Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Ο επερχόμενος πόλεμος στο Ιράκ, οι επιπτώσεις του στην ευρωοικονομία και στις κεφαλαιαγορές, αλλά και οι προσδοκίες ότι θα τελειώσει σύντομα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που διευρύνθηκε τον Ιανουάριο είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Ο επερχόμενος πόλεμος στο Ιράκ, οι επιπτώσεις του στην ευρωοικονομία και στις κεφαλαιαγορές, αλλά και οι προσδοκίες ότι θα τελειώσει σύντομα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που διευρύνθηκε τον Ιανουάριο, αλλά και τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την τόνωση των εξαγωγών είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ιράκ: Ζήτημα ωρών είναι πλέον ο πόλεμος στο Ιράκ, σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο προσθέτει πως επιθεωρητές και ξένοι διπλωμάτες εγκαταλείπουν τη Βαγδάτη, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως παρά την αντίθεση της παγκόσμιας γνώμης και τη σθεναρή στάση της Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας, ο Αμερικάνος πρόεδρος με την στήριξη της Αγγλίας παρακάμπτει τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την Ημερησία ύστερα από το τελεσίγραφο Μπους στον Σ. Χουσεϊν έπεται πιθανή ευρωπαϊκή ρελάνς στον ΟΗΕ, αύριο Τετάρτη.

Ευρωοικονομία: Στον ρυθμό του πολέμου στο Ιράκ κινείται πλέον η διεθνής οικονομία ενώ οι αναλυτές επιχειρούν όσο το δυνατόν πληρέστερα να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις, επισημαίνει η Καθημερινή, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προειδοποιούν για δραματικής επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απαισιόδοξες για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης.

Σοφοκλέους: Συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση του ΧΑ για να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για το καθεστώς επιτήρησης σε 15 εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με την Καθημερινή. Η Εξπρές σχολιάζοντας τη χθεσινή κίνηση στη Σοφοκλέους αναφέρει πως δεν πρόλαβε τη δυναμική αντίδραση των ευρωαγορών με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 46,5 εκατ. ευρώ.

Στο κείμενο - σχέδιο που δόθηκε χθες στα μέλη του δ.σ του ΧΑ για τις μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα αναφέρεται η Ημερησία. Την πόρτα του ΧΑ για την οικειοθελή αποχώρηση εισηγμένων εταιριών χωρίς δημόσια πρόταση και την αποβολή μετοχών που έχουν απαξιωθεί ανοίγει η εισήγηση του ΧΑ σύμφωνα με το Βήμα.

Διεθνείς αγορές: Η εγκατάλειψη των διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως σήμα βεβαιότητας για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ προεξοφλούν το καλό σενάριο για ”γρήγορο” πόλεμο τονίζει η Καθημερινή. Η αγορά θέλει πόλεμο, αλλά σύντομο ώστε το κόστος να μην είναι βαρύ για τη χειμάζουσα παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Το καλό σενάριο φαίνεται πως ψήφισαν οι αγορές καθώς παρατηρήθηκε πρωτοφανής κούρσα ανόδου στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την Εξπρές, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ εκφράζει τους φόβους της για ύφεση και αναμένει μείωση επιτοκίων. Το Κέρδος αναφέρεται στην αγοραστική μανία που σάρωσε χθες τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική καθώς οι επενδυτές πόνταραν στη βεβαιότητα ότι ο πόλεμος θα έχει σύντομο τέλος.

Η Ημερησία σχολιάζει σχετικά πως χθες οι traders στα χρηματιστήρια στοιχημάτισαν σε έναν σύντομο πόλεμο και σε νίκη των Αμερικανών, ενώ ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας Βήμα η οποία αναφέρει πως τα χρηματιστήρια προεξοφλούν ”σύντομο και εύκολο” πόλεμο. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως τα πολεμικά εμβατήρια οδηγούν σε ράλι τις αγορές.

ΣΕΒ: Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλονται στον πόλεμο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ προσθέτει πως τα προβλήματα είναι μακροχρόνια και πως η Ελλάδα θα είναι ουραγός της Ευρώπης στους διορθωτικούς δείκτες.

Καύσιμα: Φθηνότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα καύσιμα στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι πιθανότητες για βραχυχρόνιο πόλεμο στο Ιράκ δίνουν ελπίδες στους επενδυτές για σύντομο τερματισμό της αβεβαιότητας που πλανάται στις αγορές.

Εμπορικό Ισοζύγιο: Στο ύψος των 1,28 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2003, σημειώνοντας χειροτέρευση κατά 326 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2002, αναφέρει η Εξπρές, ενώ το Κέρδος σχολιάζει πως διευρύνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο. Σύμφωνα με την Ημερησία οι ξένοι επενδυτές προτιμούν τα ομόλογα αντί για τα repos καθώς στην αγορά των ομολόγων παρατηρήθηκε εισροή ύψους 1,189 δισ. ευρώ.

Εξαγωγές: Στριμωγμένη στη γωνία είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, σημειώνει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως προωθούνται τα μέτρα στήριξης των εξαγωγών. Σύμφωνα με το Κέρδος, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών ανακοινώθηκε δέκα μέτρα τι την τόνωση των εξαγωγών.

Με αποτελεσματικότερη οργάνωση, λιγότερη γραφειοκρατία και συγκεκριμένους στόχους ανά προϊόν και γεωγραφική περιοχή, κυβέρνηση και εξαγωγικοί φορείς επιχειρούν να αναστρέψουν την αρνητική και φθίνουσα πορεία που παρουσιάζουν οι εξαγωγές την τελευταία διετία, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Εμπόριο: Δύσκολες εποχές διανύει το ελληνικό εμπόριο, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία αναφέρει πως η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζει στασιμότητα πωλήσεων, 28% παρουσιάζει μείωση και μόλις 18,8% σημειώνει σημαντική αύξηση. Έντονη είναι η ανησυχία εργοδοτών και εργαζομένων για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον επερχόμενο πόλεμο, τονίζει το Κέρδος.

Ναυτιλία: Για καθυστέρηση στο Β’ πακέτο μέτρων στον χώρο της ναυτιλίας, κάνει λόγο η Καθημερινή.

Κατασκευαστικές: Προς reverse split πάνε οι κατασκευαστικές καθώς παρατηρείται ”πληθωρισμός” χαρτιών στον κλάδο μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις, αναφέρει η Εξπρές.

ΟΤΕ: Στα σχέδια του ΟΤΕ, μέσω νέων προϊόντων, κόντρα στον ανταγωνισμό αναφέρεται η Ναυτεμπορική.

Αγροτική: Σε εξορθολογισμό της δομής του προχωράει ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Καθημερινή, μέσα από τη συγχώνευση εταιριών που ασκούν ομοειδείς δραστηριότητες , την απορρόφηση της ΑΤΕ Συμμετοχών και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

TVX: Σε μια μάταιη αναζήτηση ενδιαφερομένου, που θα αναλάβει τη λειτουργία και εκμετάλλευση του μεταλλείου στο Στρατώνι, βρίσκεται η TVX Hellas σύμφωνα με το Κέρδος.

Telestet: Σημαντική ισχύ στην αγορά της κινητής παρουσίασε η Telestet σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας και πως διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά αναφέρεται το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v