Αποφεύγει τα ”ρίσκα” η Σοφοκλέους

Ουδεμία διάθεση για συνέχιση του χθεσινού rebound και πλήρη εκμετάλλευση του ανοδικού κλίματος των διεθνών αγορών επέδειξαν τελικά οι εγχώριοι επενδυτές στη Σοφοκλέους, η οποία διακρίθηκε κυρίως για τις θετικές κινήσεις σε ΟΤΕ και περιφέρεια.

Εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμήσει κανείς τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς με δεδομένο το ράλι των αγορών στο εξωτερικό, και κάνουμε φυσικά λόγω για τις θεωρητικά ομοειδείς αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα περίμενε κανείς πως το ΧΑ, το οποίο ουσιαστικά έχει ”χάσει” και μια ανοδική συνεδρίαση, αυτή της Παρασκευής, θα είχε κάθε διάθεση να ακολουθήσει.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, και όχι μόνο δεν έγινε, αλλά κλάδοι όπως αυτός τον τραπεζών έκλεισε σε αρνητικό έδαφος (-0,66%), με ουσιαστικά μηδενικό follow-through buying σε σχέση με χθες, και ελάχιστη διάθεση των εμπλεκομένων να στηρίξουν τις υφιστάμενες θέσεις τους.

Συνυπολογίζοντας και την εν γένει αδυναμία του ΟΤΕ να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 10 ευρώ, όπως άλλωστε συνέβη και στις Alpha Bank και Εθνική, καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να καταγράψει οριακά κέρδη 0,33%, κλείνοντας στις 1.543,29 μονάδες, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο άκρως ”φτωχό” 2,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, αν αναλογιστεί κανείς πως στο εξωτερικό η άνοδος είναι καθολική και αφορά το εύρος της αγοράς.

Ίσως πολύ πιο μεμπτό είναι να αξιολογήσουμε τα επίπεδα ρευστότητας, καθώς με 59,1 εκ. ευρώ τζίρου (4,1 εκ. σε πακέτα), είναι προφανές πως ελάχιστοι επανατοποθέτησαν ρευστότητα, και μάλλον στη Περιφέρεια είχαμε να κάνουμε με άλλη μια διακριτική απόσυρση πωλητών.

Οι ενδείξεις από την αγορά παραγώγων υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικές, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα μεγάλα discounts που εμφανίστηκαν κυρίως στα συμβόλαια λήξης Απριλίου θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ενδείξεις για μια περαιτέρω διορθωτική κίνηση της υποκείμενη αγοράς, ασχέτως κλίματος και διαθέσεων στο εξωτερικό.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Space Hellas (απώλειες 7,84%), της Ευρωδυναμική (απώλειες 1,1%) και της Q & R (απώλειες 0,4%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Space Hellas, της Ελφίκο, της Ευρωδυναμική και της Q & R.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 28,4% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,16 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Γερμανός στα 11,76 ευρώ και δύο πακέτα 373.710 και 400.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,86 και1,89 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 97.583 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,68 ευρώ, ένα πακέτο 180.000 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,88 ευρώ και ένα πακέτο 105 μετοχών της 3Ε στα 12,02 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v