Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου αλλά και οι ενδείξεις που παραπέμπουν στην διάρκειά του, ο σκεπτικισμός που πιθανολογείται πως θα καταβάλλει τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος φέρεται να βάλλεται, είναι τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου αλλά και οι ενδείξεις που παραπέμπουν στην διάρκειά του, ο σκεπτικισμός που πιθανολογείται πως θα καταβάλλει τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος φέρεται να βάλλεται, είναι τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Δευτέρας.

Πόλεμος – Ιράκ: Δύσβατος είναι για τους αμερικανούς ο δρόμος για τη Βαγδάτη, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως σύμφωνα με ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον η μάχη για το πετρέλαιο έχει κερδηθεί, καθώς τα συμμαχικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 60% του παραγωγικού δυναμικού και των αποθεμάτων του Ιράκ.

Η Ημερησία τονίζει σχετικά πως ο ”περίπατος” γίνεται εφιάλτης, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται στις σφοδρές και αιματηρές μάχες στη Νασιρίγα, αλλά και στους πρώτους αμερικάνους αιχμαλώτους. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία επισημαίνει τη σκληρή αντίσταση – και όχι την αναμενόμενη υποδοχή – που αντιμετωπίζουν οι επιδρομείς στο Ιράκ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ είναι έξω φρενών με την Τουρκία.

Αγορές: Χρηματιστηριακό ντελίριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκαλούν οι αμερικανοβρετανικές βόμβες στο Ιράκ, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία συμπληρώνει πως ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα που μας πέρασε με +8,36%, ενώ ο FTSE Eurotop με +7,8%.

Στη γρήγορη νίκη των αμερικανών στοιχημάτισαν την περασμένη εβδομάδα τα Χρηματιστήρια και σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου δημιουργούν προβληματισμό, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των αγορών σήμερα.

Σοφοκλέους: Επιφυλακτικοί αναμένεται να παραμείνουν αυτήν την εβδομάδα οι επενδυτές, σημειώνει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω στάση θεωρείται δικαιολογημένη καθώς τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις εξελίξεις στο Ιράκ. Επιπλέον, η Ναυτεμπορική εκτιμά πως οι όποιες τοποθετήσεις θα γίνουν μάλλον με γνώμονα τη ρευστότητα του χαρτοφυλακίου τους.

Η Ημερησία αναφέρεται στις εισηγμένες εκείνες που δίνουν μέρισμα μεγαλύτερο του 3%, ενώ σημειώνει πως υπάρχουν μετοχές που προσφέρουν μερισματική απόδοση ακόμη και 8,7% και διαπραγματεύονται με P/E έως και 3,5.

Προϋπολογισμός: Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και όχι μόνο λόγω της συνεχιζόμενης κάμψης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η οποία αναμφισβήτητα θα πλήξει αρνητικά και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου ειδικά φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σχετικά, η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως ο προϋπολογισμός δέχεται σκληρό πλήγμα και πως η κυβέρνηση καταφεύγει σε πρόσθετο δανεισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

HSBC - Εκτιμήσεις: Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου μικρής διάρκειας στο Ιράκ, δε θα διαφέρουν και πολύ από εκείνες που θα υπήρχαν αν δεν γινόταν καθόλου πόλεμος, αν όμως ο πόλεμος είναι μεγαλύτερης διάρκειας, τότε οι επιπτώσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είναι αρκετά δυσάρεστες, εκτιμούν οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής για την τράπεζα HSBC, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ασφαλειομεσίτες: Αναβάθμιση του ρόλου των ασφαλειομεσιτών προκαλούν η ανασφάλεια από τη χρηματιστηριακή κρίση, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι πολεμικές επιχειρήσεις κ.λπ. σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Προμήθεια – Τράπεζες: Διχάζει τράπεζες και Τράπεζα της Ελλάδος η είσπραξη προμηθειών, όπως τονίζει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως η απαγόρευση είσπραξης των προμηθειών στις συμβάσεις των δανείων αυξάνει το λειτουργικό κόστος όπως υποστηρίζουν οι εμπορικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με το Χρηματιστήριο οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με στόχο να προστατεύσουν τα έσοδά τους.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Στις 25 Ιουνίου κρίνεται το πρόστιμο της Ολυμπιακής, σημειώνει η Ημερησία ενώ προσθέτει πως η Ολυμπιακή κατέθεσε ογκώδη φάκελο 180 σελίδων με 5 παραρτήματα για να αντικρούσει την κοινοτική απόφαση για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

ΔΕΗ: Σε νέες στρατηγικές κινήσεις προχωράει η ΔΕΗ καθώς θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις το 2003, σημειώνει το Χρηματιστήριο.

Βιοχάλκο: Σημαντική χαρακτηρίζει τη συμβολή των θυγατρικών για τη Βιοχάλκο το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο η εικόνα για το 2003 αναμένεται βελτιωμένη.

Forthnet: Διπλασιασμό των πωλήσεων βλέπει για το 2003 η Forthnet ενώ στόχος της εταιρίας είναι το 5% της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, αναφέρει το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v