”Ράλι πολέμου για ξεφόρτωμα” βλέπει η HSBC

Βιάστηκαν αρκετοί να μιλήσουν για αναντιστοιχία της Σοφοκλέους με τις διεθνείς αγορές, καθώς δεν εκμεταλλεύτηκε το χθεσινό ”ράλι” προεξόφλησης. Μελετώντας όμως προσεκτικότερα την έκθεση της HSBC, που θεωρεί την αντίδραση ευκαιρία και αφορμή για ξεφόρτωμα θα επιμένουμε μετρημένα, συντηρητικά και ελληνικά. Αυτή τη φορά, η Σοφοκλέους διαισθάνεται κάτι περισσότερο από τα διεθνή χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Γνωρίζει κάτι περισσότερο η εμπροσθοφυλακή των διεθνών αγορών, Σοφοκλέους; Θα φανεί τις επόμενες μια – δυο συνεδριάσεις κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η μη θετική, χθεσινής της, ανταπόκριση στην προεξόφληση των όσων... νωρίς το πρωί προδιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεν μπορεί, στο DNA των Ελλήνων θα έχουν μείνει υπολείμματα από τη λογική του Θουκυδίδη, την ειρωνεία του Αριστοφάνη, την τραγικότητα του Ευριπίδη.

Και ερχόμαστε στο σύνθημα. ”Δεν είναι ημέρα της αλήθειας, αλλά η μέρα της παραφροσύνης”, σχολιάζει σήμερα από τη στήλη του ο Αντώνης Καρκαγιάννης, αναπαράγοντας σχόλιο Άγγλου αρθρογράφου για την ”συνάντηση των ενόχων στις Αζόρρες”. Και συνεχίζει ο νουνεχής Έλληνας δημοσιογράφος παραπέμποντας στον Θουκυδίδη πως ”είναι και πάλι σα να παρακολουθούμε 2.500 χρόνια μετά τον τραγικό διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων λίγο πριν από τη σφαγή των τελευταίων”.

Ξέσπασαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, υποχώρησε το πετρέλαιο καθώς οι επικυρίαρχοι στοιχηματίζουν σε γρήγορη νίκη. Εκτιμά η HSBC σε χθεσινή της ανάλυση βραχυπρόθεσμο ράλι της τάξεως του 15-20% μόλις ξεσπάσει ο πόλεμος. Συμπληρώνει όμως πως ”δεν συνίσταται για αγορές μετοχών παρά μόνο για βραχυπρόθεσμους επενδυτές” ενώ τονίζει πως ”θα εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία για να μειώσουμε τις θέσεις μας”.

Να γίνει δηλαδή η επέμβαση μπας και ανέβουν οι αγορές, να ξεφορτώσουμε, όπως θα έλεγε και κάποιος παρατρεχάμενος του περιστυλίου της Σοφοκλέους. Όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο καθώς χθες οι εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας και Γαλλίας εξέφραζαν την ανησυχία τους για την αποδυναμωμένη οικονομία της ευρωζώνης.

Εξηγούν όλ’ αυτά γιατί δεν ακολούθησε χθες το ράλι προεξόφλησης η Σοφοκλέους; Αν υποθέσουμε ότι ακόμα και βραχυπρόθεσμα η Σοφοκλέους αποτυπώνει και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, τότε η απάντηση είναι καταφατική.

Πράγματι, στα 1.284 εκατ. ευρώ από 326 εκατ. ευρώ επιδεινώθηκε δραματικά τον Ιανουάριο το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Να συνεχίσουμε... ας το αφήσουμε καλύτερα.

Προτείνει τιμή στόχο τα 14,4 ευρώ για τη μετολή του ΟΤΕ η Goldman Sachs, τη στιγμή που κατά 5,5% μειώθηκε το μερίδιο που καταλαμβάνει στην αγορά ο Οργανισμός – σύμφωνα με πρωινή ανάλυση της Marfin Hellenic.

Δίνοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στον Έλληνα αναλυτή θεωρούμε πως σωστά η Marfin διατηρεί τις προβλέψεις της και τη σύστασή της για συσσώρευση.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει ένα ”γρήγορο” πέρασμα ορισμένων ξένων βραχυπροθεσμων από τη μετοχή του Οργανισμού. Κάτι δηλαδή που συνέβη και την περασμένη εβδομάδα. Ολ’ αυτά που γράφονται και σαφώς πολλά περισσότερα, θα συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς σε αυτό που ανερυθρίαστα επιχειρείται να προεξοφληθεί. Αντί άλλης επενδυτικής (;) προσέγγισής μας, αναπαράγουμε απόσπασμα από την πρωινή ”Η Τάφρος και ο Πόλεμος” του Παντελή Μπουκάλα (Καθημερινή) ”αν γίνει όντως ο πόλεμος, το τίμημα – σε ζωές, σε λογική και σε πολιτισμό – θα είναι βαρύτατο.

Αλλά είναι βέβαιο ότι ο κ. Μπους θα επαναλάβει ό,τι είπε η Ολμπράιτ μόλις πληροφορήθηκε το 1996 πως 500.000 ιρακινόπουλα είχαν ήδη πεθάνει λόγω του αποκλεισμού πως άξιζε τον κόπο...”

Ανάλογα σκεπτόμενοι χαρακτήρισαν χθες οι Ισραηλινοί τον... θάνατο –που χαρακτηρίστηκε ως ατύχημα - της Ρέιτσελ Πόρτ, 23 ετών, όταν επιχείρησε να σταματήσει με το σώμα της έναν στρατιωτικό εκσκαφέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v