Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι

Σχεδόν με μοιρογνωμόνιο πωλούν και αγοράζουν ΟΤΕ, Alpha ή Εμπορική και Vodafone, συντηρώντας τον FTSE 20 κοντά στα επίπεδα τιμών που διευκολύνουν το ”ομαλό” κλείσιμο των ΣΜΕ Μαρτίου, αύριο. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια διατηρείται η ασθενής τάση του δείκτη που προσεγγίζει την ”αντίσταση” των 1.560 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εξισορροπητικές πράξεις σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές στοχεύουν μέχρι στιγμής, στη συντήρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.550 μονάδες.

Λίγες οι πωλήσεις στον ΟΤΕ, παραπέμπουν σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση όχι τόσο των κερδών αλλά ρευστότητας, ικανής να ενισχύσει την τιμή της Εμπορικής ή της Alpha. Λίγο κάτω η μια μετοχή του FTSE – 20 λίγο πάνω η άλλη, και η αγορά αργά αλλά σταθερά ενισχύεται προς τις 1.560 μονάδες.

Αυτός είναι ο πρώτος άμεσος στόχος που ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις μπορεί να επιτευχθεί σήμερα - αύριο. Σημασία δίνεται στη διατήρηση μιας ελαφρά ανοδικής τάσης, που θα διαμορφώνεται ανάλογα με το πώς κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.

Πέραν αυτών των τεχνικής φύσεως κινήσεων, ο πολύ περιορισμένος – μέχρι στιγμής – τζίρος έχει τη θετική και την αρνητική του εκδοχή.

Η θετική αφορά περισσότερο στους ”ανοιχτούς” αγοραστές μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τις συναλλαγές εταιριών αυτής της κατηγορίας από την Τρίτη μέχρι και τώρα, συμπεραίνεται πως οι εγκλωβισμένοι είτε δεν είναι πολλοί, είτε έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να καλύψουν τις θέσεις τους και πέραν της αυριανής συνεδρίασης. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για την καλούμενη περιφέρεια, στο ενδεχόμενο μιας πιθανής πίεσης στον Δείκτη.

Η αρνητική εκδοχή αναφέρεται περισσότερο στην απροθυμία, επιφυλακτικότητα όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, να ενεργοποιηθούν περισσότερο.

Όμως όπου υπάρχει διάθεση, ρευστό και τιμή-στόχος υψηλότερα, η ”αντίδραση” συνεχίζεται. Όπως αναφέρουν παράγοντες του ΧΠΑ, οι κινήσεις των περισσότερων επενδυτών παραμένουν επιφυλακτικές, συγκρατημένες, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από αυτά της υποκείμενης αγοράς (για τη σειρά Μαρτίου) και λόγω των σημαντικών και ταχύτατων εναλλαγών στην αγορά της Φραγκφούρτης.

Κατά περίπου 30% αμερικανο-κινούμενο το γερμανικό χρηματιστήριο, σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες πως αποτελεί αγορά σηματωρό περισσότερο των Αμερικανικών επιθετικών κεφαλαίων, παρά των Γερμανικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη ώρα συνεδρίασης στην Σοφοκλέους, η τάση του Dax έχει μεταβληθεί τέσσερις ή πέντε φορές. Με εντυπωσιακές πάντα διακυμάνσεις, που προφανώς προσφέρουν ευκαιρίες στους αμερικανούς ”παραγωγάδες”.

Θα λέγαμε ότι τις τελευταίες ημέρες, δικαιολογημένα, η Σοφοκλέους ξαναστρέφεται προς την γερμανική αγορά και δευτερευόντως προς τη λονδρέζικη, θεωρώντας την προπομπό γενικότερων εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v