Υποχώρηση εν αναμονή της κλαγγής των όπλων!

Με σχετικά χαμηλό τζίρο και με σημαντική τη συμβολή των τραπεζών (-2,54%) έλαβε χώρα η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, η οποία έως το κλείσιμο της συνεδρίασης ήταν (από κοινού με τις ευρωαγορές) σε αναμονή της εκπνοής του αμερικανικού τελεσιγράφου προς ΟΗΕ και Σαντάμ.

Καθολική η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, καθώς από το άνοιγμα όποτε και ο ΟΤΕ βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 4% φάνηκε πως οι έχοντες πάρει θέση την Παρασκευή, μόνο υπομονετικοί και διατεθειμένοι να τη στηρίξουν δεν ήταν με έντονα συμπτώματα ξεφορτώματος στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες.

Κατ΄ αρχήν με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,68% στις 1.488,49 μονάδες θα πίστευε κανείς ότι είχαμε να κάνουμε με μια τάση αποκόμισης των όποιων κερδών και μετριοπαθείς κινήσεις στο εύρος της αγοράς.

Μια πιο προσεκτική ματιά όμως στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 2,54% καταδεικνύει το εσφαλμένο αυτής της εκτίμησης δεδομένου πως η αγορά τιμολογεί στις αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, αφενός τη διαρκή αυξητική τάση του πληθωρισμού αφετέρου την αδυναμία των τραπεζών να λειτουργήσουν σε ένα επιτοκιακό περιβάλλον όπου τα προσφερόμενα επιτόκια καταθέσεων οδηγούν σε αρνητική απόδοση τον μικροκαταθέτη.

Συνεπώς μειώνει τα περιθώρια κέρδους αφού ολοένα και λιγότεροι θα επιλέξουν να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή να αγοράζουν τραπεζικά προϊόντα μεσούσης της παρατεταμένης διόρθωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στις εντονότατες πιέσεις που δέχτηκαν Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα (-3% και –3,5% αντίστοιχα), ενώ και η Ελλάδος η οποία υποχώρησε κατά 5% βάρυνε το δείκτη.

Επιπροσθέτως, με μόλις 37 μετοχές να κλείνουν τη συνεδρίαση με θετικό έδαφος (ενδοσυνεδριακά ήταν 7) καθίσταται προφανές ότι υπήρξε μεγάλη δυνητική προσφορά σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, άποψη που τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 46,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν την διακίνηση πακέτων.

Πέραν της εμφανούς έλλειψης αγοραστών η οποία αποτυπώνεται στον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, θα πρέπει επίσης να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που οι έχοντες λάβει θέση την Παρασκευή πέταξαν με τόσο μεγάλη ευκολία τις θέσεις τους στην αγορά τότε ουδείς πραγματικά πιστεύει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι ελκυστικές ή ακόμη και εάν ισχύει κάτι τέτοιο είναι εξίσου προφανές πως οι σημερινοί εμπλεκόμενοι προσδοκούν σε ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις προκειμένου να επανατοποθετηθούν.

Μια ματιά και στην αγορά παραγώγων καταδεικνύει την εμφανέστατη απροθυμία των θεσμικών χαρτοφυλακίων να τιμολογήσουν οποιασδήποτε μορφής βραχυχρόνια αντίδραση, καθώς τα ΣΜΕ λήξης Μαρτίου τόσο στον 20η όσο και στον 40η τιμολογούν αρκετά μεγάλες υποτιμήσεις και δη περαιτέρω πτώση της υποκείμενης αγοράς, κάτι λογικό αν θεωρήσει κανείς πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν θα λειτουργεί όταν γίνει γνωστό το ψήφισμα του ΟΗΕ και συνεπώς η ανάγκη θωράκισης και προστασίας από το άγνωστο επιβάλλεται.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Βαρβαρέσος (απώλειες 17,77%), της Space Hellas (απώλειες 10,9%), της Unibrain (απώλειες 1,46%), της Κλωστήρια Ναούσης (απώλειες 11,8%), των Τεχνικών Εκδόσεων (απώλειες 4,35%), της Πουλιάδης (απώλειες 10,34%), της Καρατζής (απώλειες 3,33%) και της Ελλατέξ (απώλειες 3,13%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές της Βαρβαρέσος, της Λογισμός, της Ελφίκο, της Space Hellas, της Λανακάμ, της Ευρωπαϊκή Τεχνική, της Unibrain, της Sex Form, της Ιμπεριο και της Πλαστικά Θράκης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 33,33% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,11 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 157.000 μετοχών της Γερμανός στα 11,88 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Arrow ΑΕΕΧ στα 1,68 ευρώ, ένα πακέτο 90.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,1 ευρώ και ένα πακέτο 20.000 μετοχών της Τιτάν στα 31,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v