Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής στην ελληνική οικονομία, η αβεβαιότητα που την περικλείει εν μέσω των πολεμικών τυμπάνων, το ”ξήλωμα” των κυκλωμάτων του ΣΔΟΕ, η αγωνία της παγκόσμιας κοινής γνώμης απασχολούν κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής στην ελληνική οικονομία, η αβεβαιότητα που την περικλείει εν μέσω των πολεμικών τυμπάνων, το ”ξήλωμα” των κυκλωμάτων του ΣΔΟΕ, η αγωνία της παγκόσμιας κοινής γνώμης απασχολούν κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Ελληνική Οικονομία: Σε τόξο αβεβαιότητας βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία ωστόσο επισημαίνει πως αν και η σχεδόν βέβαια πλέον επικείμενη πολεμική επίθεση σκιάζει τα πάντα δεν αποτελεί τη μόνη απειλή για την ελληνική οικονομία. Η Ναυτεμπορική σχολιάζει πως η ελληνική οικονομία είναι πιο ευάλωτη τώρα στις επιπτώσεις του πολέμου, ενώ σύμφωνα με το Χρηματιστήριο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε κοινοτικούς και δημόσιους πόρους.

Ιράκ: Σήμερα κρίνεται αν θα ανοίξουν οι πόρτες του φρενοκομείου, με μια μονομερή απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτεθεί στο Ιράκ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ημερησία. Ύστατο τελεσίγραφο στον Σαντάμ να εγκαταλείψει το Ιράκ, προκειμένου να εγκαταλείψει τον πόλεμο αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: 3 εκατ. θέσεις θα χαθούν φέτος στον τουρισμό, λόγω της πολεμικής κρίσης στο Ιράκ επισημαίνει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως ο Παγκόσμιος Τουρισμός εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χάσει 41 δισ. ευρώ.

Διεθνείς Χρηματαγορές: Μόνο μετά την κρίση θα παρουσιάσουν καλύτερες μέρες τα χρηματιστήρια, όπως αναφέρει η Ημερησία βάσει έκθεσης της Citigroup, η οποία συμπληρώνει πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι υποτιμημένες η επιφυλακτικότητα κάνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Εξαγωγές: Διαφημιστικό στο εξωτερικό ξεκινάει από σήμερα, σύμφωνα με την Ημερησία, στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για την δημιουργία ιδιωτικών εταιριών προώθησης προϊόντων στο εξωτερικό.

Προϋπολογισμός – Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Την ανάγκη πιστής τήρησης του προϋπολογισμού τους για το 2003, επισημαίνει με εγκύκλιό του προς τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΣΔΟΕ: Για επιχείρηση κάθαρση στην εφορία κάνει λόγο η Ημερησία, καθώς αναφέρει πως ”ξηλώνονται” τα κυκλώματα στο ΣΔΟΕ, ενώ επισημαίνει πως την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η παραγραφή 3.500 υποθέσεων που είχαν καταχωνιαστεί στα συρτάρια.

Δάνεια Ιδιωτών: ”Μύθος” που καταρρίφθηκε και με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η υπερχρέωση των ιδιωτών, ενώ οι τράπεζες δε διαπιστώνουν πρόβλημα στη συμπεριφορά των δανειοληπτών, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 213,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος το 2002 παρουσιάζοντας μείωση 58%, σημειώνει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως το Δημόσιο θα λάβει 156 εκατ. ευρώ έναντι 457,9 εκατ. ευρώ το 2001.

Τράπεζες: Υπό έλεγχο βρίσκονται τα δάνεια των εισηγμένων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία προσθέτει πως η πολεμική εμπλοκή ανησυχεί τους τραπεζίτες.

Τιτάν: Σε ομολογιακό δάνειο προχωράει ο όμιλος Τιτάν, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, καθώς στόχος της εταιρίας είναι η άντληση κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v