Αποφεύγει, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα το ΧΑ

Αποστασιοποιείται, προς το παρόν, από τις ευρωπαϊκές αγορές η Σοφοκλέους, περιορίζοντας σε λογικά επίπεδα τις απώλειές της. Ενθαρρυντικές για τη δυσκολότερη συνέχεια οι ενδείξεις, όπως αυτές σημειώνονται μέσω της συμπεριφοράς είτε της Alpha Bank είτε της... Axon Συμμετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αποκαθίσταται, όσο περνάει η ώρα, η ισορροπία μεταξύ Σοφοκλέους και ευρωπαϊκών αγορών. Από 2,5% - 3,5% οι απώλειες στις τρεις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που στη Σοφοκλέους περιορίζονται σταδιακά προς το 1,8%.

Η μικρή άνοδος του αργού πετρελαίου, που πυροδοτείται από την Ιρακινή αντίσταση, σε συνδυασμό με την αντίδραση της τιμής του χρυσού, ενδέχεται να διευρύνουν περαιτέρω τη διόρθωση στις χρηματαγορές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετά τη ”ψυχρολουσία” της πρώτης μιάμισης ώρας, άρχισε να αποδίδει καρπούς η επιχειρούμενη προσπάθεια στήριξης.

Περιορίστηκε προς τα 9,64 ευρώ η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ, παρέμεινε γύρω στο – 1,5% για την Εθνική (9,84 ευρώ), αλλά η θετική ένδειξη έρχεται από το μέτωπο της Alpha. Η τιμή της μετοχής ”κρατήθηκε” στα 10 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχει προς τα 10,14 – 10,16 ευρώ.

Μικρές οι απώλειες για τη μετοχή της Τρία Έψιλον, ενώ με προσφορά μικρότερη των 1.000 τεμαχίων χάνει περίπου 2,3% η μετοχή του Τιτάνα (32,2 ευρώ).

Οι μεγαλύτερες απώλειες από πλευράς μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφονται στη Vodafone (μέχρι και –3,8% με αυξημένες συναλλαγές) και Cosmote (μέχρι και 2,7% με συναλλαγές όμως περίπου 2.800 τεμαχίων). Ειδικά στην περίπτωση της Cosmote θα περιμέναμε μια ενεργότερη απορρόφηση της ελάχιστης προσφοράς.

Μετοχές, όπου είχε επιχειρηθεί την περασμένη εβδομάδα ένα ιδιότυπο arbitrage (κυρίως Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική) οι απώλειες φτάνουν μέχρι και 4,5%

Όλ΄ αυτά ενισχύουν την εκτίμηση, πως για καλό και για κακό επιχειρείται μια κατοχύρωση θέσεων και ενδεχομένως κερδών, χρήσιμων για τη δύσκολη συνέχεια.

Παρά την υποχώρηση όμως, που ήταν άλλωστε αναμενόμενη, καταγράφονται μέχρι στιγμής θετικές ενδείξεις. Η χαμηλή, μέχρι στιγμής, τιμή του Δείκτη έχει σημειωθεί στις 1.533,8 μονάδες, ενώ μετά τις 13.15’ επιχειρείται να ανέβει λίγο ο πήχης, προς τις 1.540- 1.545 μονάδες.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο αφορά στις χαμηλές, πάντα μέχρι στιγμής, συναλλαγές, που δείχνουν αν μη τι άλλο σχετική ψυχραιμία.

Το τρίτο στην επιμέρους συμπεριφορά μετοχών, είτε αφορά στην Fanco και τη Νάουσα, είτε στον ΟΠΑΠ.

Για τη μετοχή του Οργανισμού θα πρέπει να προσεχθεί πως ο ΟΠΑΠ είχε ”διορθώσει” την προηγούμενη εβδομάδα, που αντιδρούσαν ανοδικά ΟΤΕ και άλλα blue chips. Μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει ανάχωμα για τον FTSE – 20 και τον Γενικό Δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση μετοχών της κατηγορίας Fanco, Lannet, Κλωνατέξ (κοινές και προνομιούχες), Νάουσας αλλά και των Space, Axon Συμμετοχών, Κορ-Φιλ και ελάχιστων ακόμη, βεβαιώνουν την ενεργητικότητα ενός-δυο επενδυτικών σχημάτων.

Είναι χρήσιμο σε αυτή τη συγκυρία να γνωρίζει η αγορά πως για ορισμένες, μέχρι πρότινος, ευπαθείς μετοχές δεν υπάρχουν προβλήματα ”στήριξης” και ρευστότητας για όσους κινούν τα νήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v