Συντηρείται η χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ

Ελεγχόμενο είναι μέχρι στιγμής το ”παιχνίδι” σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που η εικόνα στα ”μικρά” είναι χειρότερη, με αποτέλεσμα τη συντήρηση της χθεσινής αντίδρασης και της στήριξης των 1.505 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπό έλεγχο φαίνεται να βρίσκεται μέχρι στιγμής η διαδικασία ”εξαέρωσης” και ταυτόχρονης όμως συντήρησης, του εύθραυστα θετικού, κλίματος.

Μετά την αναμενόμενη υποχώρηση του Δείκτη, όπου ρευστοποιήθηκαν θέσεις περίπου 3 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 11,30’ επανήλθε σταδιακά η ηρεμία ωθώντας προς τις 1.535 μονάδες και πάλι τον Δείκτη.

Το ενδοσυνεδριακά χαμηλό για τον Δείκτη καταγράφηκε στις 1.522,8 μονάδες, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από τη στήριξη των 1.505 μονάδων.

Γύρω στις 11.50’ επιχειρήθηκε η υπέρβαση των 1.535 μονάδων, όπου και διόρθωσε λίγο ο Δείκτης. Σε αυτά τα επίπεδα εμφανίστηκαν ορισμένοι πωλητές σε μετοχές των Εθνικής (προς τα 9,86 ευρώ), ΟΤΕ (9,36 ευρώ), Alpha (9,90 ευρώ) και δευτερευόντως στη Vodafone (5,18 ευρώ).

Στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι ανοδικές μετοχές υποχωρώντας στις περίπου 90, ενώ αντιθέτως, ενισχύθηκαν μέχρι τις 130 οι πτωτικές μετοχές.

Εύθραυστη θα παραμείνει και στη συνέχεια η ασταθέστατη και ριψοκίνδυνη ισορροπία. Από τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, συμπεραίνονται τρία βασικά στοιχεία.

Υπήρξε ένας ”εγκλωβισμός” όσον τοποθετήθηκαν χθες από το +6% και πάνω, σε μετοχές που τελικά έκλεισαν με τελική απόδοση 12% – 18%.

Ορισμένοι βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες φέρονται διατεθειμένοι να κρατήσουν όσο τους επιτρέπεται μέρος της χθεσινής αντίδρασης.

Τρίτον και το βασικότερο, κυρίως λόγω της παράπλευρης συμμετοχής τους στην αγορά παραγώγων, οι κινήσεις των ισχυρών παικτών είναι σαφώς προμελετημένες, ελεγχόμενες και μεθοδικές σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Φαίνεται πως η πορεία του FTSE - 20 δε θα κρύβει δραματικά αρνητικές εκπλήξεις για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Σε αντίθεση βεβαίως, με αυτό που παρατηρείται στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Εάν εξαιρεθούν οι μετοχές των Alfa Alfa Energy, Altec, ΑΝΕΚ, ΑΛΤΕ, Fanco, Κούμπας, Lannet, ΔΟΛ και ορισμένων ακόμη, στις υπόλοιπες περιπτώσεις μετοχών εταιριών αυτής της κατηγορίας οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν χθες, εγγράφουν ήδη τις πρώτες τους ζημιές.

Από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί εάν θα προλάβουν μέχρι την Παρασκευή να καλύψουν τις θέσεις του ή αν θα πρέπει να πληρώσουν τις ζημίες τους. Πάντως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και ειδικότερα σε δυο – τρεις μετοχές, με αιχμή πάντα τον ΟΤΕ, το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” είναι σαφώς πιο ασφαλές.

ΣΗΜ. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε αν θα επέμβουν αύριο, μεθαύριο το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής οι ΗΠΑ. Αυτό όμως που θεωρούν ως βεβαιότητα οι αμερικάνοι αναλυτές, είναι πως στο διάστημα της αναμονής δεν πρόκειται να αφεθεί να κινηθεί αρνητικά ο Dow.

Έχοντας δώσει μετά τις 11 Σεπτεμβρίου αρκετές φορές τα διαπιστευτήριά τους στην καταγραφή ”πατριωτικών ράλι”, οι αμερικανοί traders είναι σίγουρο πως δε θα εκθέσουν ούτε τώρα την ακολουθούμενη πολιτική της χώρας τους.

Άλλωστε μέχρι και χθες, έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν πως σημαντικό μερίδιο στη μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης που (σημειωτέον επικροτεί πλέον κατά 65% τις κινήσεις του αμερικανού προέδρου) αποδίδεται και στη χρηματιστηριακή αντίδραση της Wall, την κίνηση του δολαρίου, την υποχώρηση του ”κακού” ευρώ.

Βεβαίως και της προοπτικής να συνεχιστεί η ”επαν-εισροή” στη Wall αμερικανικών κεφαλαίων που είναι επενδεδυμένα σε αγορές της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό πως το 25% των ημερήσιων συναλλαγών στο χρηματιστήριο των Παρισίων αφορά στις κινήσεις αμερικανικών κεφαλαίων, ποσοστό που προσεγγίζει το 30% για τη Φραγκφούρτη. Είναι προφανές πως έχουν πολλούς άσσους στο μανίκι του οι αμερικάνοι και κατά το δοκούν (και κατά την περίσταση) θα εμφανίζουν από έναν.

Ποιος άλλωστε πρόκειται να τους εναντιωθεί επί της ουσίας, αν στο τραπέζι εμφανίσουν και πέμπτο και έκτο και πολλοστό άσσο. Αυτοί έχουν την τράπουλα, αυτοί τη συνοδεύουν και αυτοί τη μοιράζουν με το 45αρι δίπλα τους και πάνω στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v