Σωσίβιο για το ΧΑ το ”πολεμικό ράλι” των αγορών

Εστω και με χρονική υστέρηση η Σοφοκλέους κατέγραψε (μόλις) σήμερα εντυπωσιακό rebound, συγχρονιζόμενη με το ”πολεμικό ράλι” των διεθνών αγορών. Κίνηση, όμως, την οποία εκμεταλλεύθηκαν κατά βάση οι επαγγελματίες της αγοράς για τη βελτίωση των υποαξιών και την κατοχύρωση ρευστότητας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με κέρδη 3,34% στις 1.538,15 μονάδες, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση.

Το ότι η μέρα ήταν μια γενικευμένη προεξόφληση καταγράφεται τόσο στην συνολικότερα θετική πορεία των κλαδικών δεικτών όσο και στην αντίδραση των περίπου 335 μετοχών.

Αναμενόμενο το front running του κάθε παράγοντα της αγοράς, σε μετοχές εταιριών δυναμικότητάς του, αφού την αφορμή εκμεταλλεύονται τόσο τα επενδυτικά σχήματα όσο και οι ισχυροί ”παίκτες”.

Με 3,39% αντέδρασε ο τραπεζικός κλάδος κατά 3,73%, ο τηλεπικοινωνιακός, αλλά και με 9,31% ο εκδόσεων, κατά 8,49% ο κλωστοϋφαντουργικός, και κατά 6,985 ο λύσεων πληροφορικής.

Στη δεκάδα των μετοχών με την υψηλότερη απόδοση έκλεισαν οι Ευρωσυμμετοχές, Αττι-κατ, Alfa Alfa Energy, Fanco, Lannet, Sanyo, ΓΕΝΕΡ, ΔΟΛ, ΑΝΕΚ και ΑΛΤΕ.

Καθίσταται προφανές πως ο καθείς είχε εύλογο συμφέρον να συμβάλλει στην εξομάλυνση των υποαξιών, να εγγράψει ρευστότητα, να πάρει πολύτιμες ανάσες από την αφορμή που δίνεται.

Η σημερινή κίνηση ήταν ακραία και συνολική, πλην όμως μια τέτοια συνεδρίαση χρειαζόταν η αγορά, παρά το ότι στην... είδηση (δηλ. στον πόλεμο) θα ξεκαθαρίσει εκείνη η ομάδα των μετοχών που θα υποχωρήσει ενδεχομένως σε χαμηλότερα επίπεδα και εκείνη που θα αποτελέσει την επενδυτική επιλογή μεσομακροπρόθεσμα σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Πλην όμως η σημερινή ένεση ρευστότητας έπρεπε, και καλώς έγινε, να αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους ”ενεργούς” παίκτες.

Ότι οι συναλλαγές έφτασαν στα 82 εκατ. ευρώ, αποτελεί κατ’ αρχήν ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς δείχνει να εξασφαλίζει σε αυτή τη φάση την στήριξη των 1.505 μονάδων.

Το επίσης ενθαρρυντικό είναι πως με 1.400.00 τεμάχια κέρδισε 0,44 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, κλείνοντας στα 9,72 ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η πρώτη και βασική αυτή την περίοδο επιλογή κυρίως των ξένων για βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι ο ΟΤΕ.

Ακολουθούν με ενθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις το 4% της Vodafone το περίπου +2% της Cosmote, λόγω του ότι και σύμφωνα με την UBS ο κλάδος αλλά ειδικότερα οι δυο μετοχές εταιριών κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να αποτελούν επενδυτικές επιλογές για τους πελάτες της.

Αναμφίβολα θετικό, αν και πρώτο, το βήμα που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς υπάρχουν εν μέρει δικαιολογημένες επιφυλάξεις για τη συνέχεια. Πλην όμως και σε αυτήν την περίπτωση ο κλάδος έχει ανάγκη όσο ποτέ τη ρευστότητα και τον εξορθολογισμό μέρους έστω των σημαντικών υποαξιών των χαρτοφυλακίων.

Βραχυπρόθεσμη, άμεσα εξαρτώμενη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις η αντίδραση των αγορών και γι’ αυτό τον λόγο ριψοκίνδυνη για το ευρύ επενδυτικό κοινό. ’Όμως για τους ”όπου γης” επαγγελματίες των μετοχών και των Παραγώγων αυτές οι καταστάσεις αποτελούν τελικά... βούτυρο στο ψωμί τους.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Sex Form που έκλεισε στα 5,14 ευρώ καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,77%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της εταιρίας Δυναμική Ζωή που έκλεισε στα 5,94 ευρώ καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 5,32%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,74 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 72,34% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 582 ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200 μετοχών της εταιρίας Ερμής στην τιμή των 2,91 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v