Traders έτοιμοι για όλα!

Στο μήκος κύματος των ευρωαγορών, οι οποίες προεξοφλούν ταχείες εξελίξεις στο Ιράκ, αναμένεται να κινηθεί η Σοφοκλέους, αν και καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί το σκηνικό στο Ιράκ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε απόλυτη εξάρτηση από τις εξελίξεις στο Ιράκ, παραδομένες θα λέγαμε, οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν και προεξοφλούν. Σε μικρότερο βαθμό και εγκλωβισμένη περισσότερο στα δικά της προβλήματα ακολουθεί η Σοφοκλέους.

Πάντως, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, που αν και μονομερής είναι σε σημαντικό βαθμό ακριβής, μπορεί να δώσει θετικές αφορμές στις αγορές.

Το πιθανότερο, όπως φάνηκε από τις πρώτες κινήσεις της ”αμερικανοκινούμενης” Φραγκφούρτης, θα ληφθούν κάποιες θέσεις με σκοπό την προεξόφληση θετικών ενδεχομένων, αλλά σε μικρό βαθμό καθότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο.

Τηρουμένων των αναλογιών περιμένουμε να κινηθεί η Σοφοκλέους. Βραχυπρόθεσμα η τάση ξεκαθαρίζει σήμερα και καθορίζεται τη Δευτέρα.

Λήγει η σειρά στα τρία προϊόντα των παραγώγων, και αυτό ενδεχομένως να δικαιολογεί τις νέες πιέσεις που δέχτηκαν χθες οι τέσσερις βασικές τραπεζικές μετοχές και κατοχυρώθηκε μέρος των κερδών στον ΟΤΕ.

Οι πρωινές παραγγελίες στην αγορά παραγώγων δε φαίνονται ικανές να μπορούν να διαμορφώσουν πτωτική τάση για τον FTSE – 20 σε επίπεδα χαμηλότερα των 732 μονάδων.

Εάν ”κρατήσουν” σήμερα οι τράπεζες, τουλάχιστον τις χθεσινές τους τιμές, ενδέχεται να έχουμε τη δεύτερη συνεδρίαση σταθεροποίησης μετά τη χθεσινή. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως μέρος της ρευστότητας που κατοχυρώθηκε χθες μέσω των 525.858 μετοχών του ΟΤΕ καθαρά κερδοσκοπικά αναζητεί άμεσα επενδυτικές διεξόδους.

Χρηματιστές που διενεργούν συναλλαγές για λογαριασμό ξένων πελατών τους σημειώνουν πως μέρος της ρευστότητας θα τοποθετηθεί σήμερα, διακινδυνεύοντας τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου, το μεγαλύτερό της όμως μέρος θα διοχετευτεί στην αγορά – αν το κλίμα είναι θετικό – την Δευτέρα.

Η τακτική αυτή των ξένων και των ισχυρών χρηματιστών συνεργατών τους ενδέχεται να αποτελεί πιλότο και για τους υπόλοιπους ενεργούς παίκτες.

Έχει κατοχυρωθεί η ρευστότητα, μέρος της οποίας μπορεί να ρισκάρει προεξοφλώντας τις εξελίξεις το επόμενο διήμερο, τοποθετούμενη σε μετοχές εταιριών με υψηλό συντελεστή βήτα.

Το παράδειγμα της Lantec, της Μηχανικής ή του Λιβάνη αλλά και αρκετών άλλων μετοχών που ασχέτως οικονομικών αποτελεσμάτων έχουν προσφέρει αποδόσεις μέχρι και 50%, έχουν ανοίξει την ”όρεξη αρκετών λόμπις.

”Ψάχνεται” η αγορά και περιμένει τις αφορμές. Στα υπόψη της συνεδρίασης, η Εθνική, για τα αποτελέσματα της οποία υπάρχει σχετική έκθεση της Marfin, της Εμπορικής, κυρίως όμως των ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει αρκετούς παρά το υψηλό της ρίσκο εκ των ουκ άνευ θεωρείται ”Hot” μετοχή σήμερα η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων, αλλά και μετοχές εταιριών όπως ο Βάρδας, Ζήνων, Δομική Κρήτης και για διαφορετικούς λόγους την Alfa Alfa Energy. Να σημειωθεί επίσης πως απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών πρόκειται να ληφθεί στην έκτακτη γ.σ. της ΑΕΓΕΚ στις 4 Απριλίου.

* Τα πλήρη σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v