Νέα ανάσα για το ΧΑ από τις ευρωαγορές

Με το θετικό κλίμα που δημιουργείται και πάλι στις ευρωπαικές αγορές συμπλέει λίγο μετά το μέσον της συνεδρίασης η Σοφοκλέους με τη βοήθεια, κυρίως, των τηλεπικοινωνιών. Σημαντικότερα τα κέρδη για την περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συνεχής ροή ειδήσεων, πληροφοριών κυρίως φημών είναι αυτές που καθοδηγούν την άκρως βραχυπρόθεσμη και υψηλότατου ρίσκου τάση στις αγορές.

Θα ήταν παράλογο να θεωρηθεί πως στη Σοφοκλέους θα μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική τακτική. Ενισχύθηκαν πριν από περίπου μια ώρα διεθνώς οι δείκτες στην είδηση πως τα αμερικανικά στρατεύματα περνούν από το Κουβέιτ στο έδαφος του Νοτίού Ιράκ.

Μετά από μισή ώρα, έμμεση καταγγελία των Γάλλων για κοριούς που βρέθηκαν στα γραφεία της Γερμανικής και Γαλλικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες – πράξη που αποδόθηκε στους αμερικανούς - πίεσαν χαμηλότερα δείκτες και μετοχές.

Η καλύτερη μετοχή σηματωρός αυτήν την περίοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι και θα παραμείνει αναμφίβολα ο ΟΤΕ, λόγω της αυξημένης παρουσίας ξένων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων και των συγκριτικά υψηλότερων διακυμάνσεων – αποδόσεων που μπορεί να προσφέρει.

Σαφώς λιγότερες των χθεσινών οι συναλλαγές έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ γύρω στις 14.30’, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των ”παικτών” στην αγορά παραγώγων.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών εταιριών χαμηλής κεφαλαιοποίησης (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελλατέξ, ΕΣΧΑ κ.α.) φαίνεται πως η ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών σε αυτής της κατηγορίας του τίτλους διοχετεύεται ”κυκλικά”.

Επιχειρείται αφενός μεν να μην ”μπει περισσότερος αέρας” σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας σε υψηλότερες τιμές, αφετέρου να συντηρούνται και εν μέρει να κατοχυρώνονται κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πάντως το σημαντικό είναι πως έχει αρχίσει και αποκτά σχετική για τα δεδομένα της, εμπορευσιμότητα και διακυμανσιμότητα για ένα σημαντικό μέρος της η Σοφοκλέους.

Οι διακυμάνσεις μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές, να κάνουν τζίρο να δώσουν σε ορισμένους υπεραξία. Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τι στιγμή που θα δοθεί στις αγορές το έναυσμα για τον επόμενο κύκλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v