TT: Η νύφη, οι γαμπροί και το ράφι!

Σ’ αυτήν τη συγκυρία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η πλέον πολύφερνη νύφη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, αν δεν προσέξει η κυβέρνηση μπορεί να της μείνει στο ράφι.

TT: Η νύφη, οι γαμπροί και το ράφι!
Η «σφήνα» της Εθνικής Τράπεζας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Πάνω απ’ όλα όμως δείχνει ότι η μεγάλη μας φίλη ενδιαφέρεται για το Τ.Τ. και δεν προτίθεται να αφήσει να «παίζουν» μόνοι στο παιχνίδι για τον έλεγχό του είτε υφιστάμενοι «επενδυτές», όπως η Eurobank, είτε όποιος νέος (;) πιθανόν προκύψει.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι σε κύκλους του Τ.Τ. κυκλοφορούσε εδώ και καιρό, πριν ακόμη επισημοποιήσει η Eurobank την απόκτηση του 6% περίπου, ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ήδη λάβει θέση, αποκτώντας ένα μικρό ποσοστό στο μετοχικό του κεφάλαιο που μπορεί να κυμαίνεται από 1,5% έως 2,3%.

Σύμφωνα με μια άποψη, η κίνηση της Εθνικής ήταν εις γνώσιν και έχει τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζει να ευνοεί τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αντίστοιχο μεγάλο ξένο τραπεζικό ίδρυμα.

Η ανακοίνωση την οποία έσπευσε να βγάλει ο πρόεδρος του Τ.Τ. κ. Φιλιππίδης, χαιρετίζοντας oυσιαστικά την είσοδο της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., ενισχύει αυτήν την άποψη.

Όμως, οι ενδιαφερόμενοι «επενδυτές» δεν ενδιαφέρονται ούτε για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ούτε καν για το δίκτυο των υποκαταστημάτων του, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.

Σ’ αυτήν τη φάση ενδιαφέρονται για κάτι πολύ πιο πεζό: Τις «καθαρές» καταθέσεις του ή net deposits όπως ονομάζονται αγγλιστί. Κοινώς, για το μέγεθος των καταθέσεων που περισσεύουν μετά τη χρηματοδότηση των χορηγήσεων.

Σε μια περίοδο όπου το κόστος του χρήματος έχει ανέβει αρκετά και η πρόσβαση στις αγορές έχει γίνει πιο δύσκολη, το μέγεθος των «καθαρών» καταθέσεων έχει μεγάλη σημασία.

Ιδιαίτερα για τους «επενδυτές» των οποίων τα δάνεια ξεπερνούν τις καταθέσεις, με αποτέλεσμα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις να είναι αρκετά μεγαλύτερος του 100%.

Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, ισχύει για άλλους επενδυτές, π.χ. Εθνική, που είχαν μεν περισσότερες καταθέσεις από χορηγήσεις σε επίπεδο ομίλου στα τέλη του 2007, αλλά προβλέπεται να έρθουν στα ίσα τους φέτος.

Αυτήν την περίοδο εκτιμάται ότι οι «καθαρές» ή πλεονάζουσες καταθέσεις του Τ.Τ. ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν υπολογιστεί ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων πιθανόν δεν ακουμπά ακόμη το 3%.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν άλλες μεγάλες τράπεζες που δανείζονται αυτό το ποσό με επιτόκιο 4,8% περίπου, τα οφέλη για όποιον το ελέγξει είναι προφανή.

Φυσικά, το Τ.Τ. διαθέτει κι άλλες ατραξιόν, αλλά αυτά προς το παρόν τουλάχιστον είναι θεωρητικά. Η χορήγηση δανείων μέσω των καταστημάτων των ΕΛΤΑ είναι το πιο ενδιαφέρον.

Όμως, το ζητούμενο είναι οι καταθέσεις κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.

Όσο περνά ο καιρός και αυξάνονται τα δάνεια, οι «καθαρές» καταθέσεις περιορίζονται κι αυτό σημαίνει ότι το Τ.Τ. γίνεται λιγότερο ελκυστικό στα μάτια των «επενδυτών».

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος γνωρίζει ότι θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερο τίμημα αν οι αγορές ανέκαμπταν, αλλά αυτό ίσως πάρει χρόνο.

Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογίσει τον παράγοντα πολιτικό κόστος.

Είναι σίγουρο ότι θα τα ακούσει από την αντιπολίτευση αν κάνει κάποια κίνηση, ενώ θα δυσαρεστήσει τους ενδιαφερομένους που θα χάσουν στη «μάχη» για το Τ.Τ.

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγορές αυτήν την εποχή δεν είναι η καλύτερη για τους δυνητικούς πωλητές.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ του Δημοσίου αφού η δεξαμενή των φθηνών καταθέσεων του Τ.Τ. περιορίζεται σταδιακά, μειώνοντας την αξία του.

Κι αν αυτή η ιστορία κρατήσει επί μακρόν, τότε το Δημόσιο ίσως δεν χρειαστεί να μπει καν στον κόπο να πουλήσει το Τ.Τ. αφού δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι με παχιές τσέπες. Θα του μείνει στο ράφι.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v