Χρήσιμο για ”σβήσιμο υποαξιών” το ράλι στο ΧΑ

Έχοντας εξασφαλίσει τις 1.525 μονάδες ο Δείκτης, με συναλλαγές που θα ξεπεράσουν αυτές που απαιτούνται για να συντηρηθεί η αντίδραση, θεωρείται βέβαιο πως η ελληνική θα παρακολουθήσει την άνοδο των ξένων αγορών. Ιδιάζουσας σημασίας οι προσπάθειες αντίδρασης στις μετοχές που κυμαίνονται στα επίπεδα των 0,30 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλησιάζει το 4% το εύρος της αντίδρασης, με τον Δείκτη να προσεγγίζει τις 1.550 μονάδες. Έχει εξασφαλιστεί - βραχυπρόθεσμα - η βασική μας στήριξη, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες, στις 1.490 μονάδες, και στις 1.525 μονάδες στη συνέχεια.

Συνολικότερη η μέχρι στιγμής αντίδραση της πλειονότητας των μετοχών καθώς προβλήματα ρευστότητας, κόκκινων κωδικών, υποαξιών, είναι λίγο – πολύ τα ίδια σε κάθε ”μέγεθος” της αγοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως συνέχιση, συντήρηση αυτής της προσπάθειας μείωσης υποαξιών, θα συνεχιστεί για όσο προσφέρουν γόνιμο έδαφος τα διεθνή χρηματιστήρια.

Είχαμε αναφερθεί και στο σχόλιο της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής για τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα αυτής της αντίδρασης, το ακραίο των διακυμάνσεων και τη προσπάθεια μεγιστοποίηση των όποιων βραχυπρόθεσμων ωφελειών.

Θα επιμείνουμε όμως, επειδή επίκεινται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση της διοίκησης του ΧΑ στις κομβικές τιμές των 0,30 ευρώ, 0,50 και 1 ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή η υπόθεση αφορά τη μια στις δύο εισηγμένες και θεωρείται βέβαιο πως θα δοθούν προς κάθε κατεύθυνση, με κάθε ένταση, μάχες.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Παντεχνικής με αντίδραση της τάξεως του 12% κυμαίνεται στα 0,40 ευρώ. Με ισόποση αντίδραση ξεπερνά οριακά το 1 ευρώ, καθώς κινείται στο 1,05 ευρώ, η μετοχή του Alter.

Με 10% αντιδρά η μετοχή της Γενικής Αποθηκών που ξανακερδίζει το 1 ευρώ, ενώ ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και για τις μετοχές των Drukfarben, Ευρωφάρμα, Ελλατέξ, Έμπεδος, ΕΡΓΑΣ, Ευκλείδης και πολλών ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Αναμφίβολα από αυτήν την αντίδραση κερδισμένοι θα είναι όσοι βραχυπρόθεσμα παραμείνουν επικεντρωμένοι σε μετοχές αυτής της λογικής και προλάβουν να ρευστοποιήσουν, κυρίως όμως όσοι αυτές τις ημέρες τοποθετούνται με ξεκάθαρη λογική σε μετοχές υγιών επιχειρήσεων που διαθέτουν θεμελιώδη μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v