταθετικής βάσης την οποία διαθέτει.

Αλλά και για το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι καταθέσεις αυτές είναι "ελεύθερες", δεν καλύπτουν δηλαδή υφιστάμενα δάνεια, άρα μπορούν να χρηματοδοτήσουν με φθηνό τρόπο την επέκταση όποιου το εξαγοράσει. Κάτι πολύτιμο για μια τράπεζα που στηρίχτηκε στην επιθετική πρόσκτηση μεριδίων αγοράς.

Για την πλευρά της Εθνικής, που έχει ήδη ευρύτατη  καταθετική βάση και άρα σχετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, το κίνητρό της είναι αντίστροφο. Να πάρει η ίδια ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανταγωνιστών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v