Στο ρυθμό της ”αισιοδοξίας” και η Σοφοκλέους

Υιοθετώντας ως επικρατέστερο το θετικό σενάριο, αυτό δηλαδή που οδηγεί σε ταχύτερη εκτόνωση της κρίσης, διαγράφονται σημαντικά περιθώρια ανόδου της αγοράς σε συνάρτηση πάντα και με τη συμπεριφορά του Dow. Ωστόσο, μετα απο ένα πρωτοφανές ”σερί” ανοδικών συνεδριάσεων, κυρίως στις ΗΠΑ, υπάρχουν κίνδυνοι, ιδίως αν σημειωθούν απρόοπτα στις πολεμικές επιχειρήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εκτίμηση, στο βαθμό που γίνεται βεβαιότητα ή επιφυλακτικότητα, είναι αυτή που κινεί βραχυπρόθεσμα κάθε προεξοφλητικό μηχανισμό.

Οι αγορές που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος σε όλες της ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν πως οι επενδυτές προεξοφλούν το θετικό για αυτούς σενάριο.

Ακόμη όμως και άν δεχτούμε πως η επέμβαση έχει διάρκεια και απρόσμενες δυσκολίες οι αγορές εκτιμούν οτι υπάρχει και πάλι ένα σίγουρο χαρτί, οτι είναι προφανής η βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, την έκβαση της επέμβασης.

Εάν υιοθετηθεί το θετικό σενάριο, με βάση τη μονομερώς προσφερόμενη ενημέρωση, τότε διεθνείς αγορές και Σοφοκλέους έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Από τη στιγμή μάλιστα που υπερέβη τις 8.350 μονάδες ο Dow είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο-πάντα σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- η επαναπροσέγγιση των 9.000 μονάδων.

Αναφερόμαστε σε καθαρό περιθώριο κέρδους της τάξης του 7,5-8%. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και τον Dax προς τις 3.000 μονάδες, ενισχύοντας την αισιοδοξία και στην Σοφοκλέους.

Με βάση της αγορές της Παρασκευής τα τεχνικής μορφής περιθώρια ανόδου του δείκτη φθάνουν διαδοχικά, μέσω των 1.605 μονάδων, προς τις 1.650.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αγοραστές στην συνεδρίαση της Παρασκευής τοποθετήθηκαν σε τιμές υψηλότερες από αυτές της προηγούμενης Τρίτης όταν με μία εξίσου γενναία άνοδο (3,3%) η αγορά είχε φτάσει μέχρι τις 1.538,15 μονάδες.

Να προσεχθεί επίσης πως τη συνεδρίαση της Τρίτης οι συναλλαγές είχαν φτάσει στα 31 εκατ. ευρώ ενώ χθες στα 92.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης καταγράφτηκε ένα ακόμη στη σειρά κλείσιμο στις 1.538 μονάδες και αυτό έγινε με τζίρο 45 εκατ. ευρώ. Είναι ευδιάκριτος κατά συνέπεια ο ανοδικός σχηματισμός.

Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση, εφόσον δεχτούμε ότι στον ΟΤΕ επανατοποθετήθηκαν από την Πέμπτη ξένοι και χθες ορισμένοι εγχώριοι σε τραπεζικούς τίτλους, οι συγκεκριμένοι τίτλοι αποτελούν τα κλειδιά μας για την πρώτη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδος.

Εάν οι ξένοι προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο θα αγοράσουν ΟΤΕ και προς τα 10,2 ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να προσεχθεί ο καθαρά κερδοσκοπικός και ”συναισθηματικός” χαρακτήρας της μέχρι τώρα ανόδου στις διεθνεις αγορές, όπως και το γεγονός οτι φαίνονται να προεξοφλούν απολύτως θετική έκβαση όχι μόνο στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και στην ”επόμενη ημέρα”, ακόμη και σε οτι αφορά τις περαιτέρω προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v