Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Το ”πολεμικό κλίμα” και οι αβεβαιότητες που δημιουργεί αναφορικά με τη διάρκεια, αλλά και οι επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες, τις χρηματαγορές και το πετρέλαιο, καθώς και η πιθανή χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Το ”πολεμικό κλίμα” και οι αβεβαιότητες που δημιουργεί αναφορικά με τη διάρκεια, αλλά και οι επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες, τις χρηματαγορές και το πετρέλαιο, καθώς και πιθανή χαλαρότητα του συμφώνου σταθερότητας απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Πόλεμος – Ιράκ: Εντολή για ολοκληρωτικό πόλεμο έδωσε χθες ο Τζωρτζ Μπους, ενώ στις φλόγες βρίσκεται η Βαγδάτη, τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούν αντιπολεμικά συλλαλητήρια σύμφωνα με την Ημερησία. Η Εξπρές επισημαίνει πως εκτός της κήρυξης του πολέμου ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες το νέο δόγμα των ΗΠΑ που στοχεύει στην ”απελευθέρωση και των άλλων λαών”. Η εφημερία Κέρδος προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με δηλώσεις του Μπους, ο πόλεμος δε θα είναι σύντομος, ενώ αναφορικά με τους ηγέτες της ΕΕ σημειώνει πως είναι διχασμένοι.

Σοφοκλέους: Για ψύχραιμη αντίδραση της Σοφοκλέους κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΧΑ Π. Αλεξάκης δήλωσε χθες ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να παρέμβουν, εάν χρειαστεί, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως οι χρηματιστηριακές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και συνεχή επαφή με τις αγορές του εξωτερικού για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Σοφοκλέους.

Αγορές: ”Μούδιασαν” τις αγορές οι πρώτες βόμβες στο Ιράκ, καθώς μετοχές, δολάριο και πετρέλαιο υποχώρησαν, τονίζει η Εξπρές, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι αγορές των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντέδρασαν με ”περίπου ακινησία” την πρώτη μέρα πολέμου στο Ιράκ, με κοινό χαρακτηριστικό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τις χαμηλές συναλλαγές. Ο Μέτοχος αναφερόμενος στο μεταπολεμικό επενδυτικό τοπίο δίνει τρία σενάρια εξελίξεων, σε συνδυασμό με το γεωστρατηγικό σκηνικό και την πορεία των αγορών.

Ευρωζώνη: Ανατινάζει οικονομίες και προγράμματα σταθερότητας στην ΕΕ ο πόλεμος, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο συμπληρώνει πως οδηγεί στην de facto χαλάρωση των προγραμμάτων σταθερότητας που ούτως ή άλλως βάλλονται από τις κυβερνήσεις. Νέες αβεβαιότητες φέρνει η έναρξη του πολέμου, επισημαίνει η Καθημερινή, ενώ προσθέτει πως το σενάριο του γρήγορου πολέμου στο οποίο επένδυσαν τις προηγούμενες ημέρες οι αγορές μοιάζει ήδη να έχει καταρριφθεί.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ουδεμία ανησυχία για ρευστότητα υπάρχει στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά διαβεβαίωσε χθες η ΕΚΤ, όπως αναφέρει η Εξπρές. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει σχετικά πως η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να αναλάβει δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο, ωστόσο έδωσε συστάσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μη χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους ενόψει του πολέμου. Ετοιμοπόλεμη χαρακτηρίζει την ΕΚΤ η εφημερίδα Χρηματιστήριο καθώς όπως αναφέρει είναι αποφασισμένη να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια.

G7: Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται από χθες τα οικονομικά επιτελεία των πλουσιότερων κρατών, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία προσθέτει πως η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας γίνεται πιθανότητα.

Πετρέλαιο: Στο ”παιχνίδι του πετρελαίου” αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος παραθέτοντας απόψεις ειδικών για τα ”υπόγεια ρεύματα” της σύγκρουσης, τις τιμές και το μέλλον της αγοράς του μαύρου χρυσού.

Ενέργεια: Κινούνται με 149,3 εκατ. ευρώ, 39 έργα ιδιωτών, σημειώνει το Βήμα.

ΙΟΒΕ: Ελαφρά ανάκαμψη σημείωσε ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, αναφέρει η Εξπρές.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Συμφωνία για εθνική χορηγία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στους Ολυμπιακούς αγώνες, το ποσό της οποίας ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως η ΟΑ δε θα εκταμιεύσει χρήματα, αλλά θα προσφέρει εισιτήρια. Η Ναυτεμπορική προσθέτει πως πρόκειται για τον όγδοο μέγα χορηγό.

Πληροφορική: Έργα προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται στο πρώτο εξάμηνο του 2003, σημειώνει το Κέρδος, ενώ ο Μέτοχος αναφέρει πως το 2002 καταχωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο.

Σταθερή τηλεφωνία: ”Βόμβα” στα θεμέλια της σταθερής τηλεφωνίας αποτελεί η κινητή, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Δ. Δημητρόπουλος σε συνέντευξή του στον Μέτοχο.

Panafon: Σύσταση ”αγορά” δίνει η CSFB για τη μετοχή της Panafon, σημειώνει η Ημερησία, σε θετική της έκθεσή στην οποία εκτιμά ότι η Panafon θα παρουσιάσει αποδόσεις καλύτερες από τον μέσο όρο των άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

ΟΤΕ: Το κενό ”εξουσίας” στη Σερβία και η απόσταση στην περίπτωση της Αρμενίας αποτελούν δύο από τους σκοπέλους που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος. Το Κέρδος σημειώνει πως επικρατεί προβληματισμός στον ΟΤΕ για το θέμα της Telekom Sribija καθώς δεν υπάρχει εικόνα για τις εξελίξεις που διαγράφονται στη Σερβία μετά τη δολοφονία Τζίτντζιτς.

Εμπορική Τράπεζα: Οριακή μείωση κερδών θα σημειώσει η Εμπορική τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο συμπληρώνει πως ωστόσο διαμορφώνονται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Αττικές Εκδόσεις: Στον όμιλο Μπερλουσκόνι περνάει το 20% των Αττικών Εκδόσεων, καθώς χθες υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής και μετοχικής σημασίας μεταξύ του ομίλου Mondatori και της ελληνικής εταιρίας εκδόσεων, σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως ο όμιλος του μεγιστάνα των ιταλικών ΜΜΕ διατηρεί option για την απόκτηση ενός πρόσθετου 20% των Αττικών Εκδόσεων.

Ξιφίας: Στο ”σφυρί” βγαίνει ακίνητο της Ξιφίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς η εταιρία βρίσκεται σε δεινή πλέον θέση καθώς η παραγωγική της μονάδα κατασχέθηκε λόγω των οφειλών της προς το ΙΚΑ.

Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης: Τη συγχώνευση με απορρόφηση της Otavi Minerals από την IKO Minerals προωθεί στη Γερμανία η Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης η διοίκηση της οποίας εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο μετονομασίας της εισηγμένης.

Allianz: Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ προχωράει η Allianz, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v