Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Οι πρώτες βόμβες των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, είναι το κυριάρχο θέμα του Τύπου της Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται επίσης στη Σύνοδο Κορυφής των ”15” που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε πιθανή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και στην κάμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Οι πρώτες βόμβες των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η Σύνοδος Κορυφής των ”15” που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η πιθανή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η κάμψη της τουριστικής δραστηριότητας απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Πέμπτης.

Πόλεμος – Ιράκ: Οι πρώτες βόμβες του προαναγγελθέντος πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ έπεσαν χθες, καθώς αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσειν, όπως επισημαίνει το Βήμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι Γαλλία, Ρωσία Γερμανία εμμένουν στην αντιπολεμική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ίδια προσθέτει πως για την ώρα η Τουρκία διαθέτει στις ΗΠΑ μόνο τον εναέριο χώρο της. Τα πρώτα πλήγματα εναντίον του Ιράκ δόθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σημειώνει το Κέρδος.

Ecofin: Την ανάγκη όσο το δυνατόν εντονότερης ενίσχυσης του ”συναγωνισμού” των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών-μελών έναντι της κρίσης στο Ιράκ όσο και για το γενικότερο καλό της Ευρωπαϊκής Οικονομίας επανέλαβε χθες το συμβούλιο του Ecofin, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η αναμενόμενη επιδείνωση της κατάστασης εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ δεν πρέπει να χαλαρώσουν τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων σε εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως είναι κρίσιμη η επιβεβαίωση των οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Σύμφωνα με την Εξπρές, η Σύνοδος Κορυφής των ”15” στις Βρυξέλλες σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του πολέμου, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως οι υπουργοί οικονομίας των ”15” αναμένουν το πιο αισιόδοξο σενάριο, ενώ το Κέρδος επισημαίνει πως οι βόμβες πλήττουν και το Σύμφωνα Σταθερότητας προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Υποκλοπές: Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε χθες στις Βρυξέλλες η ανακάλυψη ”κοριών” στο κτίριο του Συμβουλίου των Υπουργών όπου συνέρχεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνει το Κέρδος, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μετά την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Αγορές – Πετρέλαιο: Αμηχανία και νευρικότητα επικρατούσαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια εν αναμονή της ”ώρας μηδέν”στο μέτωπο του πολέμου, σύμφωνα με το Κέρδος. Σύμφωνα με την Εξπρές ο πόλεμος άρχισε πρώτα στις αγορές, ενώ χαρακτηρίζει δέσμια των εγγενών αδυναμιών τη Σοφοκλέους.

Ελληνική Οικονομία: Πανευρωπαϊκό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης που φέρνει ο πόλεμος στην οικονομία επιδιώκει από χθες να συμπτύξει η ελληνική προεδρία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το Βήμα.

Προϋπολογισμός: Για φρένο στην εκταμίευση κονδυλίων λόγω πολέμου κάνει λόγο η Ναυτεμπορική καθώς ενεργοποιούνται τα μέτρα θωράκισης του Κρατικού προϋπολογισμού απέναντι στην κρίση.

Τουρισμός – Μεταφορές: Σοβαρό πλήγμα θα υποστούν και οι αερομεταφορές στη χώρα μας από τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς συρρικνώνεται δραματικά η επιβατική και τουριστική κίνηση, τονίζει το Βήμα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας και δραματική επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, επισημαίνει η Ελευθεροτυπία.

Οικοδομική Δραστηριότητα: Αύξηση 9,5% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2002, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ασφάλιστρα: Εντός 48 ωρών από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ θα λήξουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια κάλυψης απωλειών σε περίπτωση πολέμου και για την περιοχή της Μ. Ανατολής, των αερομεταφορέων και των εταιριών διαχείρισης πετρελαιοφόρων και άλλων φορτηγών πλοίων, επισημαίνει η Καθημερινή.

Εθνική Τράπεζα: Μειωμένα κατά 34% θα είναι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Τράπεζα Πειραιώς: Ελκυστικότερα τα επιτόκια από την Πειραιώς, όπως αναφέρει το Βήμα, καθώς η Τράπεζα αναπροσαρμόζει τις κλίμακες αποδόσεων του λογαριασμού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει από αύριο σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της με επιλεκτικές μειώσεις και αυξήσεις, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως η Τράπεζα προωθεί ένα νέο στεγαστικό δάνειο.

Πληροφορική: Προκηρύσσονται 167 έργα πληροφορικής ύψους 570 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σήμερα είναι η πρώτη συνάντηση των μελών της ειδικής γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας με εκπροσώπους των υπουργείων, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ολυμπιάδα: Με 59 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο Δήμος Αθηναίων για την Ολυμπιάδα, αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το ποσό θα διατεθεί για την υλοποίηση των δημοτικών ολυμπιακών προγραμμάτων.

Connection: Οι έμποροι που ζημιώθηκαν περίπου 12 εκατ. ευρώ από την υπόθεση της Connection ζητούν ευθύνες, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Καθημερινή συμπληρώνει πως θύματα της εν λόγω υπόθεσης είναι 300 εμπορικές επιχειρήσεις.

Jumbo: Αύξηση των πωλήσεων κατά 8% παρουσίασε στο οκτάμηνο η Jumbo, σημειώνει η Καθημερινή.

Μεγάλη Βρετανία: Εγκαίνια πραγματοποιεί το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 21 Μαρτίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία προσθέτει πως το κόστος της ανακαίνισης ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v