”Στήριξη” προς τις 1.535 μονάδες

Ανάλογα αρνητική με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών είναι η εικόνα της Σοφοκλέους, με την ανησυχία των διεθνών αναλυτών αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων στο Ιράκ να βρίσκει χώρο έκφρασης και στην ελληνική αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το σενάριο μιας γρήγορης παύσης του πυρός, να ακυρώνεται από τις εικόνες και την εξέλιξη της επέμβασης δικαιολογείται απόλυτα το αρχικό μούδιασμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Dax σε λίγες μέρες αποκόμισε κέρδη της τάξεως του 22% (από τα χαμηλά των 2.200 μονάδων) προεξοφλώντας όπως και οι υπόλοιπες αγορές το θετικό – γι’ αυτές – ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνεται.

Θα πρέπει κατά συνέπεια, να θεωρήσουμε ότι αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές θα κινηθούν αναθεωρώντας την αρχική τους εκτίμηση και προσαρμόζοντας τις πάντα βραχυπρόθεσμες και υψηλού ρίσκου κινήσεις τους, με βάση τα νέα δεδομένα.

Άλλωστε, το πρωινό διάγγελμα του ιρακινού προέδρου γύρω στις 10.15’ (ώρα Ελλάδος), ήρε και τις τελευταίες μύχιες αισιόδοξες εκτιμήσεις των ευρωπαίων και αμερικάνων traders. Προεξόφλησαν, έπαιξαν – τζογάρισαν δηλαδή – και χάνουν την πρώτη μάχη.

Το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους, που έχει αντιδράσει με σαφώς ηπιότερο ρυθμό την προηγούμενη εβδομάδα (3,73%), είναι η επικράτηση ψυχραιμότερων σκέψεων μεταξύ των εν δυνάμει πωλητών.

Σαφώς και μεγάλο μέρος από τα 80 εκατ. ευρώ, των συναλλαγών της Παρασκευής ”παίχτηκαν” στο ενδεχόμενο μιας γρήγορης επίλυσης. Μέρος αυτών θα πρέπει να ρευστοποιηθεί με ήπιων τόνων πωλήσεις προκειμένου να μην υποχωρήσει σήμερα προς τις 1.535 μονάδες ο Δείκτης.

Το συγκεκριμένο επίπεδο αποτελεί ισχυρότατη ”μεσοπρόθεσμη” στήριξη και η διατήρηση των τιμών υψηλότερα (αυτού του επιπέδου) θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη ακύρωση της ανοδικής τάσης.

Σημαντικό μέρος θέσεων ”ανοίχτηκε” την Παρασκευή σε ΟΤΕ και τραπεζικές μετοχές. Θα πρέπει η μεν μετοχή του Οργανισμού να ”κρατήσει” τα 9,5 ευρώ (στήριξη της 14/03/03), η Εθνική των 9,76 ευρώ, η δε Alpha των 9,88 ευρώ.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας είναι η... αυριανή αργία και η προσδοκία για εμφάνιση ή παρουσίαση βελτιωμένων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, από τον όμιλο της Alpha.

Η συμπεριφορά των επενδυτικών σχημάτων και όσων ενεργοποιήθηκαν στο τελευταίο διήμερο της προηγούμενης εβδομάδας, θα δοκιμαστεί τόσο σε μετοχές που μεσοπρόθεσμα ακολουθούν ανοδική φορά, κυρίως όμως όσων έδωσαν πρόσκαιρες αποδόσεις.

Από το πώς θα κινηθούν μετοχές εταιριών όπως ΑΛΤΕ, ΓΕΝΕΡ, Κούμπας, Ελλατέξ, Ideal αλλά και Λιβάνη, Εθνικής Ακινήτων, Φουρλή και ορισμένων ακόμη, θα φανεί τόσο το ύψος της ρευστότητας όσων τοποθετήθηκαν και καταγράφουν ήδη σημαντικά κέρδη, όσο και η συνολικότερη κατάσταση του... συστήματος (χρηματιστηριακές, βασικοί μέτοχοι, lobbies, κόκκινοι κωδικοί).

Το ενδεχόμενο βέβαια προσέγγισης, σε αυτή τη φάση των 1.600 μονάδων και ειδικότερα της πρώτης ”αντίστασης” των 1.605, εύλογα μετατίθεται για καλύτερη χρονικά συγκυρία.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v