Χωρίς... αντίπαλο παίζουν οι ξένοι στο ΧΑ!

Δεν θέλησε η αγορά να ακολουθήσει τους ρυθμούς έξαρσης που έζησαν οι ευρωαγορές, ενώ η όποια κίνηση ανάκαμψης του Δείκτη αποδίδεται σε... έξωθεν πρωτοβουλίες, καθώς στην πλειονότητά τους οι ελληνες θεσμικοί -εν αναμονή των εξελίξεων στο Ιράκ - ακολουθούν παθητική τακτική. Τι λένε οι ΑΧΕ στα εβδομαδιαία reports.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνθήκες παραλογισμού επικρατούν στις αγορές. Ενδείξεις οικονομικές που δεν ”κουμπώνουν” με την προεξόφληση μιας άμεσης επέμβασης στο Ιράκ. Αγορές μετοχών προκειμένου να καλυφθούν short θέσεις, οδήγησαν χθες κυρίως το Παρίσι και με τη συνδρομή βέβαια μετοχών ασφαλιστικών, μέχρι και 7,25% υψηλότερα.

Αλλεπάλληλα τα αρνητικά αποτελέσματα (δείκτης Μίσιγκαν) στις ΗΠΑ, αλλά ο Dow επιμένει ανοδικά. Ενώ προεξοφλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση των περισσότερων η επέμβαση, το πετρέλαιο υποχωρεί χαμηλότερα και των 30 δολαρίων.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες η τιμή του μαύρου χρυσού έχει χάσει περίπου 10%. Ο χρυσός επίσης υποχωρεί.

Την ίδια στιγμή που η Γερμανία προχωρά στην έκδοση σειράς ομολόγων ύψους 21 δισ. ευρώ και η Γαλλία στην έκδοση 10ετών τίτλων 5 δις. ευρώ, τα χρηματιστήρια τους ”χτύπησαν” τις τελευταίες δύο εβδομάδες κέρδη που ξεπέρασαν το 10%.

Όπως σημείωναν Αμερικανοί αναλυτές, αυτή την περίοδο παίζεται και μέσω χρηματιστηρίων, αγορών, ένα ιδιότυπο ψυχολογικό παιχνίδι ιδιότυπου πατριωτισμού.

Καταργούν οι Αμερικανοί τις French fries στο Κογκρέσο τους αντικαθιστώντας τους από freedom fries, ο σύμβουλος επί θεμάτων Ασφαλείας του προέδρου Κλίντον Σάμιουελ Μπέργκερ διαπιστώνει ότι οι ομοεθνείς του δεν θέλουν να έχουν φίλους αλλά υποτελείς, ενώ στο Παρίσι ο Σιράκ θυμάται πόσες φορές μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί άργησαν να προστρέξουν στο πλευρό των Γάλλων.

Όλα αυτά και πολλά άλλα σαφώς ενδιαφέροντα θα διαμορφώνουν την τάση και στις αγορές. Εβδομάδα διακυμάνσεων, νευρικότητας, προεξοφλήσεων και παραδόξων. Γιατί εν κατακλείδι πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η αναντιστοιχία μεταξύ προεξόφλησης της επέμβασης και vix.

Ενώ η προεξόφληση της επέμβασης και η επίσης προεξόφληση του συντόμου της διαδικασίας θρέφουν ανοδικά το Dow, ο δείκτης που μετρά τη μεταβλητότητα κυμαίνεται στο περίπου 40-42, που πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή στόχος για το Dow είναι πολύ χαμηλότερα και από τις 7.200 μονάδες.

Είδαμε αρκετά την εβδομάδα που πέρασε, έχουμε την αίσθηση ότι θα δούμε περισσότερα αυτήν που έρχεται. Και σε ό,τι αφορά στη Σοφοκλέους, το μόνο σίγουρο είναι πως το πάνω χέρι θα το έχουν και πάλι οι ξένοι.

* Τα εβδομαδιαία reports με τις εκτιμήσεις των ΑΧΕ για την πορεία της Σοφοκλέους δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v