Το μάννα εξ... Ιράκ έλαβε και η Σοφοκλέους!

Εναυσμα, από την... προεξόφληση ταχέων εξελίξεων στο Ιράκ, για σημαντική άνοδο έλαβε και η Σοφοκλέους με μοχλό τις τράπεζες, οι οποίες, κατ’ ουσίαν αντέδρασαν από την κατάσταση υπερπώλησης που είχαν περιέλθει.

Συνεχίστηκε και σήμερα η κίνηση γιο-γιο της αγοράς, καθώς η Σοφοκλέους αφομοίωσε επιτέλους την ανοδική τάση που επικρατεί στις ευρωαγορές, καταγράφοντας κέρδη 2,05% σε επίπεδο γενικού δείκτη (1.570 μονάδες).

Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν οι τράπεζες, οι οποίες ουσιωδώς αντέδρασαν στην κατάσταση υπερπώλησης στην οποία είχαν περιέλθει, καταγράφοντας, σε επίπεδο κλαδικού δείκτη, κέρδη 3,47%, με Alpha Bank, Εθνική και Εμπορική να ηγούνται την ανόδου, χωρίς να παραγνωρίζεται στον αντίποδα και η σημαντική συνεισφορά του ΟΤΕ στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων.

Το κλίμα ήταν σαφώς ανοδικό στο εύρος της αγοράς, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 11,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, εν μέσω σημαντικής ενίσχυσης του τζίρου, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει, όπως και χθες, να εστιάσουμε την προσοχή μας και αυτό γιατί ο υπερδοιπλασιασμός του τζίρου σε σχέση με χθες δύο πράγματα μπορεί να σηματοδοτεί.

Πρώτον ότι οι ήδη τοποθετημένοι εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες προτιμήσεις προκειμένου να μειώσουν θέσεις και δεύτερον ότι υπάρχει πραγματική διάθεση των θεσμικών χαρτοφυλακίων να ενισχύσουν θέσεις στην αγορά επανατοποθετώντας ρευστότητα, εξέλιξη ανάλογη αυτής που παρατηρούμε στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τη διακριτική αποστασιοποίηση των πωλητών και αντ΄ αυτού βασιζόμενοι στην εικόνα του τραπεζικού κλάδου με μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε ενδεχομένως να τείνουμε προς το δεύτερο συμπέρασμα.

Παρά ταύτα, πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η λήξη των ΣΜΕ και των δικαιωμάτων προαίρεσης σειράς Μαρτίου βρήκε μεγάλο εριθμό εμπλεκομένων να στρέφουν να κλείσουν short θέσεις, τάση που δημιούργησε μια επιπρόσθετη πηγή αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Συμπερασματικά είναι επίσης πιθανόν να είδαμε σήμερα την πρώτη ουσιώδη κόντρα αγοραστών-πωλητών μετά από μια περίοδο που η Σοφοκλέους εμφανίζονταν καθόλα ανεμική.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Γερμανός που έκλεισε στα 11,9 ευρώ με άνοδο σε ποσοστό 0,85%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιντεάλ προνόμιο που έκλεισε στα 1,49 ευρώ με πτώση σε ποσοστό 11,8%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 104%σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 323.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,86 ευρώ, ένα πακέτο 362.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,85 ευρώ και ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Sex Form στα 5,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v