Την... αλήθεια την γράφουν οι νικητές

Όλες οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων προεξοφλούν διόρθωση, ενώ η μόνη μετοχή για την οποία εκφράζονται ελπίδες πως ίσως συνεχιστούν οι αγορές, είναι του ΟΤΕ. Παράλληλα, οι ισχυροί χρηματιστές συνεχίζουν να αναζητούν τις μετοχές εκείνες που μπορούν να προτείνουν στους ξένους πελάτες τους για την... επόμενη μέρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ημέρα της αλήθειας” χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αμερικανός πρόεδρος. Την... αλήθεια όμως, όπως και την ιστορία την γράφει ο νικητής.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το πετρέλαιο, υποχωρεί το δολάριο, ενισχύεται ο χρυσός, υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, αρχίζει να δένει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης. Όμως ακόμη και αυτή τη στιγμή που ορίζεται η καταληκτική ημέρα για την επέμβαση, ορισμένοι αναλυτές, γνώστες του παρασκηνίου, επιμένουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Στον ρυθμό των γενικότερα γεωπολιτικών εξελίξεων θα κινηθούν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ αυτών και η Σοφοκλέους. Η ουσία όμως για εμάς, και δεν εννοούμε αυστηρά και μόνο τη Σοφοκλέους, αλλά γενικότερα την οικονομία, πρόγευση της ουσίας δίνει το σημερινό Εγερτήριο.

Όλ’ αυτά όμως αφορούν μεσοπρόθεσμα την τάση, γιατί άμεσα οι τέσσερις – πέντε ισχυροί χρηματιστές εμφανίζονταν το πρωί επιφυλακτικοί, με εκτιμήσεις του προς το euro2day.gr.

Θεωρούν πιθανότατη την υποχώρηση της αγοράς, εκτιμούν όμως ότι η διόρθωσή μας θα είναι μικρότερης έκτασης από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών.

Από τις πέντε δεικτοβαρείς μετοχές, οι ίδιοι σημείωναν πως μικρή πιθανότητα να συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές έχει μόνο ο ΟΤΕ. Αν και στην περίπτώση του, η προεξόφληση της αντίδρασης έχει ήδη δώσει ένα 4%-6% στους ξένους που έκαναν το ”παιχνίδι”.

Για τις τραπεζικές μετοχές δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, γεγονός που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο κλάδος θα κινηθεί χαμηλότερα. Το καλύτερο σενάριο σε ενδεχόμενη υποχώρηση θα ήταν να κρατηθούν τουλάχιστον οι ”στηρίξεις” που διαμορφώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό όμως που έχει σημασία και θα πρέπει να προσεχθεί μεσοπρόθεσμα είναι η προσπάθεια των ισχυρών χρηματιστών να εντοπίσουν εκείνες τις μετοχές που μπορούν να κάνουν τη θετική διαφορά, από την Παρασκευή, ή εν πάση περιπτώσει όταν εκδηλωθεί (αν εκδηλωθεί) η επέμβαση.

Ένα ιδιότυπης μορφής ράλι για συγκεκριμένους τίτλους, ένα γρήγορο πέρασμα ορισμένων ξένων και από ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ των στόχων της εν λόγω ομάδας χρηματιστηριακών.

Κατά συνέπεια, στη Σοφοκλέους θα πρέπει να ”κρατηθούν” μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτής της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, τα επίπεδα των 1.450 μονάδων. Το καλύτερο δυνατόν για σήμερα θα ήταν έναν ”κλείσιμο” υψηλότερα των 1.490 μονάδων.

ΣΗΜ. Επειδή με τις τελευταίες τους κινήσεις, η χρηματιστηριακή αρχή και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνουν να βαδίζουν προς την σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να διαβαστεί και μια δεύτερη φορά όλη η πρόταση του ΧΑ για νέα μέτρα στη Σοφοκλέους, όπως αυτή αποκλειστικά παρουσιάζεται σήμερα στο euro2day.gr.

Θα πρέπει δε να συνδυαστεί με τη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, μέρος της οποίας αποτελεί και η κατηγοριοποίηση των μετοχών με βάση το εύρος διακύμανσης (διαδικασία που ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου)

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v