Γαϊτανάκι τρόμου και στις... αγορές

Από την έκθεση και την ένταση των ανοιχτών αγορών, τόσο σε επίπεδο χαμηλής όσο και της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα εξαρτηθεί η σημερινή κίνηση. Το ζητούμενο για την αγορά είναι να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα των 1.505 μονάδων και να προσφέρουν θετικές, βραχυπρόθεσμες έστω ενδείξεις, κυρίως οι ξένοι που ”κάνουν παιχνίδι” μέσω του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την προηγούμενη εβδομάδα κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για το εάν θα επέμβουν οι Αμερικανοί. Από αργά χθες το βράδυ, οι επιφυλάξεις και οι σκέψεις αφορούν στο πότε τελικά θα κάνουν το επόμενο βήμα οι ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα λογική και δικαιολογημένη η συντήρηση αυτού που εύστοχα χαρακτηρίζεται στο Εγερτήριο ως ”Γαϊτανάκι του τρόμου”.

Το πώς θα κινηθεί εξαρχής σήμερα η αγορά είναι σε άμεση εξάρτηση με το εύρος των ανοιχτών θέσεων και της έκθεσης σε κίνδυνο όσων προχώρησαν σε αγορές χθες.

Εάν τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε συναλλαγές μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αφορά σε προεξόφληση που δεν έχει καλυφθεί με μετρητά επαρκώς, η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σε αντίθεση περίπτωση, ενδέχεται με ορίζονται το Τ+3 και σε άμεση συνάρτηση με το πότε τελικά θα επέμβουν οι Αμερικανοί, να κρατηθεί σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών. Αυτό αφορά κυρίως σε όσους επιδόθηκαν σε μια προεξόφληση των γεωπολιτικών εξελίξεων κυρίως από την πλευρά των επενδυτικών σχημάτων, βραχυπρόθεσμων παικτών ορισμένων διαχειριστών αλλά και βασικών μετόχων.

Οι τελευταίοι ενόψει και της κατηγοριοποίησης της αγοράς, της επικείμενης εφαρμογής μέτρων με χαρακτηριστική την περίπτωση του ορίου των 0,30 ευρώ επικροτούν μια προσπάθεια αντίδρασης μετοχών των εταιριών τους.

Το ενδιαφέρον, λόγω της επίδρασης των δεικτοβαρών μετοχών στον Δείκτη, επικεντρώνεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση καθώς επιχειρήθηκε να παιχθεί ”επιθετικά” χθες ο FTSE – 20. Κυρίως λόγω των εξελίξεων αλλά και λόγω της επικείμενης λήξης των συμβολαίων Μαρτίου.

”Γαϊτανάκι του τρόμου” που λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης από τις κινήσεις των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από υψηλότατο ρίσκο, επικινδυνότητα κόκκινου βαθμού και αβεβαιότητα.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει σημειωθεί από την πλευρά του euro2day.gr σε σχόλια της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι αγορές απαιτεί χειρουργική ακρίβεια... πεντάλεπτου στην αγορά ή πώληση μιας θέσης.

Θα θέλαμε σήμερα κατ’ αρχήν να επιβεβαιωθούμε για την ανθεκτικότητα της στήριξης των 1.505 μονάδων, να διαπιστώσουμε μέχρι τις 11.30’ την στάση των ξένων διαχειριστών στον ΟΤΕ, αλλά και ισχυρών χρηματιστών που διενεργούσαν για λογαριασμό ξένων πελατών τους αγορές χθες σε τραπεζικές μετοχές.

Γι΄ αυτόν τον λόγο θεωρούνται μετοχές σηματωροί πέραν του ΟΤΕ η Εθνική, οι Alpha και Εμπορική, λιγότερο η Eurobank και για κάποιους λόγους η Intracom.

Μετοχή σηματωρό γα τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θεωρείται από τους περισσότερους ο ΔΟΛ, για πολλούς και προφανείς λόγους.

ΣΗΜ. Στο σημερινό Βήμα δημοσιεύεται άρθρο του Νίκολας Κριστόφ (των the New York Times) όπου επιχειρούνται ιστορικοί παραλληλισμοί.

Το Ιράκ είναι η Τροία και οι Αμερικανοί είναι οι Έλληνες σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Ο Τρωικός πόλεμος ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και μας προσφέρει τρία μαθήματα σύμφωνα πάντα με τον αμερικανό αρθρογράφο.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v