Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάραξαν τη χαλαρότητα οι δημοπρασίες

Η αρνητική έκπληξη που ήρθε από τις δημοπρασίες χάλασε τη διάθεση χαλαρότητας (λόγω Μ. Εβδομάδας) και έστειλε στο χαμηλό ημέρας Εθνική, Eurobank, Κύπρου, MPB, ΔΕΗ, Coca Cola, αλλά και τον Γενικό Δείκτη.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τυπική συνεδρίαση Μεγάλης Εβδομάδας με την αρνητική έκπληξη να έρχεται από τις τελικές δημοπρασίες, οι οποίες έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη πλησιέστατα στα χαμηλά ημέρας και όλα αυτά εν μέσω σχετικά αρνητικής εικόνας από τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, ο ευχάριστος αιφνιδιασμός από τα αποτελέσματα της Merck δεν κατόρθωσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας που προήλθαν από τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Bank of America.

Στον ίδιο περίπου βηματισμό και η Σοφοκλέους, που παρά την ανοδική ουρά σχετικά γρήγορα άρχισε να καταγράφεται ρευστοποίηση κερδών στον τραπεζικό κλάδο και ο Γενικός Δείκτης να παλεύει με το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο όχι χαμηλότερα των 4.064 μονάδων.

Λίγο καλύτερη εικόνα από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που είχε σαν αποτέλεσμα FTSE/M και FTSE/S να κλείσουν με θετικό πρόσημο και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1,1 προς 1,26.

Ασφαλώς τόσο η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε όσο και η επόμενη θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες για πρόβλεψη, τόσο λόγω των λιγότερων συνεδριάσεων όσο και λόγω των εορτών του Πάσχα που μεσολαβούν, καθώς παραμένει άγνωστο πόσοι από τους εμπλεκόμενους θα επιλέξουν να διατηρήσουν αυξημένες θέσεις εν όψει των επικείμενων αργιών.

Είναι πασιφανές πως στην παρούσα φάση οι όποιες κινήσεις είναι καθαρά αντανακλαστικού χαρακτήρα και προέρχονται ουσιαστικά από τις εισαγόμενες διαθέσεις, καθώς στο Χ.Α. συνεχίζει να ανακυκλώνεται περίπου η ίδια ρευστότητα και βέβαια λείπουν οι «δυνάμεις υπομονής» ή αλλιώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που θα επέλεγαν τοποθετήσεις τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Για να κλείσει ο Δείκτης πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας χρειάστηκε οι δημοπρασίες να κλείσουν στη χαμηλότερο ενδοσυνεδριακή διακύμανση τις Εθνική, Eurobank, Κύπρου, MPB, ΔΕΗ και Coca Cola.

Ξεκινώντας από τον FTSE, ο οποίος αν θέλει να διατηρήσει τις όποιες προϋποθέσεις για κίνηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από τις 2.068 μονάδες, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.087 και 2.073 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.068 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.061-2.059 και 2.047 μονάδες.

Προβληματισμό δημιούργησε και η εικόνα του Γενικού Δείκτη, που δεν μπόρεσε να δώσει το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα από τις 4.064 μονάδες, ενώ πολλά θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις από την τάση του τζίρου που παραδοσιακά αυτές τις ημέρες βαίνει μειούμενος.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, ασφαλώς τη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλούν το +5,06% για τη Motor Oil και το +5% για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μετά την κίνηση της Εθνικής να αποκτήσει το 5,16% στα 13,25 ευρώ), θετικό πρόσημο για Ελληνική Τεχνοδομική και Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής που το πάλεψε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αυξάνοντας εντυπωσιακά συναλλαγές.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola, Κύπρου και Πειραιώς, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Eurobank και ΔΕΗ, όπως και για Alpha Bank, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν MPB, ΟΤΕ και Intralot. Τέλος, αρνητική μεταβολή για Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις, έφτασε μέχρι τις 4.121,03 μονάδες, όμως μετά τις 12:59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 16:30 βρέθηκε στις 4.044,61 μονάδες, με τις δημοπρασίες υποχώρησε στις 4.024,75 (χαμηλό ημέρας) και έκλεισε τελικά στις 4.025,73 μονάδες, με απώλειες 1,35%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 387 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 114 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή η τελική εικόνα, με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 126 πτωτικών και 20 τίτλους να τερματίζουν τη συνεδρίαση με κέρδη από 5% έως 13,64%.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας οι ΑΕΓΕΚ, Revoil, Μαΐλλης, Επίλεκτος, Forthnet, Unibrain, Intracom, Αγροτική Ασφαλιστική και ΚΡΙ ΚΡΙ.

Πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα μειωμένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης επέδειξαν συμπεριφορά καλύτερη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v