Ζητούμενη η σταθεροποίηση

Δεν πείθουν οι τράπεζες, ενδέχεται να βρεθούν αγοραστές σε ΟΤΕ και Cosmote, Vodafon, στοιχεία που αναμένεται να επιδράσουν μάλλον εξισορροπητικά στην πορεία του Γενικού Δείκτη. Υψηλού ρίσκου οι κινήσεις στην περιφέρεια τη στιγμή που αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον στην αγορά παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας και η Σοφοκλέους, έχει καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες πως η κάθε τακτική που ακολουθείται έχει τα ρίσκα και τις συνέπειές της.

Στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση δεικτών και μετοχών, ελλοχεύουν όλοι εκείνοι οι κίνδυνοι που μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική είδηση από το Ιράκ.

Ρίσκο που μπορεί βέβαια να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, κυρίως στην αγορά παραγώγων λόγω τη λήξης αύριο της σειράς Μαρτίου, και του χαμηλότερου κατά 2% περιθωρίου που διαμορφώθηκε χθες στα ΣΜΕ του FTSE - 20.

Προφανώς, και το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι σε μετοχές και παράγωγα αφορά σε πολύ λίγους και εξειδικευμένους, οι οποίοι αναλαμβάνουν στο ακέραιο την ευθύνη των πράξεών τους.

Έστω και βραχυπρόθεσμα όμως, φαίνεται πως στις τράπεζες δεν μπορεί να γίνει ”παιχνίδι”, ενώ οι ΟΤΕ, Vodafone, Cosmote ενδέχεται να βρουν αγοραστές και λίγο υψηλότερα, υπό την αίρεση των διεθνών εξελίξεων.

Ενδέχεται να συνεχιστεί η ιδιότυπη μετακύλιση σε μετοχές όπως Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική και Intracom, όπου διαμορφώνονται διακυμάνσεις και σημειώνεται υψηλή εμπορευσιμότητα.

Στην περιφέρεια φαίνεται πως λίγα, θα τολμούσαμε να πούμε ελάχιστα επενδυτικά σχήματα, έχουν την ρευστότητα και ”καθαρούς” κωδικούς να συνεχίσουν το παιχνίδι της προεξόφλησης. Βέβαια την αντίδραση των τελευταίων ημερών είναι αλήθεια πως την καλοβλέπουν τα κάθε λογής λόμπις μέχρι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, διαχειριστές αμοιβαίων ή τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Η όλη προσπάθεια είναι θνησιγενής και άρρωστη. Αναδεικνύεται όμως αυτές τις ημέρες, μια άλλη παράμετρος σαφώς πιο υγιής και χρήσιμη για τη συνέχεια.

Σε επίπεδο Δείκτη, αφορά στο ενδεχόμενο μεταστροφής της τάσης σε ανοδική, αφ’ ης στιγμής εξασφαλίζονται διαδοχικά οι στηρίξεις των 1.477 μονάδων (12/03) και των περίπου 1.505 μονάδων.

Με θετικές προϋποθέσεις μπορεί ο Δείκτης να αντιδράσει και προς τις περίπου 1.650 μονάδες, αφού προηγουμένως υπερβεί βεβαίως την αντίσταση των 1.560 μονάδων.

Διακρίνεται όμως μια ευάριθμη ομάδα μετοχών υγιών εταιριών (από την Cosmote μέχρι την Jumbo και από τη Frigoglass μέχρι τη Kleemann, το Πλαίσιο, τον Γερμανό και ευτυχώς αρκετών ακόμη) που παρά τη νευρικότητα των ημερών, κατοχυρώνει επίπεδα τιμών και αντιδρά υψηλότερα.

Ξεκάθαρα ανοδική η τάση μετοχών όπως οι Παπαστράτος, Τηλέτυπος, Βασιλόπουλος, Γερμανός, τη στιγμή που κερδίζει από τα ”χαμηλά” του έδαφος ο Τιτάν, αντιδρά το Αλουμίνιο της Ελλάδος, συνεχίζουν Hi-tech, Κανάκης, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ κ.α.

Δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές, η μεσοπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς προφανώς χαρακτηρίζεται από μικρότερο ρίσκο και πιθανότητα είναι πιο... εύχρηστη για όσους δεν είναι παθιασμένοι με το καθημερινό ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Δεν είναι τυχαίο πως τον τελευταίο μήνα, λίγοι πλην όμως σταθεροί ”διορατικοί” παίκτες δημιουργούν θέσεις σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη γύρω από τις 1.500 μονάδες.

* Τα πλήρη σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v